Dienstbier: Při volbě prezidenta se nehodlám ztrapnit

Martina Macková
9. 7. 2007 11:25
Exkluzivní rozhovor s vážným konkurentem Klause

Praha - Někdejší ministr zahraničí a disident Jiří Dienstbier je podle mnohých jediným reálným kandidátem, který se může postavit v prezidentských volbách Václavu Klausovi - a uspět.

A: Budete kandidovat na prezidenta?

Na to nyní nemohu odpovědět. Přijal bych kandidaturu, pokud by se na ní sjednotily strany napříč politickým spektrem. Rozhodně nepůjdu do volby dělat Bureše (Jaroslav Bureš, neúspěšný kandidát ČSSD v předchozích volbách - pozn. red.).

A: Máte tedy pro kandidaturu nějaké podmínky?

Je to otázka počtů, ne podmínek. Je potřeba 141 hlasů. Musím jednoduše vidět, že ve všech skupinách poslanců a senátorů různých stran, bude odhadnutelná část, která je ochotná pro mě hlasovat. Já nemám žádné podmínky, jen abych se nešel ztrapňovat nebo dělat nějakého obětního beránka.

A: Jak se díváte na možnost, že by vás nominovali senátoři z klubu KOD?

Je potřeba každý hlas. Pokud mě navrhne Klub otevřené demokracie a bude mít příslib, že se k nominaci připojí i ostatní, je to možnost.

A: Myslíte, že budete mít vy nebo jiný protikandidát šanci?

Šance je vždycky. Posledně byl Václav Klaus zvolen v devátém kole. A jeho postoje k Evropě, globálnímu oteplování, k občanské společnosti, jeho konfrontační styl, který vnáší do politiky, myslím, že je možné ho porazit. Ovšem, aby mohl být poražen, je třeba, aby to tak viděli všichni ostatní a sjednotili se na tom. Ale taky to tak vidět nemusí, je to jejich právo.

Blogy na Aktuálně
Autor fotografie: Aktuálně.cz

A: Bývalý prezident Havel říká, že protikandidátem by měl být někdo z mladší polistopadové generace a možná i žena. Co si o tom myslíte?

Vím přesně, na co upozorňuje. A mluví o tom už patnáct let nebo kolik. Ale také teď v televizi řekl, že mladší generace v politice se už stačila nakazit tou politikou, která tady je. Beru to tak, že je to takové zbožné přání a že on to také ví. Důležité bude, a to Václav Havel také ví, najde-li se někdo, na kom by se strany shodly.

A: Někteří politici ODS navrhují, aby se i plat prezidenta danil. Jak se na to díváte?

Platem prezidenta jsem se opravdu nezabýval. To mě nechává naprosto klidným. Jsou to takové nápady.Někdo se tím zviditelňuje. Buď to projde nebo ne. Jisté je, že ekonomický dopad to mít nebude. Prezident stejně musí mít spoustu peněz na výkon funkce, a to jsou nezdanitelné položky, které jsou navíc mnohem podstatnější než plat.

 

Právě se děje

Další zprávy