Dienstbier: Já a prezident? Až po diskusi v ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 2. 2012 12:52
O prezidentském kandidátovi má ČSSD rozhodovat v půlce února
Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier | Foto: Vojtěch Marek

PrahaČSSD, která už alespoň neoficiálně odstartovala diskusi o svých prezidentských kandidátech, začala opatrně mluvit o senátoru Jiřím Dienstbierovi.

Podle informací Aktuálně.cz padlo jeho jméno údajně nejdříve jakoby v nadsázce, straníci o něm nicméně začali vážně uvažovat.

"Debatu zahájíme teprve za deset dní. Nechci se k tomu zatím vyjadřovat, dokud si o tom nepopovídáme mezi sebou," odráží otázky o své kandidatuře sám Dienstbier.

Podle zákulisních informací se do prezidentské volby zatím nijak nehrne.

Zbavit se silného konkurenta?

Jeho nominace by ale pro ty, kteří o ní v kuloárech mluví, měla hned dvě plus: Dienstbier je momentálně nejpopulárnějším politikem vůbec a zároveň by jeho povýšením zmizel silný konkurent, který sice nemá podporu v rámci strany, ale díky veřejnému mínění se stal téměř nedotknutelným.

Vedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou zatím jen opakuje, že "ČSSD má dostatek silných osobností" pro prezidentskou volbu.

Hvězda Jiřího Dienstbiera zazářila na podzim 2010, kdy byl lídrem kandidátky pro volby do pražského magistrátu. Straníci ho ale nakonec vyšachovali z vyjednávání a uzavřeli pražskou koalici s ODS, zatímco Dienstbier horoval pro koalici s TOP 09.

Následná popularita ho pak katapultovala do Senátu v doplňovacích volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy