Dienstbier: Doufám, že ČSSD má sílu odmítnout ODS

Kateřina Eliášová
9. 11. 2010 12:45
Tvář pražských voleb ČSSD Jiří Dienstbier ml. už není členem vyjednávacího týmu
Jiří Dienstbier příliš nahlas kritizoval ODS, se kterou se chce ČSSD v Praze spojit. Musel proto odejít
Jiří Dienstbier příliš nahlas kritizoval ODS, se kterou se chce ČSSD v Praze spojit. Musel proto odejít | Foto: Jan Langer

Praha - Tvář pražských voleb sociální demokracie Jiří Dienstbier mladší už nevyjednává o možné budoucí vládě nad Prahou.

Na pondělním klubu pražských zastupitelů oznámil svou rezignaci. "Nemá smysl vyjednávat o koalici s ODS, když s ní nesouhlasím," uvedl.

Ačkoliv se vítězem voleb stala před necelým měsícem TOP 09, koalici domlouvají strany, které skončily za ní, tedy ODS a ČSSD. Představitelé obou stran ale popírají, že by se už dávno dohodli.

Jiří Dienstbier od počátku koalici s ODS odmítal, postavil na tom i svou kampaň. Možná i proto měli sociální demokraté v Praze nejlepší výsledek v historii komunálních voleb.

Dienstbier dále zůstává řadovým zastupitelem. Pokud se ODS a ČSSD spojí, jeho hlas nezíská. Nedávno získal nabídku odejít do sněmovny, šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský by se byl ochoten vzdát mandátu, a Dienstbier je první náhradník.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Karla Hvížďaly
Praha: Peníze, nebo čestné slovo

"Koalici s ODS nejsem ochoten podpořit jako kšeft za cokoliv jiného," popřel Dienstbier v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz, že by nabídka poslaneckého křesla mohla být cenou za jeho souhlas s velkou koalicí v Praze.

A několikrát zopakoval, že stále věří v koalici ČSSD s TOP 09. "Pořád doufám, že v sobě pražská ČSSD najde dost vnitřní síly koalici s ODS odmítnout," řekl.

Celý online rozhovor čtěte zde:

Odpovězeno: 09. 11. | 11:11Autor: frank

Otázka: je někdo v ods, kdo vás otevřeně podpořil ve vašem odporu k velké koalici?

Jiří Dienstbier: Vím, že debata uvnitř ODS není jednoduchá a že i tam existují různé názory. V ODS by se mohli najít zastupitelé, kteří koalici ODS a ČSSD nepodpoří.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:14Autor: Stanislav

Otázka: Berte sněmovnu a Prahu nechte chamtivcům.Hulinský a spol.

Jiří Dienstbier: Jsem prvním náhradníkem na kandidátce ČSSD v Praze. Pokud někdo z našich pražských poslanců složí mandát, připadne mně. S mým postojem v povolebních jednáních v Praze to nijak nesouvisí. Koalici s ODS nejsem ochoten podpořit jako kšeft za cokoliv jiného.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:15Autor: martin v.

Otázka: Dobrý den,
--Myslíte si, že jste byl pouze reklamní trhák pro voliče?
-- Proč špičky ČSSD v Praze nominovaly zrovna Vás?

Jiří Dienstbier: Musel byste se zeptat jich. Je možné, že to tak někteří vnímali. V tom případě jsou zřejmě trochu zklamaní.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:17Autor: Volič ČSSD proti mafiánské koalici s ODS

Otázka: Dobrý den,držím Vám palce.1)Doufám, že vyjednávání o koalici s TOP09 nevzdáváte a nenecháte se svými chtivými spolustraníky jako lídr voleb odstavit úplně!2.)Chtěl bych se Vás zeptat, co si myslíte o stížnostech na neplatnost voleb, které jsou prý letos tak odůvodněné, že mají určitou šanci na úspěc

Jiří Dienstbier: Jednání s TOP nevzdávám. Zatím s námi však nejedná ani TOP ani ODS, čekají na výsledky svých vzájemných jednání. S TOP má cenu jednat o koalici, pokud prosadíme naše klíčové programové body. Jinak by bylo důstojnější zůstat v opozici.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:20Autor: bolševikobijec

Otázka: Je jasné , že koalice s TOP 09 by narušila mafiánské vazby v zatuchlém rybníčku mezi ODS a ČSSD. Myslíte si , že má cenu být s mafiány jako jsou v ČSSD a ODS v Praze? Nebo je to podobné na celostátní úrovni? Měli vaší kolegové obavy z vás , že jim půjdete po krku? A proto vás vyhazují?

Jiří Dienstbier: Má cenu být v ČSSD, protože jí prosazované hodnoty jsou dobré, ale úsilí o jějich prosazení není jednoduché. Z čeho mají mí kolegové obavy, byste se musel zeptat jich.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:22Autor: Sacharin

Otázka: Jak vidíte své další působení v ČSSD?

Myslíte si, že je možné do příštích voleb změnit propojení politiky s byznysem na pražském magistrátu?

Jiří Dienstbier: Budu využívat všech možností k prosazování svých názorů včetně úsilí o získání pozice, která mi v tom pomůže.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:26Autor: mara

Otázka: jak mohou a maji nyni volici dat prazske cssd vedet, ze pozaduji, abyste smer vedeni povolebnich diskuzi vedl vy, ktery cssd prazske volby takto uspesne vyhral a ze proto, a jen proto, cssd lide volili?

Jiří Dienstbier: Pokud chce kdokoliv pomoct změnit poměry v pražské ČSSD k lepšímu a podílet se na prosazování hodnot jako je svoboda, spravedlnost, solidarita, je nejlepší stát se členem strany. Žádný účinnější způsob neexistuje. Případně je možné posílat dopisy a e-maily a sdělovat svůj názor, účinnost je podstatně menší.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:29Autor: :-)

Otázka: Jako pravicový volič Vám děkuji za Vaše jednoznačné a charakterní názory. Jak se cítíte po výprasku od ČSSD?

Jiří Dienstbier: Děkuju. V politice, a nejen v ní, musíte počítat i s výprasky. Žádná prohra však není důvodem rezignovat na úsilí o zlepšování poměrů.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:32Autor: petr svoboda

Otázka: Opravdu tak jednodusse opustite bojiste a dopustite, aby se prazsky magistrat opet stal nejzkorumpovanejsim zastupitelstvem v CR a uvolnite prostor oponentum/sibalum typu Bem/Paroubek, Jancik/Hulinsky a spol. a pokracovali v dlouhodobe fungujicich strukturach politickeho banditismu?

Jiří Dienstbier: Žádné bojiště jsem neopustil. Stále se snažím o dodržení předvolebních slibů včetně závazku, že nepůjdeme do koalice s ODS. Pokud říkám, že s ODS nemáme o koalici jednat, nemůžu zároveň být členem vyjednávacího týmu a jednat o koalici. Budu nadále prosazovat, abychom jednali s TOP a v případě nedohody s ní na podstatných programových věcech na odchodu do opozice.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:34Autor: Milan S.

Otázka: Dobrý den, myslíte si nyní, že jste byl při vstupu do pražské politiky naivní ? Díky za odpověď

Jiří Dienstbier: Naivní jsem nebyl. Kandidaturu na primátora Prahy jsem bral jako příležitost měnit věci podle mých představ. A podle toho se i chovám.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:38Autor: vlastazvany

Otázka: Ještě stále přemýšlíte o dráze politika? Bude se ucházet o nějaký post v sociální demokracii (třeba s podporou nějakého méně kmotrovského regionu než je Praha)? Nebo se po té volební a hlavně povolební zkušenosti vrátíte plně k práci advokáta a životu řadového člena ČSSD?

Jiří Dienstbier: Účast v politice považuju za něco zcela samozřejmého, člověk by nikdy neměl rezignovat na zájem o to, co se v jeho okolí děje. Současný vývoj věcí mě naopak motivuje k další činnosti. O nějaký post v sociální demokracii se zcela jistě ucházet budu, protože lepší pozice umožňuje lépe prosazovat své představy. Advokát stále jsem. Být řadovým členem ČSSD není nic špatného, ale není to mým cílem.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:41Autor: Jan Ch.

Otázka: Dobrý den,
rád bych Vám poděkoval za snahu prosadit zásadovost do pražské politiky. Myslíte, že se v rámci 14 zastupitelů za ČSSD najdou alespoň dva další, kteří nepodpoří případnou velkou koalici ODS s ČSSD? Děkuji za odpověď.

Jiří Dienstbier: Podpora ostatních zastupitelů závisí spíše na konkrétních podmínkách dohody než na tom, s kým to bude. Definitivní odpověď Vám proto neumím dát.

Odpovězeno: 09. 11. | 11:57Autor: vlastazvanyII

Otázka: Proč na úspěch v pražské politice stačí, když umíte jednou ranou přerazit dvacet pět cihel?

Jiří Dienstbier: Nestačí, musíte být také filantrop. :-)

Odpovězeno: 09. 11. | 11:58Autor: Bohdan

Otázka: Nic si z toho nedělejte, politika je běh na dlouhou trať. Buďte si jistý, že jste v nastalé situaci politicky získal ze všech nejvíce.

Jiří Dienstbier: Děkuju, běžím dál.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:01Autor: zdenekb

Otázka: Díky za v ČSSD (a politice vůbec) málo vídaný zásadový postoj. Chci se zeptat, zda Vaše preference TOP09 má za cíl pouze odstřihnout stávající "galerku" z Magistrátu, nebo skutečně věříte, že je jakousi ODS s lidskou tváří.

Jiří Dienstbier: TOP 09 je pro mě na celostátní úrovni zcela nepřijatelný partner pro brutálně asociální politiku. V Praze je situace jiná. V komunální politice je možné najít společné programové cíle i s jinak ideově vyhraněnými stranami. Za mým odmítáním koalice s ODS je výhradně splnění závazku vyčistit radnici a nastavit transparentní a slušná pravidla rozhodování.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:02Autor: zdenek

Otázka: Přijmete handl, že nebudete dělat problémy v Praze a půjdete do sněmovny nebo se pokusíte s TOP 09 Prahu vyčistit?

Jiří Dienstbier: Žádný handl nepřijmu. Mandát ve Sněmovně nijak nesouvisí s mým postojem k dalšímu směřování Prahy, na něm nehodlám nic měnit.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:17Autor: daniel

Otázka: Prosím,můžete nám říci,nakolik je velká koalice domluvená dopředu,máte indicie,že stará parta byla domluvena již před komun.volbami.Moc si vážíme vašeho postoje a držíme vám do budoucna palce!

Jiří Dienstbier: Mohu se jen dohadovat, u žádných domluv jsem osobně nebyl. Nicméně touha některých lidí v obou stranách po koalici je zjevná.

Omlouvám se za pomalé odpovědi kvůli technickým problémům s internetem.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:19Autor: Vladimír

Otázka: Pane Dienstbiere velice si Vás vážím za Vaše rozhodnutí.Jsem strašně zklamaný z ČSSD Otázka:myslíte si,že voliči mohou věřit ČSSD,když má mezi sebou politiky,kteří vydělávají na účasti ve správních radách 18 milionů a jsou proto ochotni uzavřít koalici s ODS?Myslím tím Hulinského a další.

Jiří Dienstbier: ČSSD má ve svých řadách i mnoho kvalitních lidí a především hájí podstatné hodnoty. Je proto důležité, aby v České republice byla kvalitní sociální demokracie, což se doufám s trochou úsilí podaří.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:19Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, neuvažujete o založení vlastní strany?

Jiří Dienstbier: Neuvažuju, sociální demokracie po více než 130 let prosazuje mně blízké hodnoty.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:20Autor: Marek

Otázka: Děkuji Vám. Prosím vydržte a opravdu hlasujte proti. Jen tak prokážete, že jte opravdový leader a ne jen kluk z plakátu.

Jiří Dienstbier: Děkuju, zcela jistě nebudu hlasovat pro koalici s ODS.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:21Autor: VOLIL JSEM ZEMANA

Otázka: Nepřestoupíte do Strany práv občanů, když je ČSSD prolezlá korupcí?

Jiří Dienstbier: Stranu práv o občanů považuji za mrtvý lobistický projekt.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:23Autor: pavel grmela

Otázka: Dobrý den pane Dienstbiere,
s vaším postojem nelze než souhlasit, a držel jsem Vám palce. Chci se jen zeptat, jestli máte pořád ještě chuť pokračovat v boji proti větrným mlýnům, tzn. mafiánskému stylu pražských špiček jak z ODS, tak z ĆSSD, anebo se jim podařilo Vás "otrávit"

Jiří Dienstbier: Otrávit mě se zatím nikomu nepodařilo, pořad stojí zato o něco usilovat.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:26Autor: Ceslo

Otázka: Dobrý den. ČSSD jsem v Praze volil právě díky Vám a Vašemu NE ODS. Jsem teď zklamán, jak to Vaše strana vede a myslím, že příště už mou důvěru nezíská.

Jiří Dienstbier: Budu nadála dělat vše pro dodržení předvolebních závazků vůči voličům. Pořád doufám, že v sobě pražská ČSSD najde dost vnitřní síly koalici s ODS odmítnout.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:26Autor: [email protected]

Otázka: pane Dienstbiere nehrozí slučovací sjezd mezi ODS a ČSSD?

Jiří Dienstbier: Nehrozí.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:28Autor: Filip Zajác /ODS/

Otázka: Dobrý den. Pane Dienstbiere, i podle mého názoru je spojení ODS a ČSSD v Praze "facka" voličům. Mám dojem, že se obě strany, jak ta moje, tak Vaše znaží utrhnout co největší kus moci a na voličích jim moc nezáleží.
Budete dál hájit voliče, nebo využijete nabídky ČSSD a vstoupíte do Sněmovny?

Jiří Dienstbier: Už jsem v podstatě odpověděl. Budu v každém případě hájit voliče a dodržovat své závazky z doby před volbami.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:29Autor: Jonáš B.

Otázka: Vážený pane Dienstbiere, oceňuji Vaše rozhodnutí nezměnit názor a držet se svého slova. Je smutné, že jste byl hlavní tváří kampaně, která představovala změnu, která zřejmě nepřijde. Je podle Vás reálná ještě koalice TOP09 a ČSSD? Děkuji za odpověď.

Jiří Dienstbier: Koalice je reálná, pokud se nedohodnou TOP a ODS a pokud budeme schopni dohodnout se na programu, což je možné v případě dobré vůle ne obou stranách.

Odpovězeno: 09. 11. | 12:35Autor: karlos

Otázka: Vždycky jsem byl voličem ČSSD,bohužel v poslední době mě příjde,že ne jenom vaše strana,ale i ostatní spíše prahnou po korytaření než něco udělat pro lidi,proto ve vás vidím budoucnost této strany.Do jaké míry jste ochoten po vašem vyhazovu od jednacího stolu pokračovat v politice vámi nastavené.

Jiří Dienstbier: Jak už jsem psal, budu pokračovat dál v prosazování svých ideálů. Ještě nás úplně nezavrhujte, námi prosazované programové hodnoty jsou prospěné a není tu nikdo, kdo by je mimo sociální demokraty zastával.

Děkuju za dotazy a přeju hezký den.

 

Právě se děje

Další zprávy