Dienstbier bude kandidátem na Hrad. Podpoří ho Pithart

Martina Macková
31. 10. 2007 11:45
Petr Pithart začne sbírat podpisy na kandidaturu
Jiří Dienstbier před Otázkami Václava Moravce
Jiří Dienstbier před Otázkami Václava Moravce | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Dienstbier se zřejmě stane oficiálním kandidátem na prezidenta. A to přestože se ČSSD, lidovci a zelení zatím neshodli na podpoře jeho či dalších osobností.

Podle informací Aktuálně.cz Dienstbiera nakonec nebude nominovat žádná z politických stran, ani žádný ze senátorských klubů.

Deset podpisů, které kandidaturu posvětí, se mezi kolegy pokusí sehnat místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

Hlasy napříč stranami

"Víme, že kolega Pithart začne v nejbližší době sbírat podpisy pro kandidaturu," potvrdil Aktuálně.cz senátor Josef Novotný (klub SNK-ED). Desetkrát "ano" pro Dienstbiera by jeho kolegovi z OF i vlády nemělo dát mnoho práce.

"I v našem klubu by zřejmě několik hlasů mohl získat. Ne ale všechny. Dienstbier je rozhodně větší eurooptimista než Klaus," míní Novotný.

Podobně jako senátoři z klubu SNK smýšlí i Klub otevřené demokracie. V něm má Dienstbier rovněž své příznivce. Klub se ale také neshodl na něm nebo jiném jediném kandidátovi, kterého by chtěl nominoval.

Pithartovi tak nezbývá než sebrat hlasy napříč politickými stranami. Přitom to ještě před nedávnem mohlo být zcela opačně. O Pithartovi lidovci uvažovali jako o možném kandidátovi, ten to však odmítl.

Petr Pithart s Ivanou Tigridovou
Petr Pithart s Ivanou Tigridovou | Foto: Ludvík Hradilek

Navzdory nedohodě

Dienstbier se pravděpodobně stane kandidátem bez jasné podpory, i když ze začátku tuto možnost vylučoval. Strategie ovšem velí již déle nečekat.

Krok zřejmě překvapí i sociální demokraty, který také dochází trpělivost v jednáních o "Antiklausovi" a chtějí zvážit další i samostatný postup na jednání tento víkend.

ČSSD udala termín, pak vybere Klausova soka sama - ČTĚTE ZDE

Podobně jako ČSSD, ani lidovci a zelení zatím neřekli jasné jméno kandidáta, kterého by podporovali, přestože šéfové stran jednali se všemi třemi adepty: Janem Švejnarem, Václavem Pačesem a Jiřím Dienstbierem.

Komunisté, bez jejichž hlasů ke zvolení se protikandidát neobejde, zatím marně hlásí, že jsou připraveni k jednání. "Hledáme toho, který by byl schopen získat potřebné hlasy a porazit Klause," opakují stále strany.

"Pokud strany nejsou schopné vyřešit tento rubikon, chceme tomu pomoci zezdola," řekl Aktuálně.cz Milan Hamerský, asistent senátora Jiřího Zlatušky (LiRa, Brno), který se již v Dienstbierově kampani angažuje.

Boj Dienstbiera o Hrad: Jedná i za zavřenými dveřmi - ČTĚTE ZDE

"Je trapné, že není žádný jiný kandidát než prezident. Strany nejednají, schází se jen předsedové a volba je tajná. Chceme tím jednání urychlit, i když debatovat se bude zřejmě dál," říká Hamerský.

Nová strategie počítá i s tím, že by se nakonec strany "protiklausovské" koalice mohly shodnout na jiném jméně než je Jiří Dienstbier.

První polistopadový ministr zahraničí by v takovém případě zřejmě ze hry odstoupil, aby se netříštily hlasy. Už dříve deklaroval dohodu se Švejnarem o případné vzájemné podpoře. "Já netrvám na své kandidatuře, chci pomoci kandidáta najít," řekl také Aktuálně.cz.

Koho proti Klausovi? Vyhraje nejlepší sběrač hlasů - ČTĚTE ZDE

Bude kandidátů více?

Je tedy možné, že Klaus bude mít v souboji o Hrad nakonec soupeřů více. Alespoň v jednu chvíli.

Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii
Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii | Foto: Ondřej Besperát

Navíc senátor Novotný nevylučuje, že se senátoři pokusí kandidovat i europoslance Josefa Zieleniece (SNK-ED). Ten ovšem stejně jako Dienstbier už dříve řekl, že bez dostatečné podpory kandidátem být nechce.

"Chceme, aby dostal prostor v médiích. Možná bude nakonec více kandidátů," přemýšlí ovšem Novotný.

Podle něj by jeho strana mohla Zieleniece postavit právě v reakci na kandidaturu Dienstbiera. Druhou možností je vyčkat, zda se strany nakonec neshodnou na společném a jediném jméně. "Kandidátů by mělo být co nejméně. Je potřeba široká shoda a jeden důstojný pravicový kandidát," shrnuje Novotný.

 

Právě se děje

Další zprávy