Hutka chtěl zahrát na Letné jako před 30 lety. Nechceme být nostalgičtí, odmítli ho

Michal Polák Radek Bartoníček Michal Polák, Radek Bartoníček
21. 6. 2019 14:58
Hudebník Jaroslav Hutka chtěl vystoupit na demonstraci Milionu chvilek pro demokracie v neděli na pražské Letné. Umělec organizátorům nabídl, že by zahrál skladbu Náměšť, podobně jako na demonstraci na stejném místě v listopadu 1989. Jeho nabídku však spolek odmítl. Zdůvodnil to tím, že na demonstraci nechce žádné příliš silné odkazy na rok 1989.
Jaroslav Hutka
Jaroslav Hutka | Foto: ČTK

Zpěvák o odmítnutí svého hudebního vystoupení informoval na Facebooku. "S Chvilkami (Milion chvilek pro demokracii, pozn. red.) jsem se včera na hodinku sešel. Mile a zdvořile mi vysvětlili, že si mé nabídky váží, ale že mě na pódium nechtějí," uvedl na sociální síti s tím, že přijde alespoň s rodinou.

"Ano, nebudu tam hrát, oni to odmítli. Důvody bych ale nechtěl komentovat, protože je to jejich věc," dodal Jaroslav Hutka pro Aktuálně.cz. 

Jaroslav Hutka
Jaroslav Hutka | Foto: FB Jaroslava Hutky

Odmítnutí Hutkovy nabídky vysvětluje spolek Milion chvilek pro demokracii tím, že nechtějí příliš posilovat vazbu na dění v roce 1989. "Není to tak, že bychom nechtěli připomínat rok 1989, protože už to, že jsme vybrali jako místo akce Letnou, odkazuje k symbolice a síle občanského protestu roku 1989. Nechceme ale tuto vazbu dál posilovat tím, že budeme zvát výslovně symboly roku 1989, jako je Jaroslav Hutka," vysvětluje pro Aktuálně.cz Tomáš Piňos, který pracuje pro spolek jako dobrovolník.

"Navazujeme na vše dobré v občanském probuzení z tehdejší doby, ale nerecyklujeme minulost. Není to nic osobně proti Jaroslavu Hutkovi, já i mnozí jiní ho máme velmi rádi a posloucháme jeho písničky," dodává Piňos. 

Organizátoři deklarují, že si velmi váží roku 1989 a všech, kteří se o změnu zasloužili, a dalších, kteří za svobodu bojovali. "Chceme se ale nyní hlavně dívat do budoucnosti, chceme lidi oslovit tím, co dál. Snad každý pochopí, že nechceme být příliš nostalgičtí," uzavřel Piňos. Organizátoři nevylučují, že s krátkou zdravicí vystoupí třeba i lidé, kteří vystupovali i na konci roku 1989. 

Vybrali jsme jen zlomek zájemců

Odmítnutí Hutky potvrdil také producent demonstrace Robin Suchánek. "Měli jsme více než 200 zájemců o vystoupení a museli jsme vybrat jen zlomek z nich," vysvětlil Suchánek.

Hudebník Jaroslav Hutka kvůli soustavné policejní šikaně opustil v říjnu 1978 Československo a žil v emigraci v Nizozemsku. Do republiky se vrátil až 25. listopadu 1989, kdy přímo z letiště dorazil na manifestaci Občanského fóra na Letenské pláni. Stotisícový dav si tehdy s Hutkou zazpíval jeho slavnou píseň Náměšť.

Video: Youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy