Demagog.cz: Pražská debata lídrů zlomila rekord

Domácí Domácí
17. 10. 2013 17:25
Přečtěte si, kdo mluvil pravdu a komu se pletla fakta
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Pondělní debata devíti pražských lídrů stran na České televizi přinesla historický zápis pro projekt Demagog.cz, který zaznamenává pravdivost výroků jednotlivých politiků. 

"V této diskusi padlo nejvíc faktických výroků za dobu fungování Demagog.cz, řada z nich pak byla nepravdivá," uvedl vedoucí projektu Jan Tvrdoň.

Debaty se zúčastnili Andrej Babiš z hnutí ANO, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), za lidovce Daniel Herman, předseda Strany zelených Ondřej Liška, exposlankyně Marta Semelová (KSČM), dále předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, lídr za sociální demokracii Jaroslav Zavadil a konečně současný ministr dopravy a pražský lídr Zemanovců Zdeněk Žák.

V celkovém počtu výroků vyhrál Andrej Babiš. V televizní debatě měl 11 pravdivých výroků, zároveň ale uvedl i jednu nepravdu, když tvrdil, že v čele České republiky stojí od začátku pořád stejní lidé, kteří mění své politické příslušnosti. Kromě toho uvedl také jednu zavádějící informaci a s počtem pět vede v informacích, které nelze ověřit.

Předseda zelených Ondřej Liška podobně jako Daniel Herman (KDU-ČSL), Karel Schwarzenberg nebo Zdeněk Žák neřekl ani jednu nepravdivou informaci. Na Liškových 10 pravdivých výroků pak připadá jeden, který nelze ověřit.

Liška řekl, že ministerstvo se pod vedením Miroslava Kalouska odmítlo přihlásit ke švýcarskému procesu ohledně privatizace MUS. Podle serveru ale není v tuto chvíli možné určit, koho konkrétně švýcarský soud oslovil. Pravdu měl ale na příklad, když řekl, že „zelení jsou politickou stranou, která nemá za 23 let jediný korupční skandál".

Největší počet nepravd (3 z 8 výroků) uvedl kandidát ČSSD Jaroslav Zavadil. Chyby se dopustil, když tvrdil, že kvůli výpadkům OK Systém nedocházelo k vyplácení sociálních dávek, což pravda není, protože vyplaceny byly, byť se zpožděním.

Zavadil si spletl čísla

Dalším příkladem jeho nepravdivých výroků je následující: „Ten prodej zbytku akcií (míněno MUS pozn. red.) za 4,1 mld., myslím, že to bylo, (...) nebyl až tak nízký a bylo to dokonce víc, než tehdy odhadoval FNM."

Zavadil si v tomto případě nejspíš spletl čísla a transakce. Za 4,1 miliardy prodal stát svůj majetkový podíl ve firmě OKD společnosti Karbon Invest. Akcie MUS byly prodány za podstatně nižší cenu 650 milionů.

Neklamal ale, když uvedl, že ČSSD má plně transparentní účet. Pro potřeby volební kampaně ho zřídila také TOP 09 a křesťanská demokracie. Zemanovci se již dříve vyjádřili, že to považují za předvolební populismus.

Transparentní účet mají už od svého založení piráti, jak správně uvedl Bartoš, a několik let jím disponují také zelení.

Nejmenší počet výroků v průběhu debaty pronesla Marta Semelová. Z 6 výroků uvedla 5 pravdivých a jeden nepravdivý, když tvrdila, že komunisté „navrhovali přijetí" služebního zákona. Při hlasování totiž zákon nepodpořil ani jeden z nich.

I Němcová se mýlí

Druhá žena v debatě Miroslava Němcová mluvila o něco konkrétněji a co do faktické správnosti odpovědí rozmanitěji. Uvedla stejný počet pravd jako Semelová (i Schwarzenberg), celkem dvě nepravdy, dvě zavádějící informace a jednu neověřitelnou.

Zmýlila se na příklad v tom, když řekla: „Do roku 2006 byla nejvyšší státní zástupkyní paní Benešová, během jejíhož působení byl případ (MUS) odložen," což není pravda hned ve dvou bodech. Benešová byla ve funkci do roku 2005, zatímco případ byl odložen v roce 2008 za působení Renáty Vesecké.

I lídr pirátů Bartoš uvedl jednu mylnou informaci. „Dvacátého pátého minulého měsíce Rusnokova vláda pravděpodobně přiklepla na věčné časy, software dodávaný veškerým státním institucím bude Microsoft a kancelářský balík budou Office," což není pravda, protože smlouva nezakazuje vládním institucím používat softwary jiných firem.

Jinak ale Bartoš uvedl celkem 7 pravdivých výroků, což je poměrově podobné jako u lidoveckého lídra Hermana, který na 6 pravdivých výroků uvedl jeden zavádějící.

Schwarzenbergovy neověřitelné výroky

Tři a tím i nejvíce neověřitelných výroků debaty uvedl exministr zahraničí Schwarzenberg. Neověřitelná je na příklad informace týkající se prodeje Becherovky.

„Je to pravda, já jsem měl malou část toho (Becherovky) a na žádost pana premiéra Zemana jsem to prodal Francouzům," řekl Schwarzenberg. Nepodařilo se ale dohledat vyjádření nikoho, kdo by vyjadřoval přání, aby se předseda TOP 09 svého podílu zbavil.

Dalším sporným výrokem je Schwarzenbergovo  tvrzení: „Já jsem byl proti tomu zákonu (zákon o státní službě/úřednících v Nečasově vládě) už v naší vládě." Nepodařilo se totiž dohledat, jakým způsobem exministr na vládě hlasoval.

Podívejte se, jak vypadal den s předsedou KDU-ČSL Daniele Hermanem:

 

Právě se děje

Další zprávy