Demagog.cz: Babiš lhal u Moravce jedenáctkrát, Kalousek sedmkrát

Julie Kochová Julie Kochová
7. 10. 2015 16:08
Výroky z nedělní napjaté diskuse mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem v pořadu Otázky Václava Moravce ověřil server Demagog.cz. Současný ministr financí Babiš podle serveru zalhal jedenáctkrát, bývalý ministr Kalousek sedmkrát. Babiš například tvrdil, že má vláda větší příjmy než výdaje, ve skutečnosti jsou ale rozpočty dlouhodobě deficitní.
Miroslav Kalousek a Andrej Babiš.
Miroslav Kalousek a Andrej Babiš. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Víkendové emotivní střetnutí dvou rivalů Andreje Babiše (ANO) a Miroslava Kalouska (TOP 09) přineslo mimo vzájemného osočování také několik nepravdivých výroků. Jednotlivá tvrzení současného a bývalého ministra financí ověřil server Demagog.cz. Babiš podle serveru lhal v jedenácti případech, Kalousek v sedmi.

Oba politici se opakovaně napadali, neshodli se například na stavu rozpočtu. Zatímco Kalousek upozorňoval, že výdaje převyšují příjmy, Babiš tvrdil opak. Z údajů datového portálu ministerstva financí vyplývá, že státní rozpočet zůstával v posledních letech deficitní. Server Demagog.cz odhadl také neuzavřené rozpočty pro roky 2015 a 2016, kdy se na jejich sestavování podílel Andrej Babiš. Pro rok 2015 došel ke schodku 100 miliard korun, o rok později očekává schodek 70 miliard. "Výrok ministra Babiše je proto možné hodnotit jako nepravdivý," uvedl server.

Další nepravdu odhalil Demagog.cz u Kalouskova tvrzení, že "díky politice pana ministra platy v nepodnikatelské sféře předběhly platy v podnikatelské sféře“. Data Českého statistického úřadu ale ukazují pravý opak. Vyšší jsou platy podnikatelů, což je pro českou ekonomiku s výjimkou krize mezi lety 2010 a 2013 obvyklé.

Lži o vlastních prvenstvích

Babiš i Kalousek se dále pochlubili svými úspěchy, kdy coby první ministři financí snížili státní dluh (Babiš) nebo zavedli zdanění hazardu (Kalousek). Ani jeden z výroků však nebyl pravdivý.

"Já jsem jediný ministr, který snížil dluh o 19,7 miliardy," prohlásil Babiš. Totéž se však v letech 1994 a 1995 povedlo také ministrovi financí Ivanu Kočárníkovi, byť se nacházel v jednodušší pozici, kdy byl státní rozpočet celkově v přebytku.

Rovněž Kalousek se mýlil, když se označil za prvního ministra financí, který zavedl zdanění hazardu. Skutečně sice v Nečasově vládě v roce 2011 předložil novelu zákona, která určuje 20procentní odvody z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami, loterie ale podléhaly dani z příjmů právnických osob už před rokem 1998. Od povinnosti je následně osvobodila vláda Miloše Zemana.

Uprchlíky chceme - nebo nechceme?

Lživých tvrzení se diskutéři dopustili také při debatě o uprchlické krizi. "Tady někdo lže o pozici vlády," řekl Babiš. "My tady nechceme žádné uprchlíky. My je tady nebudeme mít, nemáme je a to, že nás přehlasovali a že tady někdo tvrdí, že jsme udělali málo, tak to ne."

Vláda přitom v červenci rozhodla o dobrovolném přijetí 1500 migrantů, sám Babiš tehdy mluvil o potřebě zapojit je do pracovního procesu. Česká republika se zasazuje o přijímání uprchlíků na dobrovolné bázi.

Demagog.cz sleduje výroky založené na ověřitelných faktech. Posuzuje je jako pravdivé, nepravdivé, zavádějící a neověřitelné. V nedělní diskusi podle serveru mluvil Babiš dvanáctkrát pravdu a jedenáctkrát nepravdu, Kalousek pak pětkrát pravdu a sedmkrát nepravdu. Zavádějící tvrzení použil Babiš tři, Kalousek jedno.

 

Právě se děje

Další zprávy