Dejte nám větší sílu, zní z vlády, když dohody padly

Martina Machová Martina Machová
16. 9. 2009 23:05
Nový mandát by měl dát volnou ruku vládě v řešení zakázky na likvidaci ekologických škod či privatizace
Premier Jan Fischer a ministr financí Eduard Janota v úterý v poslanecké sněmovně. Své plány zajím jen naznačovali
Premier Jan Fischer a ministr financí Eduard Janota v úterý v poslanecké sněmovně. Své plány zajím jen naznačovali | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Naleštěné luxusní vozy se začínají řadit před vstupem do Strakovy akademie, kde za pár minut zasedá vláda. Zpoza neprůhledných skel vykukují známé tváře ministrů a ministryň, chvatně míří k masivním dveřím historické budovy.

Za decentní zábranou se tísní novináři. Jejich otázky se ale od běžné vládní agendy liší. Vše se točí kolem slov odstoupíte - neodstoupíte - souhlasíte s premiérem Fischerem a za jakých podmínek.

Je krátce po tři čtvrtě na devět ve středu ráno - den poté, co se členové Fischerovy vlády dozvěděli, že původní dohody neplatí a zřejmě budou ministry déle, než předpokládali.

"Já o tom dnes nepřemýšlím, já mám dnes hlavní úkol, a to přesvědčit kolegy z vlády, aby se valorizovaly důchody," odrážel otázky novinářů ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

K podmínkám premiéra Fischera se nechtěl vyjadřovat. "Budeme to projednávat nepochybně na vládě," dodal.

S odkazem na jednání vlády, omluvnými úsměvy a krčením ramen mizí v budově většina ministrů.

Rozhodná slova zní naopak od dam. Ministryně školství Miroslava Kopicová a zdravotnictví Dana Jurásková jsou rozhodnuty. Jestli pokračovat na vládním postu, tak jedině s Janem Fischerem. A s jeho včerejším vzkazem poslancům, v němž naznačil své podmínky, souhlasí. 

ČSSD řekla ne a poslanci šli domů. Jen ne natrvalo, jak předpokládali
ČSSD řekla ne a poslanci šli domů. Jen ne natrvalo, jak předpokládali | Foto: Ludvík Hradilek

Víc než rozpočet...

Po deváté hodině je na plácku před budovou vlády již klid. Ministři zasedají a před veřejnost se vrátí až po obědě. Nejdřívě v půl druhé, ale jednání vlády se protahuje.

V půl čtvrté odpoledne premiér Jan Fischer vystupuje s napjatě očekávanou zprávou - vláda zůstává, a jednotná.

"Informoval jsem ministryně a ministry o svém včerejším vystoupení k současné vnitropolitické situaci a zaznamenal jsem pro toto prohlášení jednomyslnou podporu," konstatoval premiér.

Před novináři pak vůbec poprvé rozvedl, jak si další fungování svého kabinetu představuje.

... ale i letiště

"Když se (politici, pozn red.) shodnou, že by tato vláda měla pokračovat, tak už se bavíme se o zpevnění a přeformátování mandátu," zdůraznil Fischer s tím, že je přesvědčen, že termínem předčasných voleb, které nakonec nekonají, ten současný v zásadě končí.

A nejde prý jen o rozpočet. Podle něj totiž by totiž nový mandát měl dát volnou ruku vládě v řešení dosud odsunutých témat, které čekaly na politický kabinet, jež měl vzejít z předčasných voleb. Například miliardová zakázka na likvidaci ekologických škod nebo privatizaci letiště.

"Bude třeba se dohodnout, na tom, jaký vláda bude mít mandát řešit i tyto závažné věci," apeloval předseda vlády.

A jak jednání vlády první den po fiasku s předčasnými volbami vypadalo?

Hned ráno proběhlo krátké uzavřené jednání, kdy premiér Fischer diskutoval se svými ministry co dál a jestli s nimi může počítat. Podle účastníku ale nebyla rozprava nijak dlouhá nebo emocionálně vypjatá.

"Pan premiér nám řekl, že pokud máme nějaké výhrady k pokračování, tak abychom za ním přišli a řekli mu, jak to s námi vypadá," popisuje jednání ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Foto: Ludvík Hradilek

Co zaznělo za zavřenými dveřmi

"Na druhou stranu jsme se bavili i o síle mandátu, o balíčku, a tom, že pokud bychom zůstali, jsou tu věci, které nebyly řešené, protože měly být v režii až té nové politické vlády," pokračuje ministr původně nominovaný občanskými demokraty.

"Pojmenovali jsme si to s tím, že pokud vláda má dál efektivně fungovat musí mít volné ruce, aby se jimi mohla zaobírat," dodal ministr.

Stejně jako jeho šéf si snaží držet od posledních událostí odstup. "Že bych z toho měl noční můru a nespal, tak to ne," směje se.

Prý nic dramatického

Klid a rozvahu hlásá i opačný tábor - ministři nominovaní za ČSSD. Rozhodli se vyčkat na verdikt politiků, jestli jsou ochotni přijmout Fischerem vyjmenované požadavky a nechají je vládnout dál.

A jaká panuje mezi ministry nálada? "Překvapivě nic dramatického," hodnotí atmosféru šéf rezortu vnitra Martin Pecina.

"Pro mne byl největší masakr, když pan Rychetský sděloval rozsudek Ústavního Soudu. V tu vteřinu jsem si myslel, že to neřekne," porovnává včerejší zvrat s událostmi minulého týdne.

S mottem, že člověk je nešťastný jen když má právo volby, následně odešel na poradu ekonomických ministrů, kteří začali projednávat klíčový ekonomický balíček.

 

Právě se děje

Další zprávy