Dejte na stůl fakta o sKartách, žádá Nečas ministerstvo

ČTK ČTK
13. 4. 2013 20:30
Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo poskytnout veškeré informace
Ministerský předseda Petr Nečas, ilustrační snímek.
Ministerský předseda Petr Nečas, ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo veřejnosti poskytnout veškeré informace o nákladech na výrobu sociálních karet, myslí si premiér Petr Nečas (ODS).

V prohlášení, které v sobotu poskytl agentuře ČTK Nečasův mluvčí Jan Hrubeš, předseda vlády připomíná, že distribuci sKaret ke klientům provádějí úřady práce a je proto velmi diskutabilní, jaké jsou skutečné výrobní a doprovodné náklady.

Premiér Nečas se v posledních týdnech proti projektu sKaret, za který odpovídá ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Ludmilou Müllerovou (TOP 09), ostře vymezuje. Od členky vlády žádá, aby projekt zastavila. Müllerová a TOP 09 ale kartu, kritizovanou opozicí i odborníky, hájí a navrhují jen změny v jejím využívání.

Předseda vlády tento týden v rozhovoru pro Hospodářské noviny prohlásil, že na projektu vydělává už jen firma, která dodává platební systém pro Českou spořitelnu, které ministerstvo správu projektu svěřilo. "Když si budete chtít pořídit kartu, tak ji seženete standardně za 80 korun, firma ji dodává za 240 korun. Běžná cena v Evropě jsou tři eura (asi 78 Kč)," řekl deníku.

Spořitelna jeho tvrzení odmítla. Jednotkové náklady na výrobu karty odpovídají standardní ceně na trhu pro tento typ produktu, sdělila listu mluvčí banky Helena Matuszná. S firmou Monet+, která karty dodává, prý spořitelna spolupracuje od roku 2002. Společnost tehdy vyhrála výběrové řízení na služby v oblasti čipových karet, řekla deníku mluvčí.

Nečas dnes doplnil, že uvedená cena okolo tří euro za kartu s podobnými funkcemi je zcela běžná a sama česká média si ji mohou u výrobců ověřit.

 

Právě se děje

Další zprávy