Deficit dosáhne až 60 miliard. Vloni to byla polovina

Petr Holub
30. 10. 2008 7:10
Odhad Aktuálně.cz potvrdil náměstek Janota
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Letošní deficit veřejných financí dosáhne 50 až 60 miliard korun. Loni to bylo 35 miliard.

K této sumě došla redakce Aktuálně.cz po analýze státních výdajů a příjmů. Odhad následně potvrdil náměstek ministra financí Eduard Janota. Za hlavní důvod označil reformní kroky, které mají zajistit stabilitu veřejných financí do příštích let.

Jak vyplývá z návrhu rozpočtu na příští rok, ministr financí Miroslav Kalousek plánuje ještě letos rozpustit v jednotlivých ministerských kapitolách navíc 44,4 miliardy korun.

"Jde o peníze z rezervních fondů ministerstev, které budou převážně použity na spolufinancování evropských projektů," vysvětlil náměstek Janota. Bez Kalouskova svolení nesmějí ministři na peníze sáhnout.

O bezmála 45 miliard vyšší výdaje se projeví v rozpočtové bilanci podle evropské metodiky ESA95. I když celkový výsledek zlepší dobré hospodaření zdravotních pojišťoven a obcí, bude horší než loni.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Varovný signál

Za rok 2007 zaznamenalo Česko deficit necelých 35 miliard, což je dokonce méně než procento hrubého domácího produktu. V příštím roce to má být podle aktuálních odhadů ministerstva financí 1,2 až 1,5 procenta HDP, tedy 50 až 60 miliard.

"Je to varovný signál, že se stav veřejných financí přestal zlepšovat. Už je vidět, že jsme nevyužili dlouhé období ekonomického růstu, kdy bylo možné všechny rozpočtové problémy vyřešit," upozorňuje analytik ČSOB Tomáš Sedláček.

Připomíná, že rozpočet na rok 2009 počítá s ještě vyšším schodkem, konkrétně 1,6 procenta HDP.

Kalouskův plán

Rozpouštění rezervních fondů je dlouhodobý záměr ministra Kalouska. Zakládat fondy povolil ministerstvům jeho předchůdce Bohuslav Sobotka. Jednotlivé resorty do nich mohly ukládat peníze, které se jim nepodařilo v daném roce utratit.

Rezervy se počátkem letošního roku přiblížily k částce 100 miliard korun, většina peněz přitom byly prostředky na spolufinancování evropských projektů, ve kterých však mají ministerstva značné skluzy.

Foto: Aktuálně.cz

Hromaděním peněz se zvyšovala rizika pro rozpočet. Pokud by ministři začali své úspory najednou utrácet, zvýšili by tím dramaticky deficit veřejných financí, aniž by mohl Kalousek zasáhnout.

Podle Kalouskova plánu se polovina fondů rozpustí už letos. Ministerstva zároveň dostanou lhůtu do konce února: pokud nestihnou utratit peníze na evropské projekty z období 2004 až 2006, budou je muset vrátit do rozpočtu. "Půjde ale jen o částky v jednotkách miliard," předpokládá Janota.

Větší zásah se plánuje u peněz, které jsou připraveny na spolufinancování evropských projektů z rozpočtového období 2007-2013. Pokud zůstanou na účtech ministrů ležet i v příštím roce, dostanou o to nižší rozpočet na rok 2010.

"Je to krok správným směrem, není však dostatečný. Stále chybí motivace pro ministry, aby šetřili na tom nejdůležitějším, na provozních výdajích svých úřadů," míní analytik Sedláček.

Bruselská rizika

Plán, který má rozpustit rezervní fondy ve spolufinancování evropských projektů, ještě může ztroskotat na schopnostech úředníků slíbené peníze z Bruselu opravdu čerpat.

Za tři čtvrtě roku se podařilo od Evropské unie získat 27 miliard korun, jen třetinu plánované částky. Experti Kalouskova ministerstva však předpokládají, že se mnohem větší částky vyúčtují v posledních třech měsících.

Pokud se předpověď vyplní, znamenalo by to pozitivní přelom při českém čerpání eurodotací. Například loni se do konce září vyčerpalo podobně jako letos 26 miliard. Do konce roku čerpání zrychlilo, přesto se stihlo zúřadovat už jen 13 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy