Deficit bude až 170 miliard, prognózuje ministr financí

Domácí Domácí
24. 5. 2009 13:35
Vláda musí podle Janoty přistoupit na úsporná opatření včetně zmrazení mezd ve státním sektoru
Ministr financí v nové vládě premiéra Fischera Eduard Janota
Ministr financí v nové vládě premiéra Fischera Eduard Janota | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Eduard Janota dnes uvedl, že schodek rozpočtu by se mohl pohybovat mezi 160-170 miliardami korun.

„Deficit by mohl být v koridoru 160 až 170 miliard, přes to bych v žádném případě nechtěl jít," řekl Janota v Otázkách Václava Moravce.

Zároveň uvedl, že ministerstvo má jen malou možnost výši deficitu ovlivnit. „Většina výdajů je mandatorní," řekl Janota. Ministerstvo může ovlivňovat maximálně 19% výdajů."

V důsledku krize nově jmenovaný ministr očekává výrazný pokles příjmů. Při nulovém růstu ekonomiky očekává výpadek až 100 miliard z příjmů na daních. O dalších 60 miliard by stát přišel na pojištění.

Ministr Janota očekává, že výdaje budou vyšší než příjmy o 4,7%. Vláda proto musí přistoupit na úsporná opatření, mezi nimi podle Janoty bude i zmrazení mezd ve státním sektoru.

Pokud by nepřistoupila na regulační opatření, mohl by podle Janoty skončit rozpočet dokonce 223miliardovým schodkem.

Utahování opasků

Vláda již sněmovně dodala žádost, aby si letos směla půjčit 172 miliard. Jinak nebude mít dost peněz na mzdy státních zaměstnanců ani důchody.

V deficitu jsou již zahrnuty výdaje na záchranné balíčky proti ekonomické krizi, které bude sněmovna teprve schvalovat.

Vláda zároveň už v únoru započetla do příjmů 31 miliard korun z rezervních fondů ministerstev. A snížila některé provozní výdaje ministerstev o 5 procent a získaných 6,7 miliardy odeslala ministru práce, aby měl z čeho platit podpory v nezaměstnanosti.

Ministr financí rovněž zmrazil žádosti jednotlivých ministrů o přidělení peněz, které loni nestihli z různých důvodů vyčerpat.

 

Právě se děje

Další zprávy