Debata o ničem, hodnotí experti duel Nečas - Paroubek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 4. 2010 18:00
První televizní duel Paroubka a Nečase byl hádkou s málo konkrétními odpověďmi
Petr Just, politolog
Petr Just, politolog | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - První televizní debata předsedy ČSSD Jiřího Paroubka s Petrem Nečasem v roli volebního lídra ODS nepřinesla voličům příliš konkrétních odpovědí, shodli se politologové a novinář oslovení Aktuálně.cz.

Koncept debaty jako "premiérského dotazníku" vesměs hodnotili pozitivně.

"Problém ale je, že se pánové prostě tohoto konceptu nedrželi," vysvětluje politolog Petr Just.

Dryáčnické chování u nerozhodnutých nezabere

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka byla televizní diskuse místy jen hádkou. "I Petr Nečas přistoupil na styl, kdy se účastníci debaty hádají a ignorují moderátora. Takový dryáčnický způsob nerozhodnuté voliče nezíská," míní Nováček.

"Na začátku jsem byl překvapen, Jiří Paroubek působil klidně a konstruktivně, prezentoval dobře svůj program," soudí politolog Jan Kubáček. "Pak se ale jeho výstup zhoršoval. Byl konfrontační, útočil na soupeře a místy i na moderátora, což nemají diváci rádi, a promarnil šanci," dodává.

"Už na počátku, kdy měli říct pozitiva o tom druhém, to bylo docale zajímavé - vykrucovali se a nebyli vůbec konkrétní," vypichuje jeden moment Petr Just.

Nováček: nepřišli s ničím novým

Tématicky se Jiří Paroubek s Petrem Nečasem téměř v ničem neshodli a největší střety v jinak poklidné debatě přineslo téma veřejných financí.

"Zdá se, že nějaká programová koalice mezi ODS a ČSSD je téměř nemožná," vyvozuje z toho Just. "Nedotknutelné priority obou stran to vylučují. Jedinou možností velké koalice by bylo, kdyby tím ODS chtěla zabránit vládě komunistů."

"Jenže Jiří Paroubek opakoval to, co slyšíme pořád, a ani Petr Nečas nepřišel s ničím novým, co by chytlo za srdce třeba voliče přeběhlé k TOP 09 a přinutilo je dát hlas ODS," míní Petr Nováček.

Naopak u politologa Kubáčka z hlediska věcných témat zabodoval Petr Nečas: "Ze začátku byl nervózní, ale v tematické agendě získal převahu a podařilo se mu argumentovat."

Jan Kubáček, politolog
Jan Kubáček, politolog | Foto: Aktuálně.cz

A výsledek?

"Pro mě neměla debata žádnou vypovídací hodnotu," shrnuje Petr Just. "Jsem profesně zatížený, takže k politickým prohlášením přistupuji skepticky. Často jde jen o politický marketing. U běžných voličů to ale mohlo být jiné."

Podle Petra Nováčka je problémem právě to, že oba lídři přesvědčovali už přesvědčené: "Oba mluvili jen ke svým voličům. Ale volby nerozhodnou ti skálopevně přesvědčení."

Jen politolog Jan Kubáček má jasno o vítězi debaty. "Pro mě to byl Petr Nečas, tak 60:40. Ale spíš díky projevu Jiřího Paroubka než silou svých argumentů," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy