Debata o gripenech? Kdepak, byl "Strejda kafemlejnek"

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 2. 2010 19:53
Další den, kdy se ve sněmovně místo práce odehrávalo politické divadlo

Praha - Holé zpravodajské sdělení by znělo: Sněmovna otevřela rozpravu o údajné korupci v kauze gripenů - a po sprše vzájemných útoků ji musela po sedmé večer přerušit, protože nikdo nepožádal o prodloužené jednání.

A nyní si pojďme popsat, co se ve poslaneckých lavicích i mimo ně odehrávalo doopravdy.

Platí Opencard i do gripenu?

Veselo začalo být hned po vystoupeních ministra vnitra, policejního prezidenta a náměstka nejvyšší státní zástupkyně.

Hlavní postava nynější "obstrukční" sněmovní strategie ODS Petr Nečas si vyšlápl na ministra vnitra Pecinu. Stačilo, aby člen kabinetu vyzval poslance, aby rozlišovali mezi "kauzami v mediální rovině" a kauzami skutečnými.

"Ne, pane ministře vnitra! To není mediální bublina, policie konstatovala, že se skutek stal," obrátil se Nečas okamžitě zvýšeným hlasem na ministra.

Ten se přitom - samozřejmě marně - ve svém vystoupení několikrát dožadoval korektních vzájemných vztahů.

Nečas mu ovšem vmetl, že sám policejní prezident před poslanci uvedl, že už v roce 2002 policie konstatovala: korupce v kauze gripen se stala, jen se nepodařilo zjistit, kdo vzal úplatek.

Aby nezůstávali pozadu, šťouchli obratem do vosího hnízda i sociální demokraté. Předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka se teatrálně sněmovny zeptal, proč ODS otevřela kauzu gripeny právě teď. Odpověď už měl samozřejmě připravenou: ODS nemá jiná témata, naopak sama je plná temných kauz - jako je ekologická zakázka, pražská Opencard či neprůhledné hospodaření státnícvh lesů.

Lže Kalousek, lže Urban

O sněmovní zábavu bylo v té chvíli na desítky minut vystaráno. Stavidla se zvedla, vzájemnému obviňování a přesvědčování, kdo co zavinil či nezavinil, nestálo nic v cestě.

Poslanci Kalousek (Top 09) a Urban (ČSSD) se kupříkladu dlouze přeli, kdo lže.

A Bohuslav Sobotka si vysloužil přezdívku.

"Já mu nebudu říkat Strejda kafemlejnek, já vím, že se jmenuje Bohuslav Sobotka," prohlásil další z řečnických matadorů Ivan Langer (ODS), "ale netahejte mě do kauzy gripenů, já pro ně nehlasoval."

Faktem je, že rozprava o akvizici vojenských stíhaček, provázené rozsáhlým uplácením nejen v Česku, se ve sněmovně dostala na řadu až poté, co v pátek skončilo vyšetřování britské zbrojovky BAE System. Výrobce gripenů se dohodl s americkým ministerstvem spravedlnosti i britskou protikorupční službou, přiznal veřejně klamání úřadů a zaplatil tučnou "pokutu". Termín "korupce" BAE dál odmítá.

Televizní Kateřina

Ani ve středu pochopitelně českým poslancům nijak nešlo o podstatu korupční aféry - případ gripen byl jen jedním z dopředu ohlášených balvanů, jimiž se ODS a TOP09 snaží přehradit levici možnost protlačit před volbami sadu sociálních zákonů.

Už jen perličkou, dokreslující absurditu okamžiku, tak byla středeční nepřítomnost jedné z ověřovatelek schůze Kateřiny Jacques v jednácím sále.

Poté, co se po ní předsedající Vojtěch Filip sháněl, informoval ho klub zelených, že poslankyně Jacques sleduje schůzi ve své poslanecké kanceláři, "neboť je nastydlá a nechce nakazit okolo sedící kolegy".

Komunistovi Filipovi nezbylo, než po chvíli dumání připustit, že poslanec si svou povinnost může splnit i prostřednictvím televizní obrazovky.

 

Právě se děje

Další zprávy