David Rath znovu prosazuje zřízení neziskových nemocnic

ČTK ČTK
14. 3. 2013 15:06
Zrušení původní normy prosadila vládní koalice předloni
David Rath.
David Rath. | Foto: Jan Langer

Praha - Vazebně stíhaný poslanec David Rath (dříve ČSSD) opět prosazuje možnost vzniku neziskových nemocnic.

Návrh zákona poslal do sněmovny.

Zrušení původní normy prosadila vládní koalice předloni. Poukazovala na to, že za pět let její platnosti nebyla nikdy využita. Opozice tehdy namítala, že jde o další krok k privatizaci lůžkových zařízení.

Rath tvrdí, že nynější možné právní formy nejsou pro nemocnice vhodné. Mohou být příspěvkovými organizacemi, kdy prý zřizovatel nemůže zasahovat do jejich chodu, nebo obchodními společnostmi, jejichž cílem je tvorba zisku.

Neziskové nemocnice by mohli podle předlohy zakládat stát, kraje, obce i soukromníci. Na řízení by se podílela správní rada. Veškerý zisk takové nemocnice by mohl být využit jen na zajištění její činnosti.

Nemocnice by neplatila daně, nemohla by podléhat exekuci a nesměla by také poskytovat úvěry nebo ručení za jiné fyzické nebo právnické osoby. Hospodaření nemocnic by kontroloval zřizovatel a Nejvyšší kontrolní úřad.

Rozsah poskytované péče a spádové oblasti neziskových nemocnic by stanovovalo ministerstvo zdravotnictví na návrh krajů a zdravotních pojišťoven. Nemocnice by zajišťovaly i pohotovostní služby včetně stomatologické péče, případně i záchrannou službu.

Předloha o neziskových nemocnicích je jedenáctou normou, kterou Rath poslal z vazby do sněmovny. Je stíhán v souvislosti s dřívějším působením ve funkci středočeského hejtmana pro podezření z korupce, čeká na soud.

Rathovy návrhy dolní komora projednávat nemůže; jednací řád totiž předpokládá, že je navrhovatel uvede osobně. Soud nyní rozhodl, že poslanec by se mohl dostat z vazby na dvoumilionovou kauci; státní zástupce se ale odvolal.

 

Právě se děje

Další zprávy