David Rath: Jsem nesnesitelný, pedant a lehce populista

Eliška Bártová Eliška Bártová
19. 3. 2009 16:30
Středočeský hejtman hovoří o ambicích, Haiderovi a stesku po Julínkovi
David Rath ve své kanceláři hejtmana.
David Rath ve své kanceláři hejtmana. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) je jednou z nejviditelnějších postav sociální demokracie. Rád na sebe upozorňuje, nebere si servítky.

Jak ale vnímá sám sebe, jaké má cíle a proč obdivuje Jörga Haidera, o tom hovořil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Určitě je lepší mít respekt nějaké slušné významné části společnosti, než být brán jako směšná figura, jakou je třeba Mirek Topolánek," říká v rozhovoru."Já myslím, že ten respekt mám."

Inspirující Haider

A.cz: Čím jste chtěl být, když jste byl malý?

Doktorem. Ještě se mi líbila pozice Albrechta z Valdštejna, ale u něj se mi nelíbil jeho konec.

A.cz: Jaké máte nyní ambice, čím by chtěl být velký David Rath?

Já mám blízké cíle: vést solidně Středočeský kraj a mít za sebou výsledky. Samozřejmě počítám s tím, když chcete mít výsledky, tak vám sílí příznivci i odpůrci.

Chci prosadit a rozjet Středočeskou královskou univerzitu, převést nemocnice na neziskové organizace a zahájit v nich zásadní přestavbu ve smyslu modernizace. Dnes tam lidé leží po osmi, to je minulé století. Mojí ambicí je po čtyřech letech říci, tady je 5 krajských nemocnic, které jsou na úrovni 21. století, které mají spokojený personál a dobré technické zázemí a pacientům se tam maximálně dobře stoná.

David Rath ve sněmovně.
David Rath ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: A cíle v politické kariéře?

Být dobrým hejtmanem. Někteří lidé říkali, Rath je takový český Haider. Mně to nějakou dobu trochu zlobilo, až do chvíle, když se Haider zabil a korutanští občané stáli frontu na to, aby podepsali kondolenci. Přiznám se, že musím hodně dlouho pátrat v paměti, než najdu českého politika, kterému by šlo kondolovat aspoň pár desítek lidí. Natož aby někdo jel přes půl Korutan a stál dvě hodiny frontu.

A.cz: Váš ideál je tedy, aby vám na pohřeb přišly davy lidí?

To ne. Ale cílem by mělo být pro každého politika získat respekt své voličské skupiny. A z tohoto pohledu je hejtman Haider nepochybně inspirující. Něco v něm muselo být, když těm lidem stálo za to ho opakovaně volit a jet mu kondolovat...

V Česku byl vnímán neustále negativně, ale mě překvapil ten respekt a obliba, kterou v Korutanech měl. To není samo sebou. Lidi nejsou hloupí, něčím si je musel získat.

A.cz Lidé jdou přeci snadno zmanipulovat, získat populismem...

Rozhovor

Tomu nevěřím. Krátkodobě to lze, ale dlouhodobě ty lidi nezmanipulujete. Zvláště dnes, když je pluralita médií. Samozřejmě v diktatuře to může trvat dlouho, než lidé prohlédnou.

A.cz: Obdiv se dá získat různými způsoby, nemusí to být vždy vizitka dobré práce.

Určitě je lepší mít respekt nějaké slušné, významné části společnosti, než být brán jako nějaká směšná figura, jako je třeba Mirek Topolánek.

A.cz: Vy myslíte, že ten respekt u lidí máte?

Myslím, že ano. Aspoň u části voličů. I u podstatné části stranických kolegů.  

Čunkův populismus

Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Jak byste sám sebe charakterizoval?

Určitě nesnesitelný. Jsem příliš workoholik a pedant a někdy jsem netrpělivý.

A.cz: Jste ješitný?

Nepochybně. Myslím si, že každý chlap je ješitný.

A.cz: Jste populista?

Trochu ano. Ale nevnímám to jako negativum. Vnímám to jako respektování a naplňování tužeb většiny lidí.

Samozřejmě nemůžete být 100% populistou. Jsou některé tužby, které máte potlačovat, jako je rasismus. Na tom je strašně jednoduché být populistou, máme to zakódované výchovou, což je špatně. Tam si myslím, že by politik měl rozumně působit proti tomuto většinovému trendu. Proto se mi nelíbí Čunkův populismus, který hrál na tuto strunu.

Ale ve spoustě věcí je politik reprezentantem vyslaným voliči, a proto musí respektovat jejich názor. On je jejich zástupce.

Ženský prvek

A.cz: Koho na politické scéně považujete za největšího rivala?

Přirozeným rivalem je ministr zdravotnictví. Ideálním rivalem byl ministr Julínek. Po něm v uvozovkách pláču.

A.cz: Paní ministryně Filipiová pro vás není dostatečný soupeř?

Paní ministryně je dáma a s dámou se určité ostré polemiky těžko vedou v našich kulturních poměrech. Přestože se hodně usiluje o 100% emancipaci, tak přeci jenom ten ženský prvek v politice vede k tomu, že nejdete do toho s takovým nasazením, jako když proti vám je dvoumetrový chlap.

A.cz: Jste tedy smířlivější vůči paní ministryni?

Určitě, myslím, že je to i vidět. Ona navíc volí jinou taktiku, není konfrontační, nenapadá. Tak není důvod volit ostřejší metody.

100 % podpory

Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje.
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Když jste uvedl, že byste rád zavedl poplatky za jídlo v nemocnicích, předseda ČSSD s vaším návrhem nesouhlasí. Je ještě něco, v čem se s Jiřím Paroubkem neshodnete?

Nejsou to poplatky, ale příspěvek za jídlo, který by platili jen ti, co jedí. Pravda, že pan předseda má na to jiný názor. Definitivní stanovisko se vyvine v diskuzi. Je to drobný doplněk malého významu v rámci celého systému zdravotnictví.

Jinak s panem předsedou se na důležitých věcech shodujeme. Samozřejmě ve spoustě detailů máme rozdílné názory.

A.cz: Proč nekandidujete na předsedu ČSSD?

Proč bych kandidoval? My máme dobrého kandidáta na předsedu, má moji stoprocentní podporu. Já v tuto chvíli necítím potřebu pro sociální demokracii, proč by měla uvažovat o změně předsedy. Jiří Paroubek je úspěšným předsedou, má za sebou vyhrané volby, máme slušné preference...

Postrádalo by to smysl, kdyby proti němu vůbec někdo kandidoval. Natož já, který se s ním shoduje.

 

Právě se děje

Další zprávy