Dary pro ODS: Nejen Jágr, i sázková společnost Synot

Eliška Bártová Eliška Bártová
4. 4. 2009 0:00
ODS získala více darů než ČSSD, přesto je v mínusu
Kongres ODS: Mirek Topolánek při kandidátském projevu
Kongres ODS: Mirek Topolánek při kandidátském projevu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jak vyplývá z výroční zprávy ODS o financování, získala nejsilnější vládní strana od lidí a firem darem celkem 75 milionů korun.

Lidé ji věnovali dvakrát vyšší sumu, než příznivci ČSSD, kteří stranu v loňském roce obdarovali 38,2 miliony korun. Přesto nakonec úspěšnějším hospodářem byli v roce 2008 sociální demokraté se ziskem téměř 9,5 milionů korun.

Občanští demokraté utratili o 195 milionů korun více, než získali. ODS podpořila například sázková firma Synot, mlékárenský podnik Madeta, či Viamont. Peníze zaslala také firma prezidentova přítele Ranka Peciče.

Tři v jednom

Jednoznačně nejštědřejším dárcem mezi všemi stranami je hokejista Jaromír Jágr, jenž dal ODS 4 miliony korun.

Ostatní mu stěží mohli stačit. Nejštědřejší fyzické osoby dávali do stranické pokladny ODS kolem 400 tisíc korun.

Těmi, kdo stojí po Jágrovi na špici sponzoringu, jsou tři pánové z Kuřimi a Brna. Petr Jonáš, Roman Baur i Zdeněk Přichystal dali ODS každý po 400 tisíci korunách.

Logo ODS
Logo ODS | Foto: Ondřej Besperát

Kromě stejné částky pojí tyto tři dárce také firmy, které společně vlastní - Cheb Invest a Fuertes Development, zabývající se vyhledáváním nemovitostí a pozemků pro investory.

Společnost Cheb Invest například získala v loňském roce od města Chebu vedeném starostou za ODS areál pivovaru o rozloze více než pěti tisíc metrů čtverečních, kde nyní chystá stavbu bytových domů.

Její majitelé poslali dohromady ODS 1,2 milionů korun, tedy zcela nejvyšší částku ze všech sponzorských firem.

"Dlouhodobě podporuji pravicovou politiku, a jsme členy ODS," vysvětluje dar jeden z majitelů Přichystal. "Podporoval jsem již dříve nespočetně akcí ODS, ohňostroje, sportovní aktivity."

A proč neuvedli, že patří k jedné firmě? "Dávali jsme to jako fyzické osoby, protože do toho principielně nechceme zatahovat firmu," říká Přichystal.

Centr Synotu

Svým darem 200 tisíc přispěla občanským demokratům také firma Synot W patřící do holdingu druhé největší loterijní společnosti Synot.

Právě ta patří mezi pět firem, kterým ministerstvo financí v loňském roce umožnilo zahájit lukrativní sázení přes internet.

V době předání částky do stranické pokladny v Synotu W ještě působil Ivo Valenta. Zakladatel holdingu Synot a bývalý majitel fotbalového klubu 1.FC Synot, jenž byl odsouzen za to, že se s dalšími funkcionáři ovlivňoval některá fotbalová utkání ve prospěch svého týmu. Valenta podal proti verdiktu dovolání k Nejvyššímu soudu.

K odsouzení Valenty přispěly odposlechy, v nichž z pozice majitele fotbalového klubu během zápasu se Spartou říká sportovnímu šéfovi svého celku, že se mu zdá, že "černoprdelník tlačí káru Spartě". Poté uvedl, že by bylo dobré, kdyby za ním zašel a "pocentroval" to. Když se sportovní ředitel zeptal, jak, odpověděl: To maximum, co dáváme, jedna a půl, jedna.

Valentu pojí dlouhodobě s ODS také přátelství se stranickým rebelem Vlastimilem Tlustým. Ten loni věnoval straně 20 tisíc korun.

Viamont, Madeta a Dalík

Odvolaný ministr Aleš Řebíček
Odvolaný ministr Aleš Řebíček | Foto: Ondřej Besperát

Do pokladny ODS také přispěla 300 tisíci firma Saga Trade, vlastněná blízkým přítelem Václava Klause podnikatelem srbského původu Ranko Pecičem.

Stejnou sumou přispěla také mlékárenská firma Madeta. Její šéf Milan Teplý přitom již dříve v Hospodářských novinách uvedl, že lobboval u ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) o podporu pro jeho podnik.

Gandalovič na tlaky letos přistoupil a nechal vyčlenit 1,3 miliardy korun na zmírnění dopadů ekonomické recese pro potravinářské firmy.

Tři sta tisíc vložila na účet ODS také firma Viamont, která dostávala štědré zakázky za doby, kdy ministerstvo dopravy řídil její bývalý majitel Aleš Řebíček. Ten loni straně zaslal 40 tisíc.

Předseda ODS Mirek Topolánek mezi dárci zcela chybí. Jeho poradce Marek Dalík přispěl pouze 10 tisíci. Kandidát do esvropských voleb, Evžen Tošenovský, daroval ODS 200 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy