Daně pro firmy se zvyšovat nebudou, rozhodla koalice

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 10. 2011 17:06
Nově se naopak zdaní loterie a další hazardní hry
Nově zdaněné loterie
Nově zdaněné loterie | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koaliční expertní skupina pro rozpočet se ve středu shodla, že zdanění zisku firem zůstane stejné jako dosud. Věci veřejné přitom prosazovaly, aby se zdanění firem zvedlo z nynějších 19 na 20 procent.

"My jsme pro návrh, který prošel vládou a pro který zvedli ruku i ministři za Věci veřejné," říká členka skupiny expertů za TOP 09 Helena Langšádlová.

Prakticky to znamená, že zbylí dva členové koalice - ODS a TOP 09 - pozměňovací návrh k novele daňových zákonů z dílny poslanců za VV Babáka, Vysloužila a Bárty nepodpoří.

Zvýšení daní pro firmy prosazují VV delší dobu, zbytek koalice je ale proti.

Zdanění hazardu dohodnuto

Koaliční experti se naopak podle očekávání shodli na způsobu, jakým se bude danit hazard.

Hlavní změnou bude především to, že loterijní společnosti už nemají přerozdělovat žádnou část svého zisku samy jako doposud, kdy přispívají na "veřejně prospěšné účely" podle svého uvážení. V budoucnu mají jít veškeré peníze přímo do státního rozpočtu a rozpočtu obcí.

Loterijní společnosti mají od ledna začít platit daň ze zisku ve výši 19 procent. Výtěžek této daně dostane ze 70 procent státní kasa a ze 30 procent obce - a to plošně, bez ohledu na to, zda obec na svém území herny nebo hrací automaty má, nebo nemá.

Navíc začnou tyto firmy platit i 20 procent z obratu. Tento výnos dostanou ze 70 procent obce, ale už adresně - jen ty, které na svém území hazard povolí. Zbylých 30 procent dostane stát.

Loterijní firmy navíc budou muset ročně zaplatit 20 tisíc korun za každý hrací automat.

Sportovci v očekávání

Na zdanění hazardu čekají i sportovní svazy, které by si z něj rády ulouply peníze pro sport.

Sdružení sportovních svazů ČR už rozjelo přesvědčovací kampaň cílenou na poslance "Hvězdy nepadají z nebe", ve které požadují přes 2 miliardy korun ročně z nových daní z hazardu.

Zatím našlo pochopení u poslanců za ČSSD Ladislava ŠinclaMichala Doktora z ODS, kteří podali pozměňovací návrh k loterijní novele, který by sportovcům přinesl půl až tři čtvrtě miliardy korun ročně.

Další půlmiliardu má sport dostávat z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Právě se děje

Další zprávy