Daň pro bohaté nebude. Kalousek jim však sebere výhody

Kateřina Eliášová
23. 7. 2011 20:26
Vláda plánuje odstranění superhrubé mzdy, bohatí zaplatí víc
Foto: Jan Langer

Praha - Možnost zavedení daně pro bohaté padla. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) byl ochoten ji navrhnout v případě, že by Věci veřejné kývly na vyšší daň z přidané hodnoty.

Koaliční vyjednavači byli podle Kalouska v pondělí blízko dohodě, která by pro lidi s nadprůměrnými příjmy znamenala vyšší míru progrese. Jenže Věci veřejné dva dny nato nečekaně couvly.

"Byl jsem ochoten kývnout na nějaký kompromis a vím, že na jeden z těch instrumentů, o kterých se uvažovalo, byla ochotna kývnout i ODS. VV měly poměrně výjimečnou šanci toho dosáhnout, ale propásly to," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Lidé s nejvyššími příjmy přesto pocítí změny, které chystá vláda v rámci daňové reformy od roku 2013. Ty mají z dosavadní "rovné" sazby daně odstranit degresi - tedy situaci, kdy tato skupina poplatníků platí v praxi nižší sazbu než ostatní.

Kalousek zároveň nevyloučil, že se ještě povede debata o výši daně z přidané hodnoty. Vláda schválila rozpočet, který na příští rok počítá s dvěma sazbami 20 a 14 procent, sněmovna však o výši DPH bude hlasovat ještě v průběhu září.

Aktuálně.cz: Ačkoliv TOP 09 nemá v programu zavedení progresivní daně, byl jste ochoten ji přeci jen navrhnout výměnou za vyšší DPH. Ta možnost po názorovém veletoči Věcí veřejných zcela padla?

Nic takového teď nenavrhnu, aktivně bych to neudělal. Ale kdyby to byla cena za dohodu s Věcmi veřejnými a bylo by to časově omezené, tak bych na to přistoupil.

Jak se koalice dohadovala o DPH
Autor fotografie: Petr Vyoral

Jak se koalice dohadovala o DPH

Pondělí
Věci veřejné přistoupily na vyšší DPH ve výši 19 procent. Na uzavřeném koaličním jednání si ale vymínily, že chtějí vyšší firemní daně a rovněž progresivní zdanění lidí s nejvyššími příjmy. TOP 09 a ODS na to přistoupily.

Úterý
Zasedají ekonomičtí ministři. Odcházejí s nepořízenou, Věci veřejné oznamují, že nejsou ochotny kývnout na vyšší DPH, pokud nebudou více zdaněni bohatí. Večer zasedají špičky VV a vzniká plán, jak nabourat veškeré dohody.

Středa
Šéf sněmovního klubu VV Vít Bárta poskytl médiím rozhovor, v němž požaduje daň pro bohaté a za tuto cenu je ochoten podpořit vyšší DPH. O chvíli později koaličním partnerům sděluje, že vyšší DPH Věci veřejné nepodpoří, ani za cenu vyšší progrese. Vláda schvaluje rozpočet bez vyšší DPH.

Čtvrtek
TOP 09 zveřejnila, že se byla spolu s ODS ochotna s VV dohodnout. Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že byl ochoten zavést vyšší míru progrese. Věci veřejné mlčí.

Pátek
Miroslav Kalousek oznámil, že Věci veřejné propásly možnost zavedení vyšší míry progrese. Věci veřejné prohlásily, že si nedovedou představit zvyšování nepřímých daní bez využití zdanění hazardu, auditu daňových výjimek, zavedení progrese vysoko příjmových skupin či zvýšení korporátní daně. Podle nich se nabízí i možnost zdanění prostituce či dlouhodobě Věcmi veřejnými navrhovaná daňová amnestie.

A.cz: Cest, jak dojít k vyšší míře progrese, je víc...

Samozřejmě, těch instrumentů je celá řada.

A.cz: Můžete je uvést?

Nebudu ty možnosti specifikovat. Na stole byly tři varianty, o kterých jsem byl ochoten hovořit na pondělním jednání koalice, kdyby to Věci veřejné nakonec neodmítly.

A.cz: Uvažovali jste vedle dvojího zdanění i o zrušení stropů a současně o zrušení daňových slev pro bohaté?

Já o tom odmítám mluvit. Pokud bych o tom začal mluvit, pak se začne psát o tom, že to hodlám udělat. Nehodlám. Prostě to byla to cena, kterou jsem byl ochoten zaplatit za dohodu za devatenácti procentní DPH a rychlejší snižování deficitu. Tuto možnost dosáhnout kompromisu VV propásly svým postojem. Tečka.

A.cz: Vyšší míru progrese tedy zcela vylučujete?

Byl jsem ochoten kývnout na nějaký kompromis a vím, že na jeden z těch instrumentů, o kterých se uvažovalo, byla ochotna kývnout i ODS. VV měly poměrně výjimečnou šanci toho dosáhnout, ale propásly to.

A.cz: Lidi s nejvyššími příjmy však přesto čekají změny...

To jediné, co je v legislativním procesu, je závazek z koaliční smlouvy odstranit degresi nad stropy. Tzn. že my navrhujeme, že nad stropy nebude možné uplatnit slevu na dani na poplatníka. To je věc v koalici dohodnutá a je to v legislativním procesu.

A.cz: U DPH je ještě možnost změny?

Parlamentní diskuse o DPH poběží první dva týdny v září. U DPH je teoreticky možné dohodnout nějaké změny, ale VV už propásly svoji šanci prosadit vyšší progresi u dani z příjmu fyzických osob.

 

Právě se děje

Další zprávy