Dám hlas Zemanovcům, říká prezident na billboardu SPOZ

Jakub Novák
5. 9. 2013 13:08
Miloš Zeman se na korespondenčním lístku svěřuje se svou volbou
Jednoznačný vzkaz voličům. Hrad v tom zásah do kampaně nevidí.
Jednoznačný vzkaz voličům. Hrad v tom zásah do kampaně nevidí. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Osobní angažmá v předvolební kampani strany SPOZ prezident Miloš Zeman sám vyloučil. "Poslal" proto alespoň korespondenční lístek, oblíbený komunikační prostředek, který strana využila již třeba v prezidentské kampani nebo během petiční akce na podporu zákona o prokázání původu příjmů a majetku.

Vidět ho - a spolu s ním po několika měsících znovu také Zemanovu tvář - můžete na nových billboardech strany.

Spolu se Zemanovým vyjádřením z března letošního roku ("Já dám hlas Zemanovcům.") se tak podařilo tvář populárního prezidenta začlenit do předvolební kampaně SPOZ.

K lístku totiž neodmyslitelně patří také poštovní známka, na níž je shodou okolností prezident vyobrazen - na billboardu se tak musel nevyhnutelně objevit.

Do voleb zasáhne i Zemanův kancléř Vratislav Mynář.
Do voleb zasáhne i Zemanův kancléř Vratislav Mynář. | Foto: Vojtěch Marek

Jak SPOZ, tak Hrad však důrazně popírají, že by to znamenalo prezidentovo zapojení do kampaně.

Kruliš: "Korespondenční lístek je stranická tradice"

"Grafický prvek s podobiznou pana prezidenta je podobný nejpopulárnější a zároveň nejběžnější poštovní známce, právě s ní se vracelo téměř 95 procent odpovědních petičních lístků, které nám občané v petici posílali. I proto jsme jej zvolili jako součást vizuálu," říká místopředseda strany Vladimír Kruliš.

A jedním dechem odmítá, že by to znamenalo prezidentovo zapojení do kampaně. "Takové vysvětlení by bylo absurdní, protože pak by mohla být za kampaň považována i jakákoliv korespondence, na které je známka s prezidentem Zemanem použita," konstatuje Kruliš.

S obdobným vysvětlením přichází také Hrad.

Foto: Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

Hrad: "Použili prezidentův citát, toť vše"

"Pan prezident o billboardu ví. Jedná se o formát korespondenčního lístku a z toho důvodu je zde logicky užita poštovní známka. Dále je zde použita citace osoby Miloše Zemana. Nevidíme jediný důvod, proč by jakákoliv strana nemohla využít jakýkoliv citát jakékoliv osobnosti," říká prezidentova mluvčí Hana Burianová.

"Pan prezident jasně řekl, že se osobně ve volební kampani SPOZ iniciovat nebude a nečiní tak," dodává.

V tom je s ní Kruliš za jedno. "Pan prezident je nadstranický a do kampaně se osobně nezapojí, ale veřejně již dlouhou dobu před volbami deklaroval, že svůj hlas dá Zemanovcům," přiznává však.

 

Právě se děje

Další zprávy