Další změny na Pozemkovém fondu. Odcházejí Zikovi lidé

Martina Machová Martina Machová
28. 6. 2012 16:30
Ve čtvrtek rezignovala 2. náměstkyně Petra Havlínová
Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově.
Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Po vlivném libereckém občanském demokratovi Radimu Zikovi skončila ve čtvrtek odpoledne na vlastní žádost v čele Pozemkového fondu i jeho blízká spolupracovnice a v hierarchii úřadu jeho druhá náměstkyně Petra Havlínová. Nahradí ji vedoucí sekce majetku Pavla Hůlová.

O chystané změně informovalo středeční vydání deníku Insider, deníku Aktuálně.cz to pak potvrdil zastupující šéf úřadu Petr Šťovíček.

"Podala rezignaci, je to necelá hodina," uvedl. Petra Havlínová pracovala pro Radima Ziku jako asistentka ještě v době, kdy působil jako radní na libereckém hejtmanství, a když přešel na Pozemkový fond, šla s ním.

Nejprve působila jako jeho tajemnice, po restrukturalizaci fondu se v květnu 2010 stala náměstkyní, pod níž spadala krajská pracoviště.

Havlínová je Zikovou podřízenou i v ODS. Je totiž členkou oblastní rady liberecké stranické buňky, kde je Zika předsedou.

I Pavla Hůlová je členkou ODS, avšak přichází z Rakovnicka ve Středních Čechách.

Pro jméno Hůlové je dobré vědět, že středočeské ODS šéfuje ministr zemědělství Petr Bendl, který patří mezi spojence Petra Nečase. Byl to přitom právě premiér, který se snažil podle informací Insideru bývalého šéfa fondu Ziku bleskově odvolat, ale ten nakonec stihl podat sám rezignaci.

Deník Insider pak minulý týden přinesl informaci, že Zika podle kuloárních informací upadl v nemilost proto, že ho předseda ODS podezříval, že spolupracuje se stranickým oponentem Petrem Tluchořem.

Nástupkyně, Bendlův člověk

Nová tvář Petra Hůlová, jež má usednout ve vedení fondu, je naopak řazena k Bendlovým lidem. Rakovnické oblastní organizaci totiž velí Vilém Žák, který patří k tvrdému jádru Bendlových podporovatelů. Jako "Bendlovu" popisují Hůlovou i lidé z Pozemkového fondu, kteří byli na úřadě už v době, kdy tam Hůlová nastoupila.

"Přišla společně s Gandalovičem, už tehdy se hovořilo o tom, že si ji vyžádal na fond Bendl," uvedl jeden ze zdrojů Insideru.

Hůlová v minulosti působila jako starostka Křivoklátu a Insider připomněl, že k této části republiky vážou Petra Bendla i osobní vztahy.

Jednak mu poblíž obce Skřivaň, několik kilometrů od Křivoklátu, patří stará hájenka na samotě. Bendl také pravidelně pořádá v kraji své politické PR akce, na nichž vyhrává na kytaru své vlastní písně o Berounce. 

 

Právě se děje

Další zprávy