Další úplatek i stíhání. Ruch kolem Ratha začne znovu

Domácí Domácí
18. 7. 2012 14:35
Policie poslala do sněmovny další žádost o vydání Davida Ratha
David Rath ve sněmovně.
David Rath ve sněmovně. | Foto: Jan Langer

Praha - Policie ve středu doručila do Poslanecké sněmovny další žádost o stíhání Davida Ratha za opakující se trestný čin přijetí úplatku.

V tiskovém sdělení o tom informovala předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS).

V nové žádosti jde podle Němcové o tři nové skutky. Týkají se nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a o dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice, řekla Němcová.

Jde podle státního zástupce Petra Jiráta ze středočeského státního zastupitelství o veřejné zakázky, které zadával Středočeský kraj.

"Je to kvalifikováno jako pokračující zločin přijetí úplatku spáchaný čtyřmi dílčími skutky," řekl Jirát. Rath byl ve středních Čechách hejtmanem, funkce se vzal po vypuknutí případu s buštěhradským zámkem.

Za zločin přijetí úplatku hrozí až dvanáctileté vězení.

Poslanec přijede do sněmovny z vazby

Podle Rathova právníka Adama Černého může žádost souviset s tím, že "kauza Buštěhrad policii padla". Advokát tvrdí, že se ukázalo, že rekonstrukce zámku nebyla předražená.

"Proběhly výslechy všech osob a ty uvedly, že se právě pan Rath zasadil o to, aby byla částka za opravu zámku co nejnižší," řekl ČTK Černý.

Jirát dodal, že se Rath bude moci znovu účastnit jednak jednání imunitního výboru, tak i sněmovny.

"Všechno proběhne jako poprvé. Nebudu bránit právům, na které má podle ústavy nárok," řekl pro Aktuálně.cz.

Devátý obviněný v kauze Rath

Bývalý hejtman Středočeského kraje byl již poslanci vydán v případu předražené rekonstrukce zámku v Buštěhradě, přesto se poslaneckého mandátu nevzdal.

Nyní je již třetí měsíc ve vazební věznici v Litoměřicích.

Sněmovna rozhodne o případném Rathově vydání ke stíhání pro tři nová podezření na zářijové schůzi. V případu Buštěhrad byl formální postup odlišný, policie Ratha zatkla se sedmi miliony korun v krabici. Podle policie se jednalo o úplatek.

Kauza poslance Davida Ratha baví celý národ, podívejte se:

Policejní postup odsouhlasila Němcová, poslanci stíhání následně potvrzovali. O možnosti stíhání rozhoduje sněmovna vždy pouze pro skutek, který policie v žádosti popíše.

Ve středu mimo jiné přibylo deváté jméno na seznamu obviněných v Rathově kauze. Podle zjištění Aktuálně.cz začali policisté před několika dny stíhat dalšího podnikatele.

Ten čelí podezření ze spáchání trestného činu podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, potvrdil Jirát. Toto stíhání však podle jeho slov nemá spojitost s tím, proč policie požádala o vydání Ratha v dalších třech skutcích.

 

Právě se děje

Další zprávy