Další pronájem gripenů je drahý. Jednat se bude dál

ČTK ČTK
25. 7. 2012 15:59
Kromě vyjednávání se Švédskem vzniknou i podklady pro případné výběrové řízení
JAS-39 Gripen.
JAS-39 Gripen. | Foto: Martin Holcman

Praha - Česká republika bude do konce listopadu exkluzivně vyjednávat se Švédskem o pokračování pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen. Ministerstvo obrany ale zároveň začne ke stejnému termínu připravovat podklady pro případné otevřené výběrové řízení.

Postoj švédské strany při jednání o gripenech je totiž podle premiéra Petra Nečase (ODS) "překvapivě nevstřícný" a na jejich zatím poslední nabídku odmítl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) kývnout.

Podle premiéra ale není ČR v situaci, kdy by se postoji švédské strany musela pod tíhou rozpočtových problémů podvolit. Nečas byl v hodnocení přístupu Švédů k jednání velmi tvrdý, připomněl například mezinárodní vyšetřování a "stíny korupce" nad původními jednáními, v jejichž důsledku do konce roku 2014 čeští vojenští piloti využívají 14 stíhaček Jas-39 Gripen.

Nemusí to být gripeny, říká Vondra

"Nejsou v situaci, aby tímto způsobem tlačili na vládu České republiky," zdůraznil Nečas. Postoj švédské stany podle něj může mít ten dopad, že smlouva bude ukončena a bude rovnou vypsáno výběrové řízení.

Vláda letos v únoru rozhodla, že se před vypsáním otevřeného tendru ještě pokusí vyjednat se švédskou stranou pokračování pronájmu na několik dalších let do doby, než se zlepší ekonomická situace a bude možné otázku stíhacího letectva definitivně vyřešit.

"Momentálně si nedovedu představit armádu bez vlastních supersoniků, nicméně si dovedu představit, že to nemusí být gripeny," prohlásil ve středu předseda vlády. Ministr Vondra zdůraznil, že ČR není v situaci, kdy by neměla na výběr, a on na poslední nabídku švédské strany kývnout nemůže.

"Jsem přesvědčen o tom, že poslední nabídka není ve stavu, kdy by na ni měla česká strana přistoupit," poznamenal na tiskové konferenci. Podle informací deníku Právo nechtějí Švédové slevit ze dvou miliard korun ročně za pronájem strojů. Ministr obrany nechtěl před novináři detaily neukončených jednání probírat, zdůraznil ale, že ekonomické a tedy cenové hledisko je pro českou stranu klíčové.

Vondra také připomněl, že na funkci velvyslance při NATO odchází jeho první náměstek Jiří Šedivý, který dosud za českou stranu vyjednávání vedl. "Vyjednávací tým bude mít nového šéfa, v jednáních budeme pokračovat a uvidíme na konci listopadu," podotkl ministr obrany.

Pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Česko letadla zaplatí do deseti let formou každoročních splátek. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.

 

Právě se děje

Další zprávy