Další přestřelka Havel-Klaus, státníci se přou o Libyi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 3. 2011 12:20
"Já s panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech," poznamenal Václav Klaus
Současný a bývalý prezident se názorově shodnou jen velmi výjimečně
Současný a bývalý prezident se názorově shodnou jen velmi výjimečně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus se zase jednou neshodl se svým předchůdcem. A dal to hlasitě najevo.

Tentokrát se oba státníci přou o možný zásah proti režimu Muammara Kaddáfího.

Václav Havel v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny uvedl, že zásah je nutný a Západ nesmí váhat.

Klaus, který bude v pátek zastupovat Česko na mimořádném summitu Evropské unie, který se situací v severoafrické zemi bude zabývat, si hned pospíšil s vyjádřením, že s akcí v Libyi nesouhlasí.

Jaký by podle něj měl být postup mezinárodního společenství vůči Libyi, však neupřesnil.

Zločinec nebo...?

Havel označil Muammara Kaddáfího za šíleného zločince, kterého je nutné odstranit. Západ by se podle něj měl poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kde se zásah proti Srbsku příliš dlouho odkládal.

"Může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokaci vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se schovává Kaddáfí," řekl exprezident Václav Havel v rozhovoru.

Václav Klaus je ale zcela opačného názoru. "Já s panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech. Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil v momentu, kdy chtěl bombardovat Bělehrad, a já s ním nesouhlasím ani v této věci," reagoval na Havlovy výroky. S novináři prezident mluvil při pondělním představení knihy Rok osmý bilancující jeho poslední rok v úřadu.

Havel v rozhovoru zdůraznil, že pokud se boje budou dále protahovat a Kaddáfí spáchá další a další zločiny, bude zásah západních zemí nutný.

"O Miloševičovi se čtyři roky debatovalo, ale opatrnická prodleva se nevyplatila, spustila naopak bezpočet hrůz," upozornil Havel. To bylo podle něj velké ponaučení, které by mělo vést k tomu, aby Západ v případě Libye jednal opravdu rychle, i kdyby jeho rozhodnutí bylo nyní nepopulární.

Klaus naopak jednat rychle nechce; nyní je podle něj potřeba nalézt společné stanovisko s vládou. "Myslím, že je potřeba, abychom si v následujících hodinách a dnech ujasňovali, upevňovali svá stanoviska, se kterými tam (na summit EU, pozn. red.)chceme jet a potom v pátek je tam prezentovali," řekl

Nepokoje v Libyi začaly v polovině února. Kaddáfí, který je u moci přes 40 let, se stále odmítá vzdát moci a tvrdí, že bojuje proti terorismu. O víkendu prohlásil, že pokud povstalci v Libyi uspějí, zachvátí středomořský region islámská svatá válka.

 

Právě se děje

Další zprávy