Další pokus má Sobotka, pohrozil Klaus rozhádané vládě

Kateřina Eliášová
14. 4. 2011 23:22
Strany mají dohodu na dosah, jádrem problému je spor o vnitro
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus tlačí na rychlou dohodu lídrů koaličních stran. Na čtvrteční schůzce si ani nevyslechl jednotlivé varianty možného vládního uspořádání a rovnou jim pohrozil, že v případě krachu vládního projektu dostane další šanci sociální demokracie.

Vyjednavači zatím hledají cestu z krize obtížně, hlavní překážkou je spor o vnitro.

Podle informací Aktuálně.cz ODS navrhuje, aby tento resort vedl nestraník, na kterém se shodnou všechny tři strany. Věci veřejné však na takovou podmínku stále nechtějí přistoupit a trvají na tom, že si chtějí vnitro zachovat.

Kam s Johnem, řeší vyjednavači

Důvěryhodný zdroj z vedení Věcí veřejných nicméně připustil, že by resort nemusel vést Radek John (VV). Dodal, že by Věci veřejné netrvaly ani na tom, že by se jejich předseda posunul na jiné ministerstvo, jeho další případné angažmá však neupřesnil.

"Podrobné informace obdrží na pátečním jednání poslanci klubu," uvedl výše citovaný zdroj.

Sám John k variantám případného řešení pouze uvedl, že se se týkají toho, jakou roli by Věci veřejné měly ve vládě hrát. Zdůraznil, že pro stranu je nejvyšší prioritou boj s korupcí a prosazení reforem.

"Pracujeme například i s variantou, kdy by měly Věci veřejné 5 resortů," řekl bez dalšího upřesnění John. Všechny varianty počítají rovněž s tím, že by ani jeden z resortů nevedl ministr školství Josef Dobeš.

Vnitro by vedl nestraník

Klíčový resort by namísto Johna vedl nestraník, zní noční návrh. Jeho autorem je ODS. Dohoda, na které se špičky občanských demokratů dohodly na nočním jednání v Kramářově vile zní: osobnost navrhne jednotlivým stranám premiér a do funkce ho navrhne pouze v případě, že se na něm shodnou všechny tři strany.

Vyjednavači navenek tvrdí, že zatím neznají konkrétní jména, podle Aktuálně.cz však už pracují s určitými alternativami.

Ve hře jsou údajně jména významných právníků, státních zástupců či bývalých ústavních soudců. Ani jeden z nich nemá žádnou stranickou knížku.

"Věci veřejné přesto tuto variantu blokují. Obávají se, že navržený kandidát bude nakonec nějakým způsobem spjat s ODS," uvedl jeden z účastníků noční schůzky. Strana má rovněž obavy o budoucnost současného policejního prezidenta, kterého by nový ministr mohl nahradit někým jiným.

ČSSD chce předčasné volby

Sociální demokraté vnímají pohrůžku prezidenta, že by další šanci nedostal znovu premiér Petr Nečas, ale Bohuslav Sobotka, jako tlak na dohodu a pokračování trojkoaliční vlády.

"Vůbec si neumím představit, že bychom mohli při současném rozložení sil sestavovat vládu. Nevím, jak a na čem bychom se mohli dohadovat se stranami jako ODS, TOP 09 nebo Věci veřejné," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Vyloučil rovněž, že by jeho strana tolerovala menšinový kabinet ODS s TOP 09, jak to navrhoval bývalý šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. "Nebudeme podporovat ty pokusy na lidech, které tady páchá koalice," uvedl s tím, že ČSSD je pro co nejrychlejší vypsání nových voleb.

Poslanci ČSSD se podle něj pravděpodobně pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, pokud sama vláda bezodkladně nepožádá o důvěru.

Variant je několik

Jaké jsou vlastně možné varianty? Ta nejvíc chtěná, alespoň jak o tom mluví zástupci koalice, je pokračování trojkoaliční vlády s obměnou některých ministrů.

Uvažuje se nicméně i o možnosti, že se ODS s TOP 09 pokusí o menšinový kabinet a bude pro něj hledat dostatek hlasů, především z klubu Věcí veřejných. Takové řešení se nelíbí prezidentu Václavu Klausovi, ústava mu však nedává možnost jej zcela odmítnout.

Ve hře je možnost, že se tyto dvě strany pokusí i o ostré hlasování o důvěru pro takové uspořádání, tedy bez předem dojednané podpory.

Velká koalice v tuto chvíli nepřipadá v úvahu, alespoň to ODS a ČSSD zcela vylučuje.

Poslední možností jsou předčasné volby, strany ji však chtějí nejméně.

 

Právě se děje

Další zprávy