Další krok k ochraně ovzduší, zákon poslanci posvětili

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 9. 2011 11:24
Norma zavádí nízkoemisní zóny nebo vyšší poplatky za znečištění
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Martin Netočný

Praha - Sněmovna ve středu podpořila návrh zcela nového zákona o ochraně ovzduší. 

Norma má více než dosavadní zákon zacílit na znečišťovatele včetně malých zdrojů. Předlohu nyní posoudí výbor pro životní prostředí a hospodářský výbor.

Předloha mění poplatky za znečištění. Od roku 2017 do roku 2021 se mají postupně zvyšovat až na 3,5násobek současné sazby. Pak se z roku na rok zvednou na dvojnásobek. 

Čtvrtinu z výnosu by měly získat na politiku ochrany ovzduší kraje, zbytek zůstane na stejný účel Státnímu fondu životního prostředí. Podle propočtů ministerstva životního prostředí by měli znečišťovatelé zaplatit v roce 2022 na poplatcích zhruba 1,7 miliardy korun.

Zákon umožňuje vznik nízkoemisních zón

Norma dále počítá s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích a se změnou v plánování omezení emisí.

Nová opatření se dotknou i domácností. Malé kotle uváděné na trh budou muset mít výrazně nižší emise než v současnosti, zřejmě podraží. Dohlížet na to bude Česká obchodní inspekce. Zákon také zakáže spalování nekvalitních paliv.

Zákon má umožnit individuální přístup ke znečišťovatelům ovzduší. 

Emise se kvůli novým provozům zvyšovat nebudou

Krajské úřady budou moci zpřísnit provoz zdroje, který bude kvalitu ovzduší v oblasti prokazatelně zhoršovat. Díky kompenzačním opatřením se na území nebudou zvyšovat emise kvůli novým provozům, staré se budou muset odstavit.

Firmám, které by rázně snížily množství emisí, chtějí autoři návrhu zákona nabídnout zvýhodněné sazby. 

Nově by měli znečišťovatelé platit pouze za čtyři hlavní znečišťující látky včetně v posledních letech nejvíce sledovaných prachových částic.

V novém zákoně nejsou pravidla pro nakládání s látkami ohrožujícími ozonovou vrstvu Země a klima. Tuto oblast bude ošetřovat samostatný zákon, jak tomu bylo do roku 2002. Rovněž tuto předlohu ve středu sněmovna podpořila.

 

Právě se děje

Další zprávy