Další čistka: O post náměstka přišel kritik blobu Mikeš

Kateřina Eliášová
1. 12. 2009 18:00
Ministr kultury Riedlbauch mění 1. náměstka. Mikeše střídá Karabec
Detail knihovny.
Detail knihovny. | Foto: Future Systems

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch vyměnil jen půl roku před koncem volebního období svého 1. náměstka.

Františka Mikeše z ODS střídá dosavadní vrchní ředitel úřadu Stanislav Karabec, který má blízko k sociální demokracii. Ředitelem kabinetu byl i v době, kdy byl ministrem sociální demokrat Vítězslav Jandák.

"Stalo se tak po vzájemné dohodě s panem ministrem," komentoval své odvolání z pozice 1. náměstka sám Mikeš. Na ministerstvu ale zůstává, bude řadovým náměstkem.

Srazila mu vaz stranická knížka nebo Kaplického knihovna?

František Mikeš
František Mikeš | Foto: www.mkcr.cz

Mikeš odmítl, že by jeho odvolání souviselo s jeho politickou příslušností. "Nic v tom nehledejte, prostě jsme se domluvili," řekl k tomu Mikeš. Ministr podle něj chce mít vedle člověka, kterému důvěřuje. Karabce zná Riedlbauch ještě z doby, kdy vedl Českou filharmonii, Karabec byl obchodním náměstkem.

Ministerstvo odmítlo důvod personální rošády komentovat, Riedlbauch je na služební cestě mimo republiku.

Mikeš taky odmítl, že by změny na ministerstvu souvisely s kauzou nové budovy Národní knihovny. Karabec nad rámec své dosavadní práce totiž dostal na starost část Mikešovy agendy, a to živé umění a právě knihovny. Mikeš patřil k jednomu z hlavních kritiků návrhu architekta Jana Kaplického.

"To nikdo nemohl myslet vážně, aby vedle Hradčan vyrostla nějaká podmořská boule, byla to nějaká divná věc. Nicméně můj názor na kauzu Národní knihovny s rozhodnutím pana ministra nesouvisí," uvedl Mikeš.

 

Právě se děje

Další zprávy