Cyril Svoboda prohrává místo u OSN. Nepočítá se s ním

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 7. 2010 6:30
Zdroj z ministerstva zahraničí Aktuálně.cz řekl, že úřad už má jiného kandidáta. Jméno zatím neřekne
Neúprosné výsledky!
Neúprosné výsledky! | Foto: Jan Langer

Praha - Bývalý ministr a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda podle všeho nezíská místo českého velvyslance při OSN, o němž tvrdí, že ho měl slíbené.

Svobodovo jméno se v souvislosti s misí v New Yorku probíralo už krátce po volbách, které dopadly pro lidovce historickou porážkou. Sám předseda TOP 09 a nynější ministr zahraničí Karel Schwarzenberg tehdy novinářům přiznal, že o Svobodově ambici dostat se do New Yorku slyšel.  

Nyní je však všechno jinak, což Aktuálně.cz potvrdil zdroj blízký ministru zahraničí Schwarzenbergovi.

"Tam se teď jedná o úplně jiném kandidátovi," uvedl zdroj. Jeho jméno však kvůli tomu, že jednání o obsazení postu u ODS stále pokračují, odmítl říct. 

V této souvislosti se nicméně mluví o bývalém místopředsedovi ODS Petru Gandalovičovi, který už ostatně diplomatem v New Yorku byl - jako generální konzul ČR v letech 1997-2002. On sám nominaci odmítl potvrdit. "Omlouvám se, nekomentuji," napsal jen v sms zprávě.

Tak to mělo být

O místo velvyslance při OSN se Cyril Svoboda zajímá už delší dobu. Mířil tam podle médií už v roce před rokem 2006 v době, kdy byl ministrem ve vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Cyrila Svobody na Aktuálně.cz

Bývalý předseda lidovců je zaměstnancem ministerstva zahraničí a ve středu prohlásil, že by jako takový měl dostat místo v diplomacii.  A právě post velvyslance u OSN měl prý slíbený od ministerstva.

"Ano, původní dohoda byla New York, OSN," potvrdil Aktuálně.cz Svoboda s tím, že je to podle něj běžný postup.

Hraje nešikovně, říká zdroj

Zároveň ale Svoboda připustil, že nový ministr Karel Schwarzenberg (nyní je na pracovní návštěvě v Rakousku) s ním o tom zatím nejedná.

Zdroj ze Schwarzenbergova okolí pak k tomu podotýká, že si Svoboda nepočíná právě obratně. "Hraje nešikovnou mediální hru, místo aby požádal o schůzku ministra," řekl zdroj.

Narážel při tom i na vystoupení Cyrila Svobody v televizi Prima, kde exministr připomněl, že většina bývalých ministrů zahraničí místo v diplomacii dostala.

Někde jinde? Možná...

Zdroj Aktuálně.cz sice připustil, že pro Svobodu není vyloučeno jiné místo v diplomacii než mise při OSN, ale že se teď o žádném s exministrem nejedná.

Karel Schwarzenberg nicméně už dřív na Svobodovu adresu prohlásil: "Je málo míst a hodně mladých, vzdělaných kariérních diplomatů."

 

Právě se děje

Další zprávy