Cyril Svoboda on-line: Bodový systém není blbost

Martina Macková
9. 5. 2007 12:50
Šéf zákonů o tom, co chystá Topolánkův kabinet
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zastupoval lidovce v posledních čtyřech vládách; naposledy byl ministrem zahraničí. Nyní šéfuje Topolánkově Legislativní radě vlády.

Ministr bez portfeje, právník Cyril Svoboda, odpovídal od 11:30 na vaše dotazy.

Jaké zákony plánuje vláda napsat, co nového chce středopravý kabinet změnit? Svoboda už například prohlásil, že nelze účinně napsat zákon, který by reguloval aktivity lobbistů.

Čtěte více: Lobbistům mělo být horko. Vláda ale slib nesplní

Bude pokračovat sociálnědemokratická legislativní smršť nebo bude radit vládě, aby šla cestou menšího počtu novel a tvrdého postupu proti přílepkům?

Poslanci už během pár měsíců od voleb navrhli hned několik změn ústavy. Změnil by v ní něco? Třeba ve prospěch přímé volby prezidenta a souhlasil by s kandidaturou Tomáše Halíka, kterého možná navrhne jeden z místopředsedů jeho strany?

Muž, který nemá v KDU-ČSL dnes žádnou vysokou funkci, zato vládních zkušeností přehršel, stojí stejně jako většina lidovců za svým kolegou z vlády a předsedou Jiřím Čunkem obviněným z korupce.

Myslí si také, že je možné, aby se šéf KDU-ČSL v českém právním prostředí včas očistil? Nejpopulárnější politička a také členka KDU-ČSL Vlasta Parkanová uvedla, že by odstoupila. Co by udělal on na jeho místě?

Odpovědi Cyrila Svobody čtěte ZDE

Odpovězeno: 09. 05. | 11:42Autor: Helena Jarovská

Otázka: Pane ministře, dobrý den, já se chci zeptat na váš názor na státní maturity. Kde je tedy problém? Za co vlastně ti studenti demonstrovali? Není to spíš třeba problém učitelů?

Cyril Svoboda: Obecně jsem příznivec státní maturity, protože chci, aby naši studenti byli konkurenceschopní na evropksém trhu práce a to bude možné zvýší-li se jejich vzdělanost a kvalifikace. Dobře uchopená státní maturita má dát šanci vytvořit skutečně diferencované školství a otevřít nejlepší školy nejlepším studentům.S protestujícími souhlasím, že koncept nebyl vůbec dobře připraven. To ale neznamená, že myšlenka existence státní maturity je závrženíhodná. Stačí se rozhlédnout na maturity v zemích, kde se skutečně pěstuje vzdělanost, např. ve Francii.

Odpovězeno: 09. 05. | 11:48Autor: bývalí řidič

Otázka: Dobrý den pane Svobodo mám návrh chtěl bych zrušit a myslím nejen já bodový systém je to úplná hovadina.Na Slovensku mají rozum tam takový blbiny nedělaj.děkuji

Cyril Svoboda: Když řídím, tak stále myslím na tzv. šizak (Šimonovského zákon), jak říkají moje děti. A musím říct, že mě velmi omezuje. Jinak obecně bodový systém není pitomost. Je ale třeba, aby byl aplikován s rozumem v hlavě a ne rigorózně,tzn. bez vzetí do úvahy všech okolností. Řeknu příklad: Jedete v sobotu dopoledne na úplně volné rovné silnici, kde se nikdo další nepohybuje, ani lesní zvířata. Potom považuju za nesmyslné odebrat někomu body jenom proto, že jede tychlostí sto deset kilometrů v hodině. Bude-li takto aplikován nesmyslně zákon, vstanou noví bojovníci a celý systém smetou. A to by byla škoda. Vemte do úvahy zákon proti držení drog. SPrávně by měli policisté vybrat každou diskotéku skoro každý večírek (včetně večírku karlovarského festivalu)pro porušování tohoto zákona. To se neděje a je to správně. Je vidět, že policie má rozum v hlavě. Zákon je namířen proti dealerům a kdyby jeho princip byl změkčen, tak nevyhrají konzumenti drog. Oslavný drogový večírek by mohli uspořádat toliko dealeři.

Odpovězeno: 09. 05. | 11:52Autor: Jan T.

Otázka: Pane ministře Svobodo, dobré dopoledne, já bych se chtěl zeptat na váš názor na stále omílanou tzv. bruselskou byrokracii. Nebojíte se, že nás byrokratický moloch příkazů, zákonů a různých smluv z EU semele? Kde jsou pak naše národní zájmy a kdo je má hájit jiný, než politici?

Cyril Svoboda: Byrokracie mě nesemele. Stačí otevřít internet na adrese Evropské komise a dovíte se, že EK má 25 tisíc zaměstnanců. Otevíral jsem různé adresy v Čechách, např. magistrát hl. města Prahy, města Brna, a některé jiné a nikde jsem se nedozvěděl, kolik tyto úřady mají zaměstnanců. A přitom komise je orgánem pro 470 mil. obyvatel. Takže mě se zdá celá vypjatá debata o bruselské byrokracii jako přepjatá. To neznamená, že EK a další orgány unie (Parlament, rada) produkují také prapodivné předpisy, které se příčí zdravému rozumu, ale tyto předpisy nepřevažují. Nevím, zda bychom v této soutěži s našim parlamentem nebyli na lepším místě než je EK.

Odpovězeno: 09. 05. | 11:55Autor: s

Otázka: Proč vždy, když jde o to, postavit se výrazně za jasné křesťanské hodnoty, stojí KDU-ČSL (i Vy) stranou a hájí je jednotliví politici ODS? Namátkou lze uvést psychické násilí na dětech při reality show výměna manželek nebo výstava mrtvý těl bez kůže za účelem show byznysu?Kde je ochrana důstojnosti?

Cyril Svoboda: Křesťanské hodnoty se mají obecně dotýkat lidské důstojnosti. Lidská důstojnost je totiž jediné, v čem si můžeme být rovni. Důstojný život má mít invalida, člověk chudý, člověk v sociální nouzi apod. Na ochranu těchto hodnot nemá žádná poltiická strana patent, jde o příliš vážné téma. Proto tyto hodnoty mají prosazovat nejen křesťanští demokarzé, ale i všechny ostatní politické strany, pokud to s lidfskou důstojností myslí vážně.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:00Autor: berenica

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat na váš názor na připravenost naší země na blížící se naše předsednictví EU. Jsme už připraveni, a kolik to bude stát?

Cyril Svoboda: Připravujeme se počesku. Tzn. že velmi pokročila příprava odborného aparátu, tzn. budoucí předsedové pracovních skupin, vyjednavači apod. Avšak předsednictví EU a je politická záležitost. V roce 2009 kdy bude předsedat EU, budou některá svěží témata k řešení. Mezi ně patří revize rozpočtu EU. Revize společné zemědělské politiky nebo revize tzn. Haagského programu v boji proti nelegální imigraci, organizovanému zločinu a terorismu. Jsou to úkoly mimořádně náročné a zvládnout se dají jen bude-li ČR schopna pro tyto reformy získat většinu. Víte, jak čas rychle letí. Rok 2009 bude zanedlouho. Proto již teď je nutné, aby všichni ministři komunikovali s partnery tato témata, sdělovali postoje ČR a hledali budoucí spojence. To se v roce 2009 bez dnešního nasazení nepodaří. Nepřeji si, abychom předsednictví ČR pouze přežili.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:04Autor: alex

Otázka: Je pravda, že jste v předvolební kampani pro stranické primárky rozesílal svoji prezentaci členům strany na papíře a v obálkách ministerstva zahraničních věcí? Nemyslíte, že za takové věci odcházejí v civilizovaných zemích politici z politického života?Roithová se alespoň omluvila za podobný "úlet".

Cyril Svoboda: To je lež jako věž. Já jsem poslal dopis v rámci primárních voleb a má doklady, že jsem si všechno zaplatil sám. A to, že jsem uvedl, že jsem ministr zahraničních věcí, nepovažuji za jakoukoliv chybu, rpotože jsem jím byl. Kdbych byl nočním hlídačem, tak to také uvedu.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:08Autor: Joska

Otázka: Není Vám jak křesťanskému politikovi stydno, že patříte k politikům, kteří si opět našli svého světovládce (Bush)a podporujete ho ve snaze stavět základnu na našem území ? Včera jsme si třeba připomněli konec takového "snu" podobného magora (Hitlera).

Cyril Svoboda: Položme si otázku, zda nám potencionálně může hrozit, že někdo na naše území odpálí raketu, která dopadne a zabije tisíce lidí. Jestliže taková hrozba potencionálně hrozí, pak je třeba proti ní vybudovat účinný systém. Také si pojistíte auto proti havárii, protipožárně zabezpëčíte dům, i když zrovan nehavarujete a nikdo neobíhá váš dům s kanistrem benzínu. Odpovědná politická reprezentace buduje obranný systém ne proti minulé válce, ale proti možné válce typu 21. století. Má tak činit společně se spojenci. V každém příapdě rozhodnutí o umístění radaru bude naše rozhodnutí, nikdo nám jej nevnutí.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:12Autor: pavel

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se chystá novela zákona o komunálních volbách ve směru k přímé volbě starostů a změna zákona o rozpočtovém určení daní směrem k větší spravedlnosti přerozdělování financí : vélká města versus malé obce. Děkuji

Cyril Svoboda: Přímá volba starostů je dobré téma a já osobně jsem nakloněm tuto změnu realizovat. Jak ale znáte situaci v ČR, bude to ještě dlouho trvat, protože se budou střetávat protichůdné zájmy. Zákon o rozpočtovém určení daní může být novelizován, ale bude to mimořádně komplikované, protože se opět střetnout různé zájmy. Stávající zákon je v jistých ohledech spravedlivý a nepsravedlivý,a le byl tehdy jedinou variantou.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:14Autor: Bohuslav T.

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, co říkáte na Kalouskovu daňovou reformu. Jak to, že lidovci tak snadno zapomněli na předvolební sliby, že přilepší rodinám s dětmi?

Cyril Svoboda: Je nepochybné, že naše veřejné rozpočty reformu potřebují. Nejenom proto, äbychoms plňovali podmínky vstupu do eurozóny,a le především abychom snížili zadluženost veřejných rozpočtů. Předložená reforma je koaliční dohoda vyplývající z koaliční smlouvy a programového rpohlášení vlády, tedy dokumentů, které mezi sebou podepsala vedení všech tří politických stran.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:17Autor: Josef P.

Otázka: Necítíte se již s ohledem na svoji politickou kariéru jako "Ministr všeho"? Je Vám bližší Ferda Mravenec nebo Brouk Pytlík?

Cyril Svoboda: Vykonával jsem funkce ministrů resortů ke kterým jsem měl vždy blízko. Jako právník a letitý výkonný předseda Legislativní rady jsem měl a mám blízko k současné pozici. Od roku 1996 jsem zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí a byl jsem také náměstkem na tomto ministerstvu, včetně pozice hlavního vyjednavače o přistoupení ČR k EU. Jsem přesvědčen, že odvádím kvalifikovanou práci ve všech těchto pozicích. Nejsem a nebudu ministrem zemědělství, zdravotnictví nebo dopravy.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:22Autor: Kapitan

Otázka: Kdy se strana, v níž jste významným členem, postaví čelem k aféře své předsedy Čunka? Jak vy si takové řešení představujete?

Cyril Svoboda: Ta situace není jednoduchá. A nemá jedno jednoduché a všemi vítané řešení. Na každém řešení je dnes hodně různých a protichůdných politických zájmů. Skutečným problémem je argumentace s presumpcí viny. Náš celý systém je založen na tom, že o vině a trestu může rozhodnout jen nezávislý soud. Jiná otázka je politické kultury, tradice a tady jsem si jist, že KDU-ČSL bude hledět neoslabit svoji autoritu ve společnosti a samozřejmě má zájem na úspěchu v příštích volbách. Obojí není podmíněno radikálním řešení dnešního dne.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:28Autor: J. Pašková

Otázka: pane Svobodo, kolika penězi přispívá každá země EU do celkového rozpočtu EU? nevím, jestli nám to nebude chybět v našem rozpočtu.

Cyril Svoboda: Rozpočet EU tvoří toliko jedno procento HDP EU. Tzn. že 99% bohatství zůstávcá v členských státech. Příspěvek jedné členské země nepřepkročí jedno procento v rozpočtu vezmeme-li v úvahu čerpání peněz z evropských fondů. Mluvíme tedy pouze o jednom procentu. Je jasné, ež 1% neměcké je větší než jedno procento Malty, takže kumulací prostředkůl EU vzniká dosttaek peněz pro její činnost.My se máme především starat o to, jak čerpat prostředky z EU místo hořekování nad tím, kolik přispíváme. nepochybně můžeme čerpat mnohonásobně víc než jsem povinni přispívat.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:34Autor: Ježek

Otázka: Koho byste volil za prezidenta, kdyby příští rok kandidovali všichni tři: Klause, Diestbiera, nebo Parkanovou?

Cyril Svoboda: Jsem pro přímou volbu prezidenta a úplně mě nadchla volba ve Francii. Denně čtu francouzské noviny a sleduji programy 24.France. Důvodem mého nadšení je skutečnost, že Francie byla politikou uchvácena. Mimo jiné se střetly dvě koncepce poltiiky na jednom klíčovém tématu a to je problém s druhou a třetí generací imigrantů žijících ve Francii. Tato volba přinutila kandidáty na post prezidenta k naprosto jasné profilaci postojů, takže nejen Francie, ale celý svět ví, kterým směrem se bude Francie ubírat. Nikolasz Sarközy dostal v tomto zápase velmi silný mandát a všichni vědí k čemu jej dostal. Bohužel toto se v ČR neodehraje. Kdo všechno bude kandidátem, zatím není zřejmé, neboť jediným kandidátem, který oznámil svoji kandidaturu je Václav Klaus. Vaši otázku lze odpovědět jen v případě, budou-li proti sobě stát další kandidáti a já doufám, že s jasnou politickou profilací, abychom zažili alespoň ve slabším provedení to, co se odehrálo ve Francii.

Odpovězeno: 09. 05. | 12:42Autor: Majka Konrádová

Otázka: Dobrý den, pane ministře, vy máte početnou rodinu. O vaše děti se asi stará hlavně manželka, že? A jak to zvládá?

Cyril Svoboda: Moje manželka je jedinečná a to nejen z logiky věci. Bez její podpory a kritiky zdravého rozumu, který umocňují svými naprosto jednoznačně vyjadřovanými názory moji synové, bych tuto práci nemohl dělat. Děkuji Vám za Váš zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy