Čunkovo ministerstvo povede zatím lidovec Vačkář

brp, jaa
12. 11. 2007 14:30
Je také jedním z adeptů na ministra

Kdo je Jiří Vačkář
Autor fotografie: MMR

Kdo je Jiří Vačkář

  • 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Vačkář vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze
  • mezi lety 1992 až 1996 byl poslancem Parlamentu za KDU-ČSL
  • v roce 1996 nastoupil na tehdejší ministerstvo hospodářství, kde krátce působil jako šéf poradců ministra
  • ještě v témže roce se stal vedoucím poradců na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR), kde zůstal až do roku 2003
  • v letech 2003 až 2004 byl ředitelem odboru rozvoje venkova a ekologie na ministerstvu zemědělství
  • v roce 2004 se vrátil zpět na MMR a stal se náměstkem ministra

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj nyní povede po odstupujícím ministrovi Jiřím Čunkovi další lidovec Jiří Vačkář. Čunek ho k dnešnímu dni jmenoval 1. náměstkem.

Sám Vačkář je na služební cestě v Řecku, o svém jmenování věděl od pátku. Přesto na zprávu o tom, že je ode dneška 1. náměstkem, reagoval překvapeně. "Pravděpodobně ano," reagoval na informaci deníku Aktuálně.cz Vačkář. "Jsem teď v Řecku, ale rozhodlo se o tom už v pátek a těm jednáním jsem byl přítomný."

Jmenování Vačkáře 1. náměstkem ministra může v době, kdy Jiří Čunek čeká na zprávu z Hradu o tom, že prezident jeho středeční demisi přijal, znamenat, že je horkým lidoveckým kandidátem na post nejvyšší.

"To vůbec nemusí znamenat, že budu ministrem. Podívejte se, někdo mě musí navrhnout. Stranické orgány se sejdou zítra. Možná, že mě navrhnou, možná že ne," nechce Vačkář spekulovat.

Mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek prozrazuje víc. "Ano, je jedním z těch, o kterých uvažujeme, o kterých se mluví. Jsou to ale zatím pouze kuloárové informace. Dalšími, o kterých se v této souvislosti hovoří, jsou 1. místopředseda strany a náměstek pardubického hejtmana Roman Línek a místopředseda poslaneckého klubu Tomáš Kvapil," říká mluvčí.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek rezignoval na místo ve vládě minulou středu poté, co byl znovu otevřen jeho korupční případ. Hrad jeho demisi obdržel, ale prezident ji ještě oficiálně nepřijal. Zítra by nového ministra pro místní rozvoj mělo vybírat předsednictvo KDU-ČSL a poté by o něm měl jednat celostátní výbor.

 

Právě se děje

Další zprávy