Čunka senátoři dvakrát odmítli, místopředsedou nebude

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 11. 2012 14:08
Štěch zůstává předsedou, Sobotka, Škromach i Gajdůšková místopředsedy
Jiří Čunek při online rozhovoru v kanceláři předsedy KDU-ČSL
Jiří Čunek při online rozhovoru v kanceláři předsedy KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Místopředsedy Senátu byli v tajné volbě zvoleni Přemysl Sobotka, Zdeněk Škromach a Alena Gajdůšková. Naopak jasně neprošel Jiří Čunek, získal jen 29 hlasů. Škromach dostal 68 hlasů, Gajdůšková 67 a Přemysl Sobotka 66 hlasů.

Jiří Čunek vzápětí neprošel ani ve 2. kole volby místopředsedů Senátu. Získal 31 hlasů od 77 hlasujících senátorů, tedy jen o dva více než v kole prvním. Ke zvolení mu osm hlasů chybělo. Klub KDU-ČSL bude muset najít jiného kandidáta.

V Senátu probíhá první schůze v povolebním složení. Noví senátoři složili slib, jména četl Tomio Okamura coby nejmladší člen horní komory.

Senátoři na schůzi rovněž rozhodují o tom, kdo usedne ve vedení horní komory a kdo bude řídit její výbory a komise. Předsedou Senátu dle očekávání zůstává Milan Štěch (ČSSD). Místopředsedové budou místo pěti jen čtyři. Zrušena má být také jedna ze stávajících sedmi senátních komisí.

"Mým cílem je, aby Senát byl v následujícím období především pojistkou demokracie a ústavnosti. Budeme detailně projednávat a případně korigovat navrhované legislativní normy, které nám předkládá Poslanecká sněmovna, a intenzivněji budeme využívat také legislativní iniciativu, kterou Senát má," řekl po svém znovuzvolení Štěch.

Veto Senátu lze předpokládat například k daňovému balíčku, který bude horní parlamentní komora projednávat na začátku prosince.

"Vzhledem k trvající recesi a propadu české ekonomiky, ke kterému zásadně přispěla politika vlády Petra Nečase, lze očekávat nesouhlasná stanoviska Senátu právě k předlohám, které by dále mohly poškozovat české občany a zhoršovat ekonomickou situaci ČR v dalších letech," uvedl k tomu staronový předseda.

Štěch dále zdůraznil, že Senát bude aktivní na poli zahraniční a evropské politiky, bude podporovat široké diskuse s odborníky a vstřícný bude rovněž k občanským iniciativám, které se na Senát mohou obracet při řešení zásadních celospolečenských i významných regionálních problémů.

ČSSD posílila na úkor ODS

Sociální demokraté díky výhře v letošních senátních volbách svůj vliv v horní komoře posílili hlavně na úkor ODS, která ve volbách přišla o dvě pětiny svých senátorů. Projeví se to hlavně při obsazování křesel předsedů výborů. ODS zůstane místo tří jen jeden - mandátový a imunitní. Zástupci ČSSD tak budou předsedat sedmi z devíti výborů, nově výboru sociálnímu a zdravotnickému. Evropský výbor připadl klubu KDU-ČSL a nezávislých.

Početně se podle dohod frakcí nic nemění při rozdělení míst předsedů komisí. ODS povede tři, ČSSD dvě a frakce KDU-ČSL a nezávislých do čela ústavní komise nominovala bývalou ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou (za SZ). Na nejméně početný Klub Starostové a Ostravak žádné předsednické místo nezbylo.

Čunek měl nastoupit po stranickém kolegovi Petru Pithartovi, který už mandát neobhajoval. Místopředsednické místo však neměl jisté. "Proti panu Čunkovi jsou výhrady, vnímám negativní reakce na něj ze zastupitelstva Zlínského kraje," avizoval již dopoledne šéf senátorů ČSSD Petr Vícha.

Jedno místopředsednické místo bylo zrušeno, přinese to úspory v senátním rozpočtu přes milion korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy