Čunek: Že chtějí zelení kvůli mně z vlády? Ať jdou

ph, job
6. 12. 2007 16:40
Čtyři zelení ministři zvažují demisi
Pápá vládo?
Pápá vládo? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud premiér Mirek Topolánek obsadí ministerstvo pro místní rozvoj opět předsedou lidovců Jiřím Čunkem, vystavuje se riziku, že vláda přijde o jiné členy.

"Odstoupili by dva a možná všichni čtyři ministři z naší strany," potvrdila pro Aktuálně.cz předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques.

Odstoupením na protest proti Čunkovu návratu už pohrozili ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho kolega ze školství Ondřej Liška. Více čtěte ZDE

Ministr zahraničí nehodlá být v kabinetu s Jiřím Čunkem.
Ministr zahraničí nehodlá být v kabinetu s Jiřím Čunkem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zelení mají ještě ministra pro životní prostředí Martina Bursíka a ministryni bez portfeje Džamilu Stehlíkovou.

Jiřího Čunka postoj zelených rozzlobil - a možnost, že by ministři této strany odešli, označil za dobrý nápad. "Kdo chce odejít, tak ať odejde. Každý je individualita, má osobní svobodu, tak ať odejde, to se nedá nic dělat." Zelení podle něj hrají vabank: "Oni se domnívají, že vždycky někdo cukne. Ale to není styl práce KDU-ČSL," prohlásil Čunek.

Právě styl práce lidovců se však zeleným poslancům nelíbí. "Lidovci udělali chybu, když o Čunkovi rozhodovali během hlasování o nedůvěře vládě a nekonzultovali to s koaličními partnery," říká Jacques. Očekává, že v nejbližší době bude koalice o návratu lidoveckého předsedy jednat. "Budeme se snažit lidovcům vysvětlit, že by tím poškodili sami sebe i celou vládu," popisuje Jacques strategii zelených.

Podobně včera hovořil i premiér Mirek Topolánek. Ten se nejprve stavěl k návratu Čunka do vlády benevolentně, včera však označil jeho příchod za ukvapený. "Nevylučuji návrat Jiřího Čunka do vlády. Daleko šťastnější by ale bylo, kdyby si na to lidovci nechali čas, nejednali tak ukvapeně a pověřili řízením ministerstva pro místní rozvoj jiného ministra. A to budu doporučovat," řekl premiér.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Lidovci souhlasí, že Čunkův případný návrat potřebuje čas. "Naši koaliční partneři potřebují chvíli, aby myšlenku na návrat našeho předsedy vstřebali. Budeme s nimi o tom mluvit," řekla šéfka klubu poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Oficiálně však lidovci opětovnému vstupu Jiřího Čunka do vlády požehnali: Celostátní výbor strany v úterý večer přijal usnesení, kterým svého šéfa posílá zpět do Strakovy akademie.

Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy