Čunek zasedne znovu ve vládě, Schwarzenberg neodejde

Kateřina Eliášová
1. 4. 2008 14:38
Rozhodlo se na tajné schůze s premiérem
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Po více než půl roce se předseda lidovců Jiří Čunek vrací zpět do vlády. Premiér Mirek Topolánek už dopisem požádal prezidenta republiky o jeho jmenování.

"To se stane zítra," oznámil premiér. Čunkovo jmenování se uskuteční na Pražském hradě ve středu v 11 hodin. Čunek tak ve středu stihne až závěr schůze vlády, která má rozhodovat o uznání Kosova a zdravotnických zákonech.

Jiří Čunek slíbil, že předloží audit vlastních majetkových poměrů, což umožnilo setrvání ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ve vládě. Auditorskou firmu vybere sám šéf diplomacie.

"Neříkal bych tomu audit, ale je to spíš kontrola toho, co jsme vydělali a jak jsme hospodařili," upřesnil Čunek.

Na dotaz Aktuálně.cz, jak daleko bude auditorská firma prověřovat hospodaření rodiny, Čunek řekl: "Libovolně, nemám s tím problém. Byl jsem už doposud prověřený pětadvacet let zpátky. Jistě, může se prověřovat i doba, kdy jsem nebyl v politice a pracoval jsem ve zbrojovce," řekl.

Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka je nejpozitivnější zprávou, že Karel Schwarzenberg zůstává ve vládě. Bursík prohlásil, že chce, aby výsledky auditorů dostala do rukou i veřejnost.

"To je na Karlu Schwarzenbergovi, co s tím udělá," doplnil Čunek.

"Já nejsem žádný soudce pana Čunka. Jsem jenom toho názoru, že u člena vlády, který chce mít důvěru veřejnosti, se musí všechno toto zveřejnit," zareagoval na Čunkovu větu ministr zahraničí.

Čunek se vrací do vlády zpátky na post ministra pro místní rozvoj, který zůstal od jeho rezignace neobsazený. Čunek úřad po celou dobu fakticky řídil.

Čtěte více: Čunek sice rezignoval. Přesto ministerstvo řídí dál

Čunek oficiálně odstoupil z vlády poté, co byl loni v říjnu opět otevřen jeho případ, v němž byl vyšetřován v korupčním skandálu ve Vsetíně. Tuto kauzu nevyřešil soud, ale zásah úředníků státního zastupitelství. 

Ne. Takto já nehraju. 

Korupční případ se však táhl více než jedenáct měsíců a lidovecký předseda se vzdal také ve chvíli, kdy Česká televize přinesla reportáž, podle níž pobíral v 90. letech sociální dávky, i když měl na účtech uložen více než milion korun.

Připravujeme podrobnosti.    

 

Právě se děje

Další zprávy