Čunek: Poplatky nemají kasírovat lékaři, ale pojišťovny

Martina Machová Martina Machová
16. 11. 2008 15:39
Šéf lidovců naznačil, jak si představuje změny zdravotnictví
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zdravotnické poplatky by měly připadnout zdravotním pojišťovnám místo dosavadní praxe, kdy zůstávají v ordinacích lékařů a v zdravotnických zařízeních.

Alespoň tak by si představovali změnu současného systému lidovci, naznačil v neděli v ČT jejich předseda a vicepremiér Jiří Čunek.

Současný způsob výběru označil za nespravedlivý. "Máme tady odborníky, kteří mají osm, pět nebo jednoho pacienta denně a jiní mají desítky," argumentoval například Čunek. Uvítal by proto, kdyby poplatky šly do centrálních kas pojišťoven a následně se přerozdělovaly.

Další změnou, kterou vládní lidovci chtějí prosadit, je paušální platba za recept. Odmítají totiž sazby za jednotlivé položky a celkové maximum za recept chtějí ze současných 30 korun dostat na 20.

O těchto, ale i dalších úpravách systému vybírání poplatků, bude podle Čunka koalice jednat "v blízké době". Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) už nicméně v jiném nedělním televizním rozhovoru dal najevo, jak moc se mu nápady lidoveckého předsedy nelíbí.

Šéfové koaličních stran musí na nejbližších setkáních dořešit také dva zákony, na kterých se v sobotu neshodli koaliční experti na zdravotnictví - pravidla o zdravotních službách a veřejném zdravotním pojištění.

Dokud se nedohodnou, mohou z problematických norem zamířit do parlamentu pouze dva méně konfliktní - zákony o speciálních službách a o záchranné službě.

 

Právě se děje

Další zprávy