Čunek píše lidovcům: Chci být nadále předseda

Martina Macková
2. 11. 2007 11:20
Dopis spolustraníkům zveřejnil na internetu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vážené sestry a bratři. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oslovil lidovce, kteří žádají jeho hlavu dopisem.

Psaní zveřejnil na internetové stránce lidovců. V diskusi k článku je od rána pouze jediný příspěvek, a ten je na jeho obranu. Lidovci mlčí.

Vicepremiér, který příští týden odstoupí z vlády i z ministerstva kvůli znovuotevření korupční kauzy vysvětluje, proč se rozhodl k rezignaci.

Nic špatného jsem neudělal

Spolustraníky ale Čunek zároveň v dopise ujišťuje. "Nejsem pokrytec a nikdy jsem se nedopustil věcí, ze kterých jsem obviňován." Rezignaci šéfa lidovců vyvolaly také ohlasy po reportáži ČT, která upozornila na to, že před deseti lety bral přídavky na děti a přitom si do banky uložil velké sumy peněz.

"Ani v tomto případě jsem ale neudělal nic protizákonného a nemorálního. Větší část peněz na mých účtech jsem totiž pouze spravoval. Na dávky, které jsem pobíral, měl nárok každý, kdo měl stejný příjem jako já, více dětí a ženu na mateřské dovolené. Proto nevidím žádný důvod, abych byl jako politik, ani jako člověk, zpochybňován. V nejbližších hodinách a dnech chci veřejnosti i Vám svoji bezúhonnost prokázat," slibuje Čunek.

Předseda opět upozorňuje na to, že obě kauzy jsou uměle vyvolané.

"Cílem kampaně, kterou zažíváme, není poškodit pouze mě, ale především oslabit a případně rozložit celou naši stranu. Ptáme-li se, komu to slouží, odpověď je nasnadě: možná některým jednotlivcům, ale určitě všem našim politickým konkurentům," míní.

Chci pokračovat

Zároveň stranu ujišťuje, že ji může jako předseda vést i nadále. Přestože ho k rezignaci vyzvali senátoři KDU-ČSL a nepřímo s ní počítají i další vrcholoví politici lidovců.

Mrzí mě to, píše Čunek. "Jako předseda jsem se vždy snažil naplnit hlavní vizi, s kterou jsem tuto funkci přijal: Znovu sjednotit naši stranu po neúspěšných volbách, a to bez ohledu na příčiny, které tento neúspěch způsobily," říká.

Připouští ovšem, že spory u lidovců i přesto pokračují. "V souvislosti s touto kampaní se znovu vyostřily spory uvnitř naší strany, které přetrvávají od loňských voleb do poslanecké sněmovny."

"Jsem rozhodnut a připraven v naplňování této vize pokračovat i nadále," uvádí.

 

Právě se děje

Další zprávy