Čunek opouští ministerský byt, novou adresu neprozradil

Kateřina Eliášová
23. 1. 2009 7:00
Na vládní byt měl nárok ještě tři měsíce po odchodu
Jiří Čunek se směje na tiskové konferenci po jednání vlády 12. ledna 2009.
Jiří Čunek se směje na tiskové konferenci po jednání vlády 12. ledna 2009. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr pro místní rozvoj, lidovec Jiří Čunek definitivně opouští svůj ministerský byt. Podle zákona na něj má přitom ještě tři měsíce právo.

Čunek nechce říct, kde bude bydlet nyní. I jako senátor má nárok na hrazené ubytování.

"V tom bytě nezůstávám. Odcházím. Kam, sdělovat nebudu," řekl Aktuálně.cz Čunek.

Bydlení Jiřího Čunka v bytě úřadu na luxusní adrese poblíž Staroměstského náměstí nebylo minimálně v době jeho ministerské přestávky plně podle regulí.

"O mém bydlení se toho napsalo už hodně. A byť to bylo pro ministerstvo výhodné, udělali jste z toho negativní zprávu. I proto teď byt opouštím," uvedl Čunek.

123 m2 za 23 haléřů

Když musel tehdejší vicepremiér Topolánkův kabinet kvůli úplatkářské aféře na nějaký čas opustit, služební byt ministerstva využíval i nadále. Dostal nájemní smlouvu, úředníci místního rozvoje stanovili nájem na 17 tisíc korun a 23 haléřů.

Senátoři mají podle zákona nárok na proplacení nákladů na bydlení do výše 17 tisíc korun. Čunek tak za 123 metrů čtverečních platil 23 haléřů.

Lidovecký poslanec Cyril Svoboda.
Lidovecký poslanec Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Byt nehodlá dále využívat jeho nástupce Cyril Svoboda. "Já ten byt nebudu využívat v žádném případě. Ale také nehodlám ten byt takzvaně zneužívat," řekl Lidovým novinám.

Kde teď bývalý ministr a vicepremiér Čunek složí hlavu, není jasné.

"Není důležité to sdělovat, kde budu bydlet. Takto se uzavře voda nad všemi negativními zprávami o mé osobě a já teď budu žít jako jiný senátor," mlžil kolem svého bydlení Čunek. Dodal, že odpoví až ve chvíli, kdy na stejnou otázku odpoví ostatní odcházející ministři.

Vysvlékli jste mě donaha

Aktuálně.cz se zajímalo o bydlení u všech ministrů, kteří kabinet opouštějí.

"Chcete-li u mě vědět, kde bydlím, učiňte tak u každého odcházejícího ministra," odmítal odpovědět odcházející viceprmiér.

12. ledna 2009: Jiří Čunek u dveří do Strakovy akademie. V křesle ministra pro místní rozvoj by jej měl nahradit Cyril Svoboda.
12. ledna 2009: Jiří Čunek u dveří do Strakovy akademie. V křesle ministra pro místní rozvoj by jej měl nahradit Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Podle informací Aktuálně.cz ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková neužívá ministerský byt, stejně jako Tomáš Julínek, který opouští ministerstvo zdravotnictví.

Stehlíková má v Praze vlastní byt, její vyjádření se nepodařilo Aktuálně.cz zjistit, nebere mobilní telefon.

"Pan ministr neužíval služební byt. Bydlel tady v bytě, na který mu přispíval nejprve Senát, později když se stal ministrem ministerstvo a teď mu podle zákona opět bude na bydlení přispívat Senát," sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Taky ministr dopravy Aleš Řebíček nevyužíval ministerských prebend, co se bydlení týče. "Pokud se nepletu, pan ministr neužíval ministerský byt. V Praze měl vlastní, ale většinou dojížděl za rodinou do Teplic," řekl Aktuálně.cz mluvčí úřadu Karel Hanzelka.

 

Právě se děje

Další zprávy