Čunek online: Půjdu klidně na detektor lži

Jakub Antoš
13. 6. 2007 12:33
Jiří Čunek odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz
Vicepremiér Jiří Čunek odpovídá čtenářům Aktuálně.cz
Vicepremiér Jiří Čunek odpovídá čtenářům Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

On-line - Jiří Čunek už půl roku čelí obvinění z korupce. Dnes přišel do redakce Aktuálně.cz a odpovídal na vaše dotazy.

Několik měsíců je obviněn, že přijal půlmilionový úplatek. Už se zdálo, že bude obžalován, ale na poslední chvíli byl v jeho případě na zásah Nejvyššího státního zastupitelství vyměněn příslušný žalobce a ten slíbil změnit i vyšetřovatele.

"Kdyby to bylo možné, byl bych snad rád, aby byl tento proces opravdu celý veřejný a pak by si občané mohli udělat sami úsudek," napsal dnes Čunek v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně. Čunek je přesvědčen, že se v jeho případu postupuje stylem "něco se proboha musí najít".

Čunek: Moje brigády v dětství ještě neprověřovali

Stalo se to, po čem Jiří Čunek a jeho obhájci celé měsíce volali - od počátku totiž upozorňovali na to, že vyšetřování není vedeno čistě.

Co už řekl

K diskusi o výměně žalobce
"Divím se, že to ČSSD politizuje. Tam byly jasné právní důvody, kvůli nimž byl státní zástupce odvolán."

Jak přemýšlí o rezignaci
"Opravdu ne. Zdá se, že ČSSD někdo šlápl na kuří oko. Dokonce mi jejich jednání naznačuje, že by to mohl být někdo právě z prostředí sociální demokracie, kdo případ ovlivňuje."

Jiřímu Čunkovi se také zdá podivné, že vyšetřovatelé prověřují zpětně minulost jeho i jeho rodiny až do roku 1982.

"V tuto chvíli jsem jeden z mála lidí v ČR, kdo je i s celou rodinou prověřen od samého začátku či nástupu do zaměstnání. Bohužel nebyly prozkoumány mé prázdninové brigády, které jsem konal asi od desíti let. Začínal jsem trháním jablek," říká s nadsázkou Čunek.

Kdybych vzal úplatek, hned bych odstoupil, říká vicepremiér

"Jestli detektor lži pracuje opravdu spolehlivě, pak bych se mu rád podrobil," odpověděl Jiří Čunek na první otázku čtenáře Aktuálně.cz, kterého zajímalo, zda by podstoupil tento test, pokud by to bylo nutné kvůli prokázání jeho neviny.

Řada politiků Čunka vyzývá k rezignaci. Nejhlasitěji opoziční sociální demokraté. "Hned bych za korupci odstoupil, kdybych se jí dopustil," vzkázal jim Čunek v dnešním rozhovoru.

Kromě otázek na jeho korupční kauzu, se dnes stalo znovu aktuálním i Čunkovo rozhodnutí, kdy ještě ještě coby starosty Vsetína rozhodl o vystěhování tamních Romů.

Motejl: Vezměte Romy zpět

Ombudsman Otakar Motejl dnes označil postup vsetínských úřadů za chybný a vyzval město, aby Romy vzalo zpět a nabídlo jim obecní byty.

"Souhlasím s panem Motejlem, že vsetínské řešení nebylo ideální. Ale to jsme věděli od počátku. Bylo však jediné možné, jinak by desítky lidí přesně dle zákona zůstalo před zimou na ulici. Kritizovat umí každý. Vést kavárenské či hluboké filosoficko-humanitní úvahy umí také kdekdo. Najít řešení a skutečně něco udělat byl však můj úkol," říká šéf lidovců a dodává, že si však narozdíl od mnoha jiných ombudsmana váží.

Kromě korupční kauzy řeší policie ještě 12 trestních oznámení, které na Čunka lidé podali právě kvůli vystěhování vsetínských Romů.

Jiří Čunek odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz od 11 do 12:30. 

Odpovězeno: 13. 06. | 11:18Autor: Fany

Otázka: Pane ministře, podstoupil byste detektor lži, pokud by to bylo nutné? Kdysi dávno zapadla jedna zpráva o tom, že akce proti Vám byla připravena z levého politického spektra. Například to, že o tom slyšel třeba pan Dalík. Co Vy na to?

Jiří Čunek: Ze které strany politického spektra či jiných zájmových skupin tato akce začala (30. 10. 2006 den a půl poté, co jsem se stal senátorem, bylo podáno trestní oznámení) nevím zcela přesně a určitě. Proto se k této otázce nechci ještě teď vyjádřit. Jestli detektor lži pracuje opravdu spolehlivě, pak bych se mu rád podrobil.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:23Autor: amrin

Otázka: dobrý den pane Čunek, plánujete letos dovolenou? jak vým chutnalo v Ratiboři .))...a kdy napíšete něco na poschla.kvalitne.cz

Jiří Čunek: Dovolenou v tuto chvíli žádnou neplánuji. V Ratiboři mi chutnalo především proto, že jsem byl obklopen lidmi, kteří mě znají nebo alespoň ví, jak jsem se po osm let jako starosta choval. Je to pro mě úžasná posila. Kdybych měl být jen tady v Praze, zvláště pak v Poslanecké sněmovně, kde jsou mnozí poslanci ochotni hlasovat o tom, že sníh je černý, slunce fialové apod., jen proto, že jim to řekne jejich politická strana a že tím pouze vyjádří jiný názor, i kdyby byl sebehloupější a sebelživější, tak bych zde již dávno nebyl. O Poschle píši velmi málo, mým úkolem je v této době dokončit práci na evropských fondech a také na koncepci romské politiky pro celou ČR.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:24Autor: pepa

Otázka: Nevěřím, že mimo média s Vámi ostatní politici nesouhlasí. Jen se bojí za názor přijít o žlab. Je to tak?

Jiří Čunek: Pokud by bylo tajné hlasování, tak zřejmě ano.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:26Autor: ajamaja

Otázka: Pane Cunek,
nejsem rasista ale fandim vam a jak vidim v diskuzi i spousta dalsich lidi. Problem jste sice nevyresil ale aspon jste s nim neco udelal. Jen tak dale, PS; Ostrava by to take potrebovala :)

Jiří Čunek: Teď mi jde o to, abychom měli jasnou koncepci pro celou ČR. Jinak žádné město není schopno tento problém vyřešit samo. Největší potíž vidím v tom, že doposud se o problémech jenom mluvilo, ale nic se neřešilo.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:31Autor: šakal

Otázka: Nemyslíte,že Vaše "aféra" ubližuje lidovcům?Viz včerejší preference....už by jste měli problém se dostat do parlamentu.

Jiří Čunek: Raději počkám na všechny ostatní průzkumy. Navíc při takovémto hodnocení (pokud je pravidivé) je vidět, jak mohou média působit na tázané. Před měsícem, kdy tato aféra trvá již téměř půl roku, jsme měli o čtyři procenta více.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:34Autor: O. Silny

Otázka: Pane Čunek nemáte pocit, že se zde jedná s jednou částí obyvatelstva nepřiměřeně měkce, na úkor zbytku společnosti a to jenom na základě falešné, uměle vyvolávané rasové otázky? Já, jako "bílý" občan musím pracovat, oplatit daně a všechny poplatky, proč by to němelo platit i pro ostatní obyvatele

Jiří Čunek: Jistě máte pravdu. Faktem ale je, že skupiny nepřizpůsobivých lidí (které stále narůstají) jsme vychovali tím, že jsme si vytvořili zákony, které podporují každého, kdo nemá práci a nevyžadují za to žádnou odpovědnost. Zároveň nerozlišují, zda ten kdo nemá práci, ji nemá proto, že ji nemůže sehnat, nebo proto, že nechce pracovat.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:40Autor: M.K.

Otázka: Dobrý den,
Nevíte proč po Vás tolik politici jdou, když podle mě má většina politiku stejný názor na romy, jako vy? Myslíte, že je to ze strachu, nebo nechtějí přijít o potencionální voliče? Líbíte se mi v tom, že se nebojíte říct svůj názor otevřeně a stojíte si za svým. Takových by mělo být víc.

Jiří Čunek: "Hon na Čunka" začal až ve chvíli, kdy jsem se stal senátorem, a tak mohl být potenciálním vážným kandidátem na předsedu KDU-ČSL, který také mohl vyjednávat o nové vládě. To se také stalo. Proto jistě trestní oznámení ve věci úplatku, které bylo podáno den a půl po mém zvolení a kdy se údajná korupce měla stát před čtyřmi lety a devíti měsíci, nebylo jistě náhodné. Pro někoho jsem byl hrozbou. Kdo to byl, to jistě jednou vyjde najevo. Ten dnešní hloupý pokřik a mediální humbuk se zahájením této akce již nemusí mít žádnou souvislost.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:46Autor: ulik

Otázka: Jak se divate na zmenu zalobce a vysetrovatele ve vasem pripade? Nemyslite, ze to opravdu vypada, ze nekdo vam chce pomoci?

Jiří Čunek: Konečně to je tak, že právo na spravedlivý proces může mít i veřejně známá osoba. Kdybych mohl, tak bych byl snad rád (ale vím, že to tak nejde), kdyby tento proces byl opravdu celý veřejný a pak by si občané mohli udělat úsudek o tom, co všechno lze šetřit a jaké konstrukce lze napsat ve věci údajného činu, který měl trvat cca pět minut a údajně se stal před pěti lety. I laikovi musí být podivné, že policie šetří majetkové poměry moje i mé manželky i mých dětí dvacet let nazpět, přičemž výše údajného úplatku byla ročním příjmem naší rodiny v roce 2002. Jsme přesvědčen, že všechna rozsáhlá a podle mnoha právníků nesmyslná se skutkem vůbec nesouvisející šetření, byla provedena z toho důvodu, že se "proboha musí něco najít".

Odpovězeno: 13. 06. | 11:51Autor: Martin, Kladno

Otázka: Pane Čunku, co říkáte na výrok pana Motejla o porušování základních práv na respektování rodinného a soukromého života? Přijde mi, že tito lidé nikdy neviděli jak dokážou cikáni respektovat rodinný život ostatních, jak "krásně" se chovají k přírodě a pečují o svěřené byty! A proto jim dejte další!

Jiří Čunek: Souhlasím s panem Motejlem, že vsetínské řešení nebylo ideální. Ale to jsme věděli od počátku. Bylo však jediné možné, jinak by desítky lidí přesně dle zákona zůstalo před zimou na ulici. Kritizovat umí každý. Vést kavárenské či hluboké filosoficko-humanitní úvahy umí také kdekdo. Najít řešení a skutečně něco udělat byl však můj úkol. Přes to všechno si však narozdíl od mnoha jiných ombudsmana Motejla opravdu vážím.

Odpovězeno: 13. 06. | 11:58Autor: Mira

Otázka: Pane Čunek nezdá se Vám to ostudné přes všchna podezření zůstávat stále ve vládě?

Jiří Čunek: Především se mi zdá šílené a nebezpečné zavést do naší společnosti princip, kdy někdo, ať už psychicky labilní či vyděrač či osoba jakkoli neuspokojená a frustrovaná léčial své komplexy či řešila své zájmy tak, že podá desítky trestních oznámení, a to anonymně, a já či kdokoli jiný by měl odstoupit jen proto, že zrovna ten či onen orgán činný v trestním řízení zahájí svou práci. Navíc se zcela průkazně na mém případu ukazuje, že tato práce byla vykonávána zcela nad rámec skutku, který měl být šetřen. Vím, že Vás o tom možná nepřesvědčím, ale jako senátor bych na tom nebyl v žádném případě významně hůře z ekonomického hlediska, než jako ministr. Bojuji jen proto, že nechci této zvůli někoho ustoupit.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:01Autor: Marie Pačesová

Otázka: Ten proces(Vsetín) s Romy s tím souhlasím.. jaké však chcete udělat opatření, aby začali pracovat ??

Jiří Čunek: Zase tak složité to není. Všechny dávky, které občan od státu obdrží, musí být vázány na nějakou povinnost. V tomto případě jde o povinnost odpracovat několik dní v týdnu za to, že mně společnost poskytuje částku životního minima. Tím omezíme pobírání dávek a při tom práci načerno nebo celoroční polehávání na kavalci či vysedávání v hospodě těch, kteří pracovat vůbec nechtějí...

Odpovězeno: 13. 06. | 12:02Autor: Radek rubáš ze sedla

Otázka: Jste vocasník?

Jiří Čunek: Moc se Vám zcela upřímně omlouvám, ale vůbec netuším, jaký význam vidíte pod pojmem, který jste použil. Děkuji.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:05Autor: Anna

Otázka: Pane Čunek, za "Romy" Vás chválím, mám s nimi boužel jen negativní zkušenosti - bydlíme s nimi od r. 1968 v jedné vesnici, ale za korupci raději odstupte, pokud máte kapku hrdosti a cti!!

Jiří Čunek: Dal bych na Vaši radu a hned bych za korupci odstoupil, kdybych se jí dopustil. Pokud byste znal celé pozadí a okolnosti před podáním údajně anonymního trestního oznámení, za kterým dle jasných dokladů provotně stála má bývalá mnou nevyslyšená a mnou neuspokojená sekretářka, možná by byl Váš názor jiný.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:08Autor: Karel

Otázka: Proč jste sestěhoval Romy do "výbušné" oblasti u nemocnice, kde bylo předem jasné k čemu dojde? Domnívám se, že jste následně populisticky využil jistého sociálního výbuchu ke své politické prezentaci. Nic vám neříká společnost Český západ?

Jiří Čunek: Ve Vsetíně jsme dělali vše tak, jak jsme v dané době uměli nejlépe. Posuzovat to z dnešního hlediska je velmi jednoduché.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:11Autor: Zbyněk

Otázka: Dobry den,

nevadi Vam, ze se v kauze angazuje pan Vaskuj ?

Jiří Čunek: Ano. Ale nic s tím nemohu dělat. Tím zároveň odpovídám na otázky, že by mě ani nenapadlo chtít Marcelu Urbanovou uplácet. Za prvé jsem to mohl udělat kdykoli předtím jako starosta, pokud bych vyhověl jejím požadavkům, a vlastně tak poškodil město. Za druhé bych to nedělal i proto, že vím, že jejím hlavním smyslem života je nenávist.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:12Autor: rozzlobená občanka

Otázka: Co víte na ostatní soukmenovce, že vás i přes odpor většiny národa drží ve vládě? Zůstáváte na postu předsedy ale čest ani důvěru lidí nemáte. Celá ta vaše KDU-ČSL je sebranka vlesdoprdelníků a bezpáteřních křiváků! To jste křesťani? Hamba! Pan Lux se musí obracet v hrobě!!!

Jiří Čunek: Jste jistě jeden z těch, kdo Luxovi psali, že je had na tři.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:14Autor: Ondra

Otázka: Vydržte, budu Vás volit.
Jak zvládáte psychický tlak? Modlíte se hodně?

Jiří Čunek: Každý člověk na světě, když má problémy, se víc modlí. To máte pravdu. Všechno zlé je k něčemu dobré.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:15Autor: froggy

Otázka: Zdravím! Pokud vím, několik rodin nájemné v inkriminovaném činžáku platilo. Byly tyto rodiny zvýhodněny oproti neplatičům?

Jiří Čunek: Ano. Mnoho takovýchto rodin bylo přestěhováno v dřívějších měsících do jiných nájemních bytů ve městě.

Odpovězeno: 13. 06. | 12:23Autor: jarek

Otázka: Pane Čunku, proč nepředložíte své daňové přiznání, když jste tak čistý? Je to proto, ž e v něm chybí kolonka úplatky přijaté?

Jiří Čunek: Asi nevíte, o čem mluvíte. V tuto chvíli jsem jeden z mála lidí v ČR, kdo je i s celou rodinou prověřen od samého začátku či nástupu do zaměstnání. Bohužel nebyly prozkoumány mé prázdninové brigády, které jsem konal asi od desíti let. Začínal jsem trháním jablek. Ve spisu, který má tři a půl tisíce stran, je všechno. Zcela jistě tam však není nic, co by mohlo svědčit o tom, že bych bral úplatky či kradl. A neberte to zle, ale velmi rád bych viděl takto zmapovaný život Vás, velmi přísných tazatelů. Samozřejmě vím, že to není možné. Ale to víte, nedá mi to.

Záměrně jsem si nepříjemnou otázku nechal na konec, abych se připravil opět na vstup do živé reality, když vyjdu z tohoto milého prostředí. Vám všem, kterým jsem neodpověděl, protože otázek je mnoho, se omlouvám. Přeji Vám krásný den a pokud bychom se neslyšeli, tak krásné prázdniny. Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy