Čunek nezveřejní fakta o stíhání, nedostal souhlas

Martina Macková
7. 12. 2007 11:30
Šéf lidovců nemůže dostát slibu
Jiří Čunek by se chtěl vrátit do vlády. Doporučilo mu to předsednictvo KDU-ČSL.
Jiří Čunek by se chtěl vrátit do vlády. Doporučilo mu to předsednictvo KDU-ČSL. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Čunek nezveřejní detaily o vyšetřování své kauzy. Po poradě s právníky říká, že nemůže. Nedostal k tomu souhlas těch, o kterých se ve spise také mluví.

Čunek už před dvěma týdny slíbil, že kvůli naprosté průhlednosti a svému očištění zveřejní celou zprávu nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, kterou ho jednou provždy zbavila obvinění z korupce.

Musel se ale zeptat 34 subjektů, například svědků. Už na začátku tohoto týdne naznačil Aktuálně.cz, že někteří nesouhlasí. "Ke zveřejnění rozhodnutí jsem nezískal souhlas. Musím respektovat, že publikace tohoto dokumentu podléhá souhlasu dalších 34 subjektů, které zde jsou citovány. Bohužel se mi nepodařilo od mnohých z nich tento souhlas získat," řekl předseda lidovců.

Někteří právníci míní, že by se spis mohl zveřejnit i přes nesouhlas lidí, kteří v něm figurují. Stačilo by "začernit" jejich osobní data a informace, které se k případu zcela nevztahují a jsou příliš osobní.

Ve spise totiž mohou být informace o tom, jak se na kauzu i na vyšetřování dívá Vesecká, která sama Čunkovi doporučila dokument netajit. A další podrobnosti ke kauze.

"Rozhodnutí státního zástupce mě zbavilo veškerých podezření a definitivně ukončilo předchozí vyšetřování. Samotné rozhodnutí a jeho zdůvodnění je pro mě jednoznačně pozitivní zprávou. I vzhledem k současné politické situaci mám jednoznačný zájem na jejím zveřejnění," ujišťuje Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy