Čunek, Nepraš, Janáčková. Česku vládne ´rompolitika´

Martina Macková
19. 7. 2007 13:45
Politiků, kteří napadnou Romy, bude přibývat
Demonstrace Romů za odstoupení Jiřího Čunka před Úřadem vlády 11. dubna. Romy pobouřilo, jakým způsobem o nich vicepremiér mluví.
Demonstrace Romů za odstoupení Jiřího Čunka před Úřadem vlády 11. dubna. Romy pobouřilo, jakým způsobem o nich vicepremiér mluví. | Foto: Tomáš Adamec

Blog Jana Kasla
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha/Břeclav - Politologové předvídají, že v Česku bude přibývat politiků, kteří se svezou na vlně "rompolitiky". Tedy těch, kteří se budou prezentovat ostrými výroky na adresu romské menšiny.

Případ lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka, nezávislé senátorky Liany Janáčkové a zastupitele Břeclavi Tomáše Nepraše (Volba pro město) jsou podle nich prvním příklady nastupujícího trendu.

ČTĚTE:

Začal to Čunek?

Povolební show senátora Čunka
Povolební show senátora Čunka | Foto: Ludvík Hradilek

Politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého míní, že jednoznačnou příčinou tendencí je loňský případ vystěhování romských rodin ve Vsetíně, za kterým stojí dnes vicepremiér Jiří Čunek.

"Čunka, který vystěhoval i platiče nájemného, sice odsoudily romské organizace, ale jinak se nic nestalo. Také současné gesto Senátu k výrokům senátorky Janáčkové bylo jasné: Nic se neděje," řekl Aktuálně.cz Šaradín.

"Může za to ale i stát, který není důsledný v uplatňování některých nástrojů, například u sociálních dávek. Když nezaměstnaná rodina získá dvacet tisíc měsíčně na dávkách, pak to voliče, kteří chodí denně do práce, dráždí," míní politolog.

Jiří Pehe to zase připisuje tomu, že politici už svá slova nemusí  tolik "hlídat" jako před vstupem země do EU.  Každé vyjádření se sledovalo mezinárodně. Nikdo si nedovolil prohlásit něco, co by mohlo ohrozit vstup do EU. Teď jejich disciplína povolila a ti, co v sobě rasismus latentně mají, jsou vidět," míní Pehe.

ČTĚTE SOUHRN:

Krupka, Chomutov, Bohumín

Už před loňskými senátními a komunálními volbami přineslo Aktuálně.cz vedle Jiřího Čunka i příklady dalších politiků, kteří se před voliči na tvrdém postupu proti Romům profilovali. Šlo o bohumínského starostu a dnešního senátora Petra Víchu (ČSSD), který připravil o střechu nad hlavou mnoho romských rodin obývajících Hotelový dům v Bohumíně a proslul výrokem: "Nikoho, kdo nemá čistý trestní rejstřík, tu nechceme."

Nebo o starostu Krupky Milana Pechara z ODS, který se "nepřizpůsobivých" zbavil tak, že je vystěhoval za město.

ČTĚTE:

Čunek není jediný

"Na případu senátorky Janáčkové je největší problém to, že se posunuje hranice, co je ještě možné beztrestně říct. A ukazuje se, že takové populistické výroky přispívají k politickému zisku," řekla Aktuálně.cz bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová, která připomíná i další případy.

"Svůj úspěch na nich založili i jiní. Nejen ona a vicepremiér Jiří Čunek, ale třeba také sociálnědemokratický senátor Petr Vícha, který je zároveň starostou Bohumína. Ovšem narozdíl od Janáčkové jeho výroky za trestný čin nepovažuji, jsou pouze populistické. I tak ale přispívají k barbarizaci společnosti."

Nástup národnictví

Příčinou toho, že politici začínají sbírat "body" také na kritice chování Romů, je podle Peheho také nálada, která nyní ovládla Česko.

"Atmosféru v zemi ovlivnil vstup do EU i nástup vlády ODS, která přinesla vlnu národnictví. Mluví se o národních zájmech, národním státu. Méně už o evropských hodnotách," řekl Pehe.

Dokladem vzestupu kritických nálad vůči Romům je také výsledek průzkumu veřejného mínění, který exkluzivně pro Aktuálně.cz provedla Univerzita Palackého Olomouc. Podle něj výroky senátorky Liany Janáčkové, že řešením romské otázky může být vysoký plot s elektřinou, považuje za rasistické 52 procent voličů v jejím obvodu Ostrava- město, zbytek si to nemyslí.

Polovina voličů souhlasí s výroky o Romech ČTĚTE ZDE

Známá věta vicepremiéra Jiřího Čunka: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou," našla také souhlas u dvou třetin národa.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že jen každý stý Čech si myslí, že spolu Romové a Češi vycházejí dobře. A že Romové jsou sympatičtí, se domnívá 9,4 procent Čech.

Dnes jako před deseti lety

Takto bydlí vsetínští Romové na Jesenicku
Takto bydlí vsetínští Romové na Jesenicku | Foto: Ludvík Hradilek
 

Politikům výstřelky s rasovým podtextem procházejí už dlouho. Reakce politických stran na ně ale není dnes o nic ostřejší než před deseti lety.

Liana Janáčková, ještě coby starostka za ODS, před lety navrhla přispět Romům na letenky do Kanady. Její splustraník, senátor Zdeněk Klausner, přišel s nápadem vystěhovat Romy za města.  Výkonná rada ODS to sice odsoudila v obecné rovině, ke složení mandátů je ale nikdo ani nevyzval. 

"Pan Klausner nám vysvětlil okolnosti, které ho k tomu vedly, a vyslovil politování nad nevhodnými formulacemi, které použil ve svém článku. My, senátorský klub, tím považujeme celou záležitost za uzavřenou," prohlásil před lety šéf senátorského klubu ODS Milan Kondr. Oblastní a místní sdružení ODS se dokonce za svého muže kategoricky postavila.

Téma pro volby

"Rompolitika" se podle politologů projeví v kampani před nejbližšími volbami. "Společnost latentně sympatizuje s politiky tohoto typu. Vyjadřují to, co si myslí průměrný občan, který nepřemýšlí hlouběji. A poliltici si to uvědomují," míní Pehe.

"Hlavní střet mezi ODS a ČSSD zůstane, ale na místní nebo krajské úrovni se tímto budou politici snažit oslovit voliče. Ale toto téma nebude úspěšné,"míní Šaradín.

Živý rozhovor: Jak se pomáhá Romům v cestě vzhůru? - ČTĚTE ZDE

"Politici se rozdělí na ty, kteří se od rasisticky zabarvených výroků budou distancovat a na ty, kteří budou chtít odčerpat voliče extrémní pravici a budou hrát na strunu populistických emocí jako třeba Janáčková, Nepraš nebo Čunek," dodal Pehe.

 

Právě se děje

Další zprávy