Čunek musí ihned do vlády, vzkázali lidovci Topolánkovi

Redakce DOM
6. 3. 2008 14:10
Otálení s Čunkem narušuje smír ve vládě, tvrdí
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Přestřelka o návrat Jiřího Čunka do vlády pokračuje. Poté, co si podmínky nadiktovali přes média zelení a premiér, ozvali se s ostrou reakcí lidovci.

Do sdělovacích prostředků rozeslali usnesení předsednictva lidovců. Žádají v něm o urychlené přijetí Jiřího Čunka do kabinetu.

O co žádá předsednictvo

Plné znění lidoveckého dopisu:

1. Předsednictvo KDU-ČSL žádá koaliční partnery o urychlené uskutečnění koaliční schůzky k záměrům a krokům ministra zdravotnictví.

2. Považuje za nepřijatelné vyžadovat souhlas koaličních poslanců se záměry, které nebyly koaličně projednány a schváleny.

3. Konstatuje, že KDU-ČSL je vázána platným usnesením Celostátního výboru KDU-ČSL ze dne 4. 12. 2008 ohledně nominace předsedy KDU-ČSL do vlády.

4. Konstatuje, že již více než tři měsíce nemá KDU-ČSL plnohodnotné zastoupení ve vládě dle koaliční smlouvy. Přes velkou zdrženlivost KDU-ČSL tato skutečnost narušuje hladkou koaliční spolupráci.

5. Požaduje bezpodmínečné respektování koaliční smlouvy a bezodkladné jmenování předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády.

"KDU-ČSL již více než tři měsíce nemá plnohodnotné zastoupení ve vládě dle koaliční smlouvy. Přes velkou zdrženlivost KDU-ČSL tato skutečnost narušuje hladkou koaliční spolupráci," píše se v prohlášení.

Co by se stalo, pokud Čunek urychleně nebude do vlády vrácen, lidovci naplno neřeklli. "O tom by rozhodl předseda a předsednictvo. Já osobně si myslím, že je zpochybněna naše účast ve vládě," řekla v České televizi místopředsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová.

Premiér Mirek Topolánek tento týden prohlásil, že Čunka do vlády instaluje. Zřejmě do Velikonoc. Předcházet tomu by ale měla koaliční schůzka předsedů. Ta by se měla uskutečnit ještě tento týden.

Někteří zelení ministři totiž stále trvají na tom, že by šéf lidovců neměl znovusednout v kabinetu předtím než vysvětlí některé záležitosti kolem své kauzy.

Lidovci ale argumentují, že kauza Jiřího Čunka je uzavřena, sám předseda ale nabídl, že například ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi ukáže část účetnictví z doby před nástupem na vsetínskou radnici a příjmy své manželky, Čunek řekl, že některé dokumentu mu již předložil.

Podobný názor jako Schwarzenberg má i ministr školství Ondřej Liška, kterému se zase nelíbí Čunkovy výroky k Romům a vystěhování některých rodin ze Vsetína.

Zda zelení skutečně odstoupí z vlády, pokud se do ní Čunek vrátí, není jasné. Své ultimatum totiž například Schwarzenberg již tento týden poněkud zmírnil.

Podmínky si však tento týden začal pokládat i premiér. V České televizi řekl, že pro návrat Čunka má také jednu podmínku - že zaručí třináct lidoveckých hlasů pro plnění programového prohlášení vlády. A na otázku, zda jej nyní nezaručují, řekl: "Nemám ten pocit."

Lidovci totiž kritizují kroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve zdravotnické reformě. Nelíbí se jim plán převést fakultní nemocnice na akciové společnosti a kritizují i regulační poplatky, jež byly v ordinacích zavedeny na počátku roku.

 

Právě se děje

Další zprávy