Čunek dělá vážné chyby, říká online šéfka klubu lidovců

Martina Macková
6. 11. 2007 13:50
Michaela Šojdrová versus čtenáři Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Je ze Zlínského kraje jako Jiří Čunek. Když však rezignoval, označila to předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová za příjemné překvapení.

Jen pár hodin předtím, než se celostátní výbor lidovců sejde a bude rozhodovat o dalším osudu Čunka ve straně, přišla Šojdrová na rozhovor se čtenáři Aktuálně.cz.

Michaela Šojdrová, která platí za školskou expertku lidové strany, začala odpovídat v jedenáct hodin dopoledne.

Původně slíbila přijít do redakce, po ránu však požádala, zda nemůže přijít redaktorka s laptopem za ní do sněmovny - je příliš zaneprázdněna.

Vydrží Jiří Čunek v křesle předsedy KDU-ČSL? A pokud ne, kdo se postaví do čela lidové strany? Kdo jej vymění ve vládě a v čele ministerstva pro místní rozvoj?

Čtěte odpovědi Michaely Šojdrové.

Tu dnes čeká zasedání strany, kde se o dalším setrvání Jiřího Čunka v čele KDU-ČSL bude rozhodovat. Ohroženo je vlastně celé vedení, protože po zvolení starosty Vsetína do čela partaje mu delegáti vyhověli i při volbě spolupracovníků ve vedení.

"Jako člověka mě jeho vysvětlení uspokojilo, jako předsedkyni klubu mám jinou zodpovědnost. Musí to vysvětlit," řekla minulý týden ve sněmovně Šojdrová.

Výpis z úřadu práce, který jasně ukazuje, jaké sosiální dávky Čunkovi brali. Dokument má podpis vedoucí oddělení státní sociální pomoci úřadu práce ve Vsetíně Jany Hajdové.
Výpis z úřadu práce, který jasně ukazuje, jaké sosiální dávky Čunkovi brali. Dokument má podpis vedoucí oddělení státní sociální pomoci úřadu práce ve Vsetíně Jany Hajdové. | Foto: Aktuálně.cz

  • Tady jsou dávky rodiny Čunků - podívejte se na ně

Čunek bude vysvětlovat, kde se na účtech jeho rodiny před devíti lety vzaly tři miliony korun. A to ve stejné době, kdy od státu pobíral sociální dávky, což vyvolalo bouři nevole mezi lidovci. Ti mají jako stěžejní bod programu boj proti zneužívání sociálních dávek.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:08Autor: neo

Otázka: Čunek si zaslouží více respektu. On jediný chce něco dělat s "nepřizpůsobivými občany" a nebojí se říkat upřímně pravdu. Co se týče dávek, pokud na ně měl nárok, mohl je pobírat. Když to stát umožňuje, tak proč ne? Byl by blbej:))

Michaela Šojdrová: Děkuji za názor.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:10Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den. Domníváte se, že případná změna na postu předsedy něco vyřeší? Vždyť i na toho dalšího se jistě podaří něco najít nebo vyrobit, co ho znemožní.

Michaela Šojdrová: Nevím, jestli dojde ke změně na postu předsedy. Ale chci, aby předseda KDU ČSL se věnoval vedení strany, aby KDU-ČSL byla pro občany zajímavá tím, co pro ně prospěšného dělá. Pokud předseda má problémy, musí je umět vysvětlit. Ať je to Čunek, nebo kterýkoliv jiný. O tom, že vždy bude mít někdo zájem diskreditovat předsedu křesťanských demokratů nepochybuji, ale očekávám od našeho předsedy, že se bude umět jednoznačně obhájit.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:12Autor: vít šebesta

Otázka: Hezký den Paní Šojdrová, nelíbí se mi všechny ty aféry okolo pana Čunka, ale ten Bártek to podle mne přehnal. Nemyslíte si, že ČT totálně zklamala a neměl by pan Bártek zveřejnit odkud má v ruce výpisy z bankovního konta
soukromé osoby?
Za odpověď děkuji
Šebesta, Zlínský kraj

Michaela Šojdrová: Jiří Čunek již podal trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s únikem informací z vyšetřovacího spisu. V této souvislosti i pan Bártek bude muset vysvětlit policii, jak se k informacím dostal. To se vysvětlit musí.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:15Autor: Matylda

Otázka: Dobry den pani Sojdrova,
uz rok nepobyvam v CR,ale i tak se zajimam co se deje v Cr a sleduji celou kauzu Cunek.Nevim cosi o tom vsem mam myslet jen si myslim, ze i Cunek ma pravo dokazat, ze je neviny, co si myslite o tom vy?mel by setrvat jako predseda KDUCSL?dekuji s pranim pekneho dne

Michaela Šojdrová: Jistě musí mít časový prostor pro svoji obhajobu před členy vedení KDU- ČSL, o ten požádal do dnešního odpoledne. Pokud dokáže jednoznačně vysvětlit zdroj finančních prostředků a vyloučit zneužívání sociálních dávek, pak do volebního sjezdu by měl ve funkci předsedy zůstat, pokud on sám situaci nevyhodnotí jinak.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:18Autor: Vlk

Otázka: Od zastavení trestního stíhání pana Čunka se v jeho spisu nemohlo změnit ani písmeno a tatáž paní Vesecká, iniciátorka podivného ukončení celé kauzy, na základě stejných dokumentů, toto stíhání dnes obnovuje.
Nedomníváte se, že kauza 'Čunek' by potřebovala objasnit roli i jiných lidí?

Michaela Šojdrová: Sama nejvyšší státní zástupkyně se vyslovila pro to,a by vláda soustředila svoji pozornost na výkon soudní moci a úniky informací jak od soudu, tak z policie. Souhlasím s tím, že kauza JIřího Čunka je jen špičkou ledovce v množství pochybností, které se kolem naší justice objevují. To je úkol pro vládu, aby našla řešení, jak vrátit justici její důvěryhodnost.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:19Autor: wilma

Otázka: Dobrý den sestro Šojdrová,jako člověka ho chápu,ale jako členka naší strany ne.Chci-li kohokoliv reprezentovat musím mít jako řadový občan vše v pořádku.Nikdy nevím,kdy kdo na mne ,co vyšťourá.Jaký je váš názor ?Děkuji a přeji hezký den a Boží požehnání ve vašem konání Svobodová Vilma Louny

Michaela Šojdrová: Děkuji za váš názor, který mohu jen podepsat. A děkuji také za vaši podporu.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:22Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den paní Šojdrová,
myslím, že nyní máte šanci ukončit lidoveckou agónii a cestu k marginalitě na politické scéně. Domnívám se, že je třeba vedení strany zásadně obměnit. Žena v čele strany lidové by nebyla na škodu ...?

Michaela Šojdrová: Nevím, jestli stranu může zachránit žena v čele strany, ale volební sjezd, který by měl být v dubnu 2008, je rozhodně šancí pro ty, kteří chtějí KDU-ČSL podpořit. Děkuji za váš názor, stranu vyede z marginality jen aktivní členská základna, která dělá maximum pro KDU-ČSl v místě, kde k tomu má možnost. D9ky z vaše vyjádření.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:25Autor: Provokatérka

Otázka: Přeji pěkný den, paní předsedkyně! Ráda bych se zeptala, jakou důležitost přikládá KDU-ČSL v čele s Jiřím Čunkem výběru prezidentského kandidáta a jaké debaty na toto téma probíhají v KDU-ČSL?

Michaela Šojdrová: Debaty o kandidátovi na prezidenta vedu já osobně, jak s řadovými členy, tak na úrovni předsednictva. Samozřejmě, že znejistění pozice předsedy strany má dopad také na rozhodování o prezidentském kandidátovi, oslabuje to jistotu v našem rozhodování. Ostatně jako to oslabuje pozici KDU-ČSL pro všechna vyjednávání. Zdravím sestru provokatérku.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:29Autor: Zastupitel

Otázka: Dobrý den,jsem opravdu zastupitel a kamarádím se s kolegy ač nejsem za KDU.
1,Kdo vstupuje do politiky a s jakým předsevzetím. Jak někdo chce pomáhat slabším a je nucen brát soc.pomoc od státu.
2,Jak politik může vlastnit dva OP ,to je už podvod. Čunkovi nevěřím. Děkuji.

Michaela Šojdrová: PObírání sociálních dávek nebylo v rozporu s výší uložených finančních prostředků, pokud je nezískal z prodeje vlastního majetku. Neporušil tedy zákon, ale dělal to, co mnoho jiných, kteří i přes dostatek finannčích prostředků v majetku pobírali sociální podporu jen proto, že to zákon umožňoval. Tím ho nehájím, ale myslím, že tím nikoho neokrádal, jen využíval nedostatku v zákoně. Ještě dnes nám může vysvětlit,že uložené peníze neměl k dispozici a tedy navíc skutečně tyto sociální dávky pro obživu rodiny potřeboval. 2 - Záměna OP je hloupá a nedá se nijak hájit. Za to bych se jen omluvila. Dík za váš zájem.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:34Autor: Hans

Otázka: Nelíbí se mi, jak někteří lidovci kopou do mediálně velmi nešikovného Jiřího Čunku. Například u Čunka jde o padesátikoruny příspěvku na bydlení, o bratru Severovi se v Litomyšli šušká, že částečně zdefraudoval peníze z pěti milionů na protidrogovou kampaň. Co si myslíte o Severovi. Díky. Hans

Michaela Šojdrová: POkud má někdo podezření na defraudaci peněz, měl by to oznámit na policii, aby kauza byla vyšetřena. JInak jde o šíření pomluvy. Pavel Severa se zasadil o zpřísnění protidrogové politiky, konkrétně o to, že držení drogy je trestné. Za to si ho vážím, ostatně i přes počáteční kritiku platnost tohoto paragrafu zůstává a pro mnohé rodiče i vychovatele ve školách zůstává mnohdy posledním argumentem při výchově mládeže. Skutečně pokud je nějaké podezření z nezákonné činnosti Pavla Severy mělo by být vyšetřeno anebo jde jen o šíření pomluvy. Ostatně nedivila bych se, kdyby lobby dealerů drog mělo zájem jeho osobu diskreditovat.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:35Autor: Xavon revival

Otázka: Dobrý den, jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo k pivu?

Michaela Šojdrová: Guláš. Ale teď mám právě jiné starosti.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:36Autor: OBCAN ,OBEZNAMENY Z KAUZOU CUNEK !!

Otázka: je skoda, ze jste doposud nepochopila, ze za likvdaci j. cunka stoji vseho schopny j. novak a vas poradce RUZEK ? ODPOVITE MI???

Michaela Šojdrová: Prosím, když jste tak dobře obeznámen, můžete mi říct, jakou oni mají motivaci? Děkuji za odpověď.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:38Autor: Tereza

Otázka: Dobrý den. Když běžela první kauza,p.Čunek slíbil,že ukáže všechny důkazy,svědčící o jeho nevině.Ovšem nakonec neukázal vůbec nic.Jak to bude tentokrát?Taky to vyšumí ? Díky.

Michaela Šojdrová: Při první kauze dodával všechny důkazy policii, která ho vyšetřovala. Předložení důkazů přislíbil v této druhé kauze členům předsednictva, proto na splnění tohoto slibu budu trvat, a mohu to osobně ovlivnit. Zdravím vás.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:40Autor: raf22

Otázka: Dobrý den.Myslím, že období "vlády" pana Čunka hodně oslabilo ČSL a myslím že se to projeví ve volbách alespoň co poslouchám ve svém okolí jsem z JM a názory na Vašeho předsedu si nepřejte slyšet. Pěkný den.

Michaela Šojdrová: Děkuji za vás názor, i když není povzbudivý. Bylo by škoda, kdyby chyby předsedy fatálně poznamenaly pozici strany. Musíme udělat vše pro změnu trendu o kterém píšete. Pokud byste nám chtěl pomoc, potřebujeme každého slušného člověka.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:43Autor: pavel

Otázka: Zdravim
nevim co vsichni porad mate proti Cunkovi,???Kdyby mel na svem konte to co se o nem pise, myslite si ze by lezl do vrcholne politiky,aby na neho neco vystouchali??To si opravdu nemyslim.Vzdyt mu na Vsetine bylo dobre a diky nemu Vsetin zkvetl
dekuji za odpoved

Michaela Šojdrová: Vím, že lidé, kteří Jiřího Čunka osobně znají, mu věří. Osobně mezi ně patřím. Ale něco jiného je osobní vztah a důvěra a něco jiného je působení na veřejnost, která od něho očekává jistotu a jednoznačnost ve vyjádřeních. On sám tři a půlmilionový vklad nepopírá , jen má problém vysvětlit jeho původ. Pro veřejnost to je problém. Prosím, přečtěte si i jiné otázky a názory, které jsem v této diskusi obdržela. Děkuji.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:45Autor: Pospíšilová M.

Otázka: Pěkný den-pana Cunka si vážím.Zajímalo by mě,kdo by z poslanců nepostupoval jako on.Všichni..a straničtí kolegové at si dávají pozor,co říkají.Děkuji

Michaela Šojdrová: Děkuji za váš názor.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:46Autor: Marie

Otázka: Vážená paní Šojdrová,myslím si,že pokud pan Čunek vysvětlí ty peníze na účtu, a měl by je vysvětlit i veřejnosti,měl by zústat předsedou. Myslím,že by znovu nastal nový mediální hon na nového předsedu až do zničení KDU. Myslím,že by se Kdu měla za pana Čunka postavit.

Michaela Šojdrová: Děkuji za váš názor. Souhlasím, že podmínkou pro jeho setrvání je vysvětlení celé kauzy s dávkami. Zdravím vás.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:49Autor: Pavel B

Otázka: Dobrý den. Není současná situace KDU-ČSL logickým vyústěním toho, že jste si do čela postavili člověka, kterého jste vlastně neznali? Kdyby po odstoupení Kalouska po vyjenávání s ČSSD nebyla medializována akce " Stěhování vsetínských Romů", v životě by se Čunek předsedou nestal.

Michaela Šojdrová: Velká část členů a delegátů sjezdu, která ho volila, ho znala. Ale je fakt, že jsme ho znali jako úspěšného starostu. Dostal šanci vést celou stranu, a to je nesnadný úkol. Ukazuje se, že dělá chyby. Teď jde o to, jestli se umí poučit, jestli nabídne členům to, co strana potřebuje, tedy důvěryhodné vedení.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:50Autor: Stanislav Růžička

Otázka: Dobrý den,myslíte si,že řešení osobních problémů a hledání "spravedlnosti"pro pana Čunka má větší hodnotu než současnost a možná,bohužel i budoucnost strany ,které je předsedou?

Michaela Šojdrová: Pro mne je důležitá budoucnost KDU-ČSL. Tomu musíme umět podřídit osobní zájmy.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:55Autor: Eliška Zaoralová

Otázka: Dobrý den, paní předsedkyně,
nemyslím si, že pan Čunek věrohodně své straně i voličům vysvětlí nejnovější události. Jména těch, od nichž měl údajně finance ve správě, musel znát, tak proč si nechával čas na rozmyšlenou? Neměl by bez dalšího rezignovat na všechny své politické funkce, aby vám to vol

Michaela Šojdrová: Dali jsme mu čas na doložení toho, co říkal. Myslím, že tady už nestačí slova, ale je potřeba i písemné doložení toho, jaký je původ jeho finančních vkladů. K tomu určitý čas potřeboval. Na funkce ve vládě rezignoval, o předsedovi strany se jedná.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:56Autor: Petr Lukša

Otázka: Dobrý den,
teď když je jasné, že je Čunek nevinen, jak se zachováte? Nechtělo by to omluvu?

Michaela Šojdrová: Myslíte omluvu za co? Za to, že vznikly diskuse o možnosti zneužívání sociálních dávek? Omluvit bych se chtěla jedině občanům, za to, že je vůbec takovou kauzou obtěžujeme.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:57Autor: Štivar

Otázka: Co vy osobně - hodíte ho přes palubu?

Michaela Šojdrová: Nikoho přes palubu nehážu. Očekávám jeho vysvětlení.

Odpovězeno: 06. 11. | 11:58Autor: wrana

Otázka: Dobrý den, paní Šojdrová. Můžete mi, prosím, uvést, kolik poslanců Vaší strany bydlí v bytech s regulovaným nájemným, resp., zda tak bydlíte Vy?

Michaela Šojdrová: Nebydlím v bytě s regulovaným nájemným. Za ostatní poslance mluvit nebudu. Nemám ve zvyku hájit se tím, že budu špinit ostatní.

Odpovězeno: 06. 11. | 12:00Autor: JUDr. Jiří Bečička

Otázka: Paní poslankyně nejsem volič vaší strany, přesto kladu otázku - pokud by Váš předseda strany odstoupil již v době, kdy bylo zahájeno tr. stíhání, byl by klid. Tedy proč neodstoupil a proč odstoupil po rozhodnutí NSZ v daném případě.

Michaela Šojdrová: Proč odstoupil až nyní, to by vám musel říct JIří Čunek. Já si jeho odstoupení vážím, i když to udělal až na druhý pokus.

Odpovězeno: 06. 11. | 12:01Autor: Hugo

Otázka: Dobrý den, není to celé náhodou vnitřní hra lidové strany se zpětným nástupem Kasala a Kalouska do vlivné pozice? Sice si všichni myslí, že si to objednal Jiří Paroubek ale...

Michaela Šojdrová: Kalousek ani Kasal nejsou blázni. Skutečně to vypadá spíš na zájem jiné strany, které se takto daří odvést pozornost od jiných problémů.

Odpovězeno: 06. 11. | 12:05Autor: PaF

Otázka: Paní poslankyně, nedomníváte se, že se vaše názory mění až příliš rychle?Nejdříve pečete s Kalouskovou klikou, poté, když jeho hvězda pohasíná, tleskáte Čunkovi, a když mu vylhaná aféra způsobí pád, hned se od něj odkláníte a odvoláváte se na své voliče. Já Vás volil naposledy.

Michaela Šojdrová: Nemohu za to, že své chování mění právě ti, o kterých píšete, že jsem je podporovala. Od Jiřího Čunka se neodkláním, jen vyžaduji, aby se hcoval jako zodpovědný předseda. On sám by vám měl říct, zda jsem se snažila mu pomáhat v nelehké situaci předsedy a ministra, který nezná parlamentní poměry. Svoji podporu každému předsedovi spojuji s jeho prospěšností pro KDU-ČSL. Nejsem v politice kvůli Kalouskovi nebo Čunkovi. Proto mě mrzí, když ztrácím voliče. Protože chci,a by to byli voliči KDU-ČSL , ne voliči Šojdrové. Děkuji za otázky a zdravím všechny čtenáře.

 

Právě se děje

Další zprávy