Čunek chce znovu do Senátu, zase vytáhne romskou kartu

Kateřina Eliášová
1. 8. 2011 11:30
Čunek je složitá osobnost, ale volitelná, míní předseda KDU-ČSL Bělobrádek
Složitý, ale volitelný. Tak to vidí lidovci.
Složitý, ale volitelný. Tak to vidí lidovci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý lidovecký předseda a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) bude v senátních volbách napřesrok znovu obhajovat svůj mandát.

Už nyní hlásí, že cestu k přízni voličů si opět bude razit přes své koncepce soužití s romskou menšinou, pro niž před lety jako starosta postavil na okraji Vsetína sídliště z unimobuněk. 

Čunek má podporu ke kandidatuře nejen ve Vsetíně, kde před pěti lety kandidoval, ale přímo u předsedy strany Pavla Bělobrádka.

"Můžeme si o něm myslet, co chceme, ale ve Vsetíně je Jiří Čunek volitelný. Já osobně si myslím, že je to schopný senátor," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Bělobrádek.

Čunek byl obviněn z přijetí úplatků, musel kvůli tomu rezignovat na vicepremiérský post, posléze však byl na zásah státního zastupitelství jeho případ zastaven.    

"Od kandidatury by mě mohly odradit jen vážné osobní důvody. Vývoj v mé kauze je pro mě motivem pro to, abych se příští rok na podzim hrdě přihlásil o svůj mandát," uvedl Čunek, o jehož vině, či nevině nemohl kvůli zmíněnému zásahu rozhodnout nezávislý soud.

Složitý, ale volitelný

Čunek tento týden prohrál u ostravského krajského soudu spor se svou bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou, na jejímž svědectví bylo Čunkovo obvinění z korupce postaveno.

Za zničení dobré pověsti musí někdejší korunní svědkyni zaplatit 80 tisíc korun, písemně se jí omluvit a zaplatit náklady soudního řízení.

I když Čunek zrovna poslední soud prohrál, lidovecký předseda senátora hájí. "Pro mě je důležité, že čím déle pokračují jeho soudní tahanice, tím více soudů vyhrává. Ukazuje se, že v ostatních jeho případech bylo uděláno mnoho chyb," říká Bělobrádek navzdory čerstvému rozsudku.

Přiznává také, že u kontroverzního politika je pro něj nejdůležitější to, zda může přinést lidovcům volební úspěch. "On sám je složitá osobnost. Můžeme si o něm myslet, co chceme, ale na Vsetíně je volitelný," dodal Bělobrádek o Čunkovi.

Čunkova "romská" koncepce se vrací

Do senátorského a později předsednického křesla Čunka katapultovaly jeho populistické názory na Romy, českou společnost nicméně později rozdělil Čunkův koncept sociálního bydlení v podobě unimobuněk, které vyrostly na okraji Vsetína.

Jiří Čunek a jeho řešení.
Jiří Čunek a jeho řešení. | Foto: Ludvík Hradilek

"Téma sociální nerovnosti a řešení romských problémů jsem nikdy neopustil a hodlám se tomu věnovat i nadále, dokonce to bude součástí mé kampaně. Ještě coby ministr jsem napsal koncepci romské integrace, ale problémem se tady evidentně nikdo nezabývá, problémy jen narůstají," tvrdí vsetínský politik.

Za Čunkovými názory, které mnohdy balancují na hranici populismu, lidovci podle Bělobrádka stojí. "Není to v rozporu s našimi stanovami a programem. Podporu u voličů má," řekl.

Jména dalších politiků, kteří se v barvách KDU-ČSL pokusí uspět v senátních volbách, Bělobrádek zatím tají s ohledem na probíhající jednání. Připustil pouze, že se snaží přesvědčit Petra Pitharta, aby si svůj konec v politice ještě rozmyslel a napřesrok se pokusil mandát obhájit.

 

Právě se děje

Další zprávy