Čtvrtá cenová Hrad. Zeman přestřelil, shodují se politici

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 3. 11. 2014 15:17
Vulgární výroky prezidenta Zemana jsou nepřijatelné a jako hlava státu se jich dopustit nesmí, shodují se politici.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Politici odsuzují výroky prezidenta Miloše Zemana, který v nedělním pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán opakovaně použil vulgární výrazy, čímž se prý chtěl "vlísat pražské kavárně".

Podle premiéra Bohuslava Sobotky by měl pečlivě volit slova. "Možná jsem ze staré školy a můj názor se nehodí do éry přímo volených prezidentů, ale prezident republiky by se takovým způsobem vyjadřovat neměl," napsal deníku Aktuálně.cz v SMS zprávě.

"Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým lidem a rozhodně nám to nedělá dobré jméno v zahraničí," komentoval dále počínání prezidenta ministerský předseda s tím, že ústavní činitelé by se za všech okolností měli chovat profesionálně.

Ministr Jiří Dienstbier dodal, že Zeman by se měl lépe ovládat. "To, co se stalo, velmi hrubě znevažuje úřad prezidenta republiky a Miloš Zeman by si měl uvědomit, že nepoškozuje jen své osobní jméno, ale i prestiž úřadu a je to zcela nevhodné," soudí ministr pro legislativu.

Místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek sice celý rozhovor neslyšel, i on má však zcela jasný názor. "Do oficiálních vyjádření ústavních činitelů vulgarismy nepatří. S výjimkou citací a i tam je třeba opatrně zvážit slova," napsal v textové zprávě.

Zeman obhajoval vlastní servilitu vůči Rusku a Číně

"Miloš Zeman se od počátku snažil rozšířit vymezení prezidentské funkce. Nyní už ale hranice neposouvá – překračuje je. Nechtělo se mi ani věřit tomu, že prezident České republiky 'hovoří z Lán' tímto způsobem. Je to smutné, nepřijatelné, špatné pro všechny," napsal ve vyjádření pro deník Aktuálně.cz předseda ODS Petr Fiala.

"Ať si jako soukromá osoba mluví, jak chce, létá, s kým chce, zve, koho chce, odměňuje kamarády, jak chce, učí se v Číně, co chce. Prezident něco takového ale dělat nemůže," dodal.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska pak Zeman z Hradu a zámku v Lánech dělá čtvrtou cenovou skupinu a znevažuje odkaz prezidentů Masaryka a Havla. "Jedna věc je forma, ta je naprosto nepřijatelná. Druhá věc je obsah toho, co říká, a ten zůstává zcela nepřijatelný, i kdyby to říkal zcela spisovnými slovy. Protože on obhajoval svoji servilitu vůči ruskému a čínskému režimu a byla by chyba, kdybychom se zabývali jen sprostými slovy a přestali se věnovat skutečným problémům, které pan prezident způsobuje," zkritizoval hlavu státu Kalousek.

Kalouskovo jméno Zeman v Hovorech z Lán rovněž zmínil v souvislosti se služebním zákonem. "Já nevím, co konkrétně měl na mysli. Jestli měl na mysli politické náměstky, tak neměl pravdu – my jsme je také nechtěli. A pokud měl na mysli to, co jsme si opravdu prosadili, tedy že nebude generální ředitelství na Úřadu vlády, tak to beru jako velkou pochvalu," podotkl Kalousek s tím, že opozici se podle něj podařilo zablokovat zákon, v jehož důsledku "by už nemusely být volby".

Někdo už výroky může brát jako českou reálii

Neméně kritický byl ale i jeden z českých europoslanců za hnutí ANO Pavel Telička. "Člověk se zlobí na to, jak se tu lidi k sobě chovají. Ale jak se k sobě mají chovat, když se lídři, kteří by měli určovat nějaké standardy, nějakou linii, etická pravidla, vyjadřují, jak se vyjadřují. Pro mě je to, derou se mi na jazyk slova jako nechutný a podobně, ale nejvýstižněji, že je to až téměř tragické," řekl v pondělí Aktuálně.cz Telička.

Zemanovy výroky navíc mohou poškodit jméno České republiky navenek. "Stejně jako já, tak i dalších 750 poslanců má každý den na stole výběr z médií. A kdo se do toho chce začíst, tak to tam uvidí. Ten obraz je špatný a nelepší se. A včerejší výroky už někdo může brát jako odpovídající českým reáliím. Přesto si nemyslím, že je to obraz Česka, tentokrát to každý přisoudí obrazu hlavy státu," podotýká.

Smířlivější naopak byla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. "Je to jeho soukromý názor, je to jeho možnost se takto vyjadřovat. Upřímně, je to na každém, jak si to pobere, já se osobně nedomnívám, že to bylo až tak hrozné," řekla České televizi při příchodu na pondělní jednání kabinetu. Vláda by se podle ní spíše než sprostými slovy měla zabývat ústavní žalobou, kterou Zeman hodlá podat okamžitě poté, co služební zákon vyjde ve Sbírce zákonů. 

Pochybil Český rozhlas?

Posledními Hovory z Lán se bude zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Rada Českého rozhlasu. Obě instituce dostaly mnoho stížností posluchačů na vulgarismy, které v pořadu Českého rozhlasu zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana. Posuzovat budou nikoli výroky hlavy státu, ale to, zda nepochybil Český rozhlas.

"Během dneška jsme dostali kolem stovky stížností, což zřejmě překoná všechny rekordy," řekl ČTK předseda RRTV Ivan Krejčí. Rada se pořadem bude zabývat na příštím zasedání za dva týdny. Krejčí očekává, že v případě zjištění prohřešku vydá rada upozornění na porušení zákona nebo si vyžádá další vyjádření od Českého rozhlasu.

Situaci se v příštím týdnu bude věnovat také Rada Českého rozhlasu. K dispozici by měla mít stanovisko etické komise. Během dneška radě, podobně jako samotnému Českému rozhlasu, dorazily stížnosti posluchačů, zatím v řádu jednotek, řekl ČTK místopředseda rady Jiří Vejvoda. "Tématem našeho zkoumání není prezident Zeman, ale to, jak se zachoval rozhlas. Budeme se ptát, jestli tomu šlo v živém vysílání zabránit, což podle nás nešlo. A hlavně jak se k případným dalším Hovorům z Lán bude rozhlas stavět," řekl.

Český rozhlas s pořadem nadále počítá, chce si ale s Hradem o poslední události promluvit. "Pořad nadále vysílat budeme, v komunikaci s prezidentskou kanceláří se nicméně k poslednímu vysílání Hovorů z Lán vrátíme," řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Hlava státu použila vulgarismy v nedělním vysílání Hovorů z Lán na Radiožurnálu. Zeman to vysvětlil tím, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se prý prezident chtěl těmto lidem zalíbit. 

"Jsem velice poctěn, že se mnou pan prezident nechal inspirovat, to jsem opravdu nečekal," komentoval to s dávkou ironie Schwarzenberg. "Jeho výroky v Číně a k Ukrajině a tak dále jsou podle mého názoru mnohem horší, než když používá pár sprostých slov," dodal už vážněji.

 

Právě se děje

Další zprávy