Čtvrt miliardy za zakázky. Praha před volbami chvátá

Kateřina Eliášová
29. 9. 2010 14:00
Praha schválila narychlo dvě IT zakázky, smlouvy mají být uzavřeny do voleb
Pražští radní narychlo schvalují obří zakázky. Nedávno je hlídaly obří krysy
Pražští radní narychlo schvalují obří zakázky. Nedávno je hlídaly obří krysy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražští radní na poslední chvíli odsouhlasili obří zakázky v hodnotě čtvrt miliardy korun. Jedna zaručuje vítězné firmě provoz portálu praha.eu na další čtyři roky, díky druhé se rozšíří již existující software pro magistrát a úřady městských částí, opět na čtyřleté volební období.

Smlouvy s vítězi výběrových řízení nařídili radní uzavřít do letošního 12. října, tedy jen tři dny před komunálními volbami, po kterých se změní jak složení rady, tak i zastupitelstva.

Mezi pěti vítězi na dodávku rozšíření softwaru, který pracuje s databázemi a registry jednotlivých městských částí, jsou i firmy Atbon a Padcom, které se podílely na předraženém a netransparentním projektu Opencard.

Nerušit, spěcháme

V radě hlavního města dnes zasedají už jen výhradně zástupci ODS, která v minulých komunálních volbách s převahou triumfovala a má v zastupitelstvu nadpoloviční většinu.

Její člen Milan Richter oba projekty hájí s tím, že rada nemohla konat jinak. "Nemyslím si, že je to narychlo. Pokud bychom zakázky neuzavřeli, novináři by nám v případě zdržení obou projektů vyčetli, proč jsme tak neučinili," řekl Aktuálně.cz.

Problematiku IT zakázek dostal radní Richter na starosti po skandálu s projektem Opencard. Hned několik auditů prokázalo netransparentní zadávání zakázek, jejich předražení a nejasné zadání požadovaných prací na projektu.

Praha.eu na další čtyři roky

První ze zakázek, správu portálu praha.eu, vyhrála softwarová firma Corpus Solutions, která se má starat nejen o provoz serveru, ale i o jeho obsah. Mimochodem, pražský magistrát provozuje dva oficiální weby, jejiž obsah se částěčně kryje.

Foto: www.praha.eu

Zakázku vysoutěžila jako jedna ze dvou firem, které nabídly podobnou cenu. Corpus Solutions má web praha.eu spravovat po nadcházející čtyři roky za 130 milionů korun. Podle obchodního rejstříku se ale firma nezabývá redakční činností, zakázka přitom počítá s tím, že firma bude dodávat i obsah včetně reportáží a článků na web.

"Je to velmi netypické, firma si bude muset najít nějaké subdodavatele pro dodání obsahu. Můžeme se jen dohadovat, proč magistrát nesoutěžil obsah, tedy výrobu článků a reportáží, zvlášť, mimo tuto ryze technickou zákázku," řekl Aktuálně.cz expert v oblasti IT Jiří Ptáček, spolujednatel firmy NetServis.

"Je podivné, že IT firma má provádět i vlastní zpravodajskou činnost, na to ale má magistrát své PR oddělení. Už vůbec není jasné, proč by tato rada měla zadávat redakční činnost hlavního portálu na celé další čtyřleté období," namítl opoziční zastupitel Jiří Witzany (ED).

Radní Richter nabízí vysvětlení. Hlavní smlouva s provozovatelem webu prý skončila v květnu a smlouvy se subdodavateli končí v září. "Pokud bychom tu zakázku nesoutěžili teď, web by neběžel a byli bychom odstřiženi od světa. Navíc jsme ušetřili 20 milionů korun," řekl Aktuálně.cz.

Správa registrů rovněž pro novou radu

Podobné je to i s druhou zakázkou. Rozdíl je v tom, že soutěž o rozšíření softwaru, který sdružuje databáze a evidence magistrátu a jednotlivých městských částí, vyhrálo celkem pět firem.

I v tomto případě podle usnesení radních platí, že smlouvy musejí být uzavřeny do 12. října, tedy těsně před volbami. A když se smlouvy uzavřou, bude to opět na další čtyři roky.

Práce, které si město u těchto firem na rozšíření softwaru objedná, nesmí přesáhnout 110 milionů korun. To je totiž cena zakázky, kterou město vypsalo v červnu a teď přikleplo zakázku pěti vítězům.

"Zadávací řízení bylo koncipováno na vysoutěžení rámcové smlouvy na 4 roky, principy vychází z Protikorupční strategie, smlouva bude uzavřena s pěti firmami, které budou dále mezi sebou soutěžit, což tlačí dále cenu zakázky dolů," hájí opět rychlou zakázku radní Richter.

Námitky, že uzavírat smlouvy v takové výši těsně před volbami není obvyklé, rozbíjí radní dalším argumentem. "Pokud nová rada nezadá těm společnostem práci, tak se nebude nic nefakturovat," uvedl pro Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy