ČT: Poslanci dávají vydělat své rodině

ČTK
26. 1. 2006 20:44
Praha - Nejméně pět poslanců zaměstnává své příbuzné jako asistenty. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT) s tím, že asistenti si mohou vydělat až 25 000 korun měsíčně. 
"Důležité zákony prosadíme třeba s marťany," prohlásil na podzim premiér Paroubek. Vidět pak ve sněmovne diskutující poslance KSČM a ČSSD nebylo ničím výjimečným.
"Důležité zákony prosadíme třeba s marťany," prohlásil na podzim premiér Paroubek. Vidět pak ve sněmovne diskutující poslance KSČM a ČSSD nebylo ničím výjimečným. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ČT informovala, že jako asistentky zaměstnávali nebo zaměstnávají své manželky poslanci Jiří Bílý, Libor Ježek (oba ODS) a František Strnad (ČSSD). "Pracovala pro mě na částečný, jenom částečný úvazek, nebo na částečnou část jenom, nepodstatnou," řekl Bílý. Jeho manželka Libuše pro něj jako asistentka nepracuje od 31. prosince loňského roku.

"Každý poslanec má právo vybrat si spolehlivé spolupracovníky," vysvětlil ČT Ježek, proč si jako asistentku vybral manželku Blanku. Strnad, který jako asistentku zaměstnal manželku Libuši, ČT řekl: "Já nejsem sám v této sněmovně, co zaměstnává příbuzné." 

ČT uvedla, že poslanci Jan Škopík (KDU-ČSL) a Antonín Sýkora (ČSSD) zaměstnávají jako asistenty své děti. "Je to asi stejný způsob, jako když pekař zaměstnává svého syna, aby ho zaučil," vysvětlil Škopík, proč zaměstnává dceru Pavlu. Sýkora řekl, že jeho syn Robert vykonává práci asistenta za 1000 korun měsíčně.

Sýkora před necelými 14 dny vzbudil pozornost, když Mladé frontě Dnes řekl, že každý poslanec, který přestane být členem zákonodárného sboru, by měl dostat odchodné ve výši 20 milionů korun. Později tvrdil, že to nemyslel vážně a že o tom mluvil v nadsázce.

Česká televize uvedla, že počet příbuzných, které poslanci zaměstnávají, bude větší. Kancelář sněmovny zveřejnila jen asistenty, kteří s tím souhlasili - což bylo 210 z celkem 385 asistentů. Sněmovna tvrdí, že zbylé zveřejnit nesmí. "Kdo by neoprávněně zveřejnil údaje bez souhlasu těchto osob, tak je tam možnost využití příslušného paragrafu v trestním zákoně," řekl vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr.

 

Právě se děje

Další zprávy