ČT: Klaus zvažuje, že znovu navrhne odmítnutého Sváčka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 2. 2012 14:25
Prezident ani jeho mluvčí se zatím ke spekulaci nevyjádřili
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Václav Klaus uvažuje podle informací České televize o tom, že navrhne Senátu podruhé předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka do funkce ústavního soudce.

Senátoři Sváčkovu kandidaturu zhruba před dvěma týdny neschválili. V tajném hlasování mu chyběly dva hlasy. Hrad se zatím k možnosti opětovné nominace nevyjádřil.

"Ano, něco málo jsem o tom slyšel, nepovažuji to za příliš šťastné, aby pan prezident opakoval, ale je to jeho pravomoc a mě nepřísluší se k tomu vyjadřovat," řekl k možné druhé Sváčkově kandidatuře v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Pohrdání Senátem

Podle Gazdíka má Sváček bohatou praxi a byl by pro Ústavní soud obohacením. Když ho však Senát poprvé neschválil, není důvod nominaci předkládat znovu, dodal Gazdík.

Podle senátora a místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by bylo opětovné navržení Sváčka možná až pohrdáním Senátem. "Nechce se mi ničemu takovému věřit," řekl v televizi Dienstbier.

Sváček měl nahradit Elišku Wagnerovou, jejíž mandát ústavní soudkyně končí v březnu. Klaus označil jeho odmítnutí Senátem za chybu.

Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Letos v červnu skončí mandát ještě soudci Františku Duchoňovi, příští rok hned osmi soudcům včetně předsedy soudu Pavla Rychetského.

 

Právě se děje

Další zprávy