ČSSD: zvýšíme platy, snížíme daně

ČTK, Red DOM
28. 1. 2006 19:03
Praha - Sociální demokraté slibují, že se životní úroveň Čechů během čtyř let zvýší o pětinu a nezaměstnanost poklesne na šest procent. 
Jiří Paroubek po svém úvodním vystoupení na programové konferenci ČSSD v Kongresovém centru v Praze
Jiří Paroubek po svém úvodním vystoupení na programové konferenci ČSSD v Kongresovém centru v Praze | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z volebního programu, který dnes ČSSD schválila na své programové konferenci v Praze.

 

Paroubek: s KSČM vládu tvořit nebudeme

Premiér a lídr sociální demokracie Jiří Paroubek také prohlásil, že strana po volbách nebude spolupracovat s komunisty na vládní úrovni.

  • Více si o vztahu komunistů a ČSSD můžete přečíst ZDE

Chudší lidé, nezaměstnaní či rodiny s dětmi se podle slibů sociálních demokratů mohou těšit na dostatečné sociální dávky. Již za čtyři roky by se mělo v peněženkách Čechů objevit euro. Zadlužování státu by mělo pokračovat, ale mírnějším tempem.

Nižší daně pro podnikatele - pokles na 20 procent

Růst HDP by se měl podle volebního programu dále zvyšovat z 4,6 procenta v letošním roce na 5,6 procenta v roce 2010. Vzniknout by mělo 150.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti by tak poklesla z necelých devíti na šest procent. Pomoc má mířit především na severní Moravu a do severozápadních Čech.

Podnikatelům ČSSD slibuje snížení sazby daně z příjmu ze současných 24 procent až na 20 procent. Zároveň by se však rozšířil daňový základ, takže by si firmy nemohly od daně odečítat tolik položek. Reálně by se tak daň vůbec snížit nemusela. Podnikatelé se prý mohou těšit i na jednodušší daně a daňová přiznání, lepší komunikaci s úřady a centrální místa.

Modernizace bez skokových reforem

Z plánovaných reforem program zmiňuje "citlivou" modernizaci zdravotního, důchodového a sociálního systému. ČSSD tvrdí, že se ekonomice bude dařit i bez radikálních reforem. Jako důkaz předkládají současný rychlý růst hospodářství, nízkou inflaci, příliv zahraničních investic, rekordní vývozy či posilování koruny.

Zadlužovat stát chce ČSSD i nadále, ale tempo růstu dluhů by se mělo snižovat. Letos by měl deficit veřejných financí činit 3,8 procenta, příští rok 3,2 procenta a v roce 2008 rovná tři procenta. To je podmínkou pro to, aby stát mohl o dva roky později přijmout euro.

Vyšší platy a dávky a rozvoj venkova

Při slibování různých výdajů ČSSD hodně sází na příliv peněz z fondů Evropské unie. Ročně prý do ČR může přijít až 120 miliard korun, které chtějí politici dávat na rozvoj dálnic, silnic, železnic a další infrastruktury, ochranu životního prostředí, venkova a zemědělství.#reklama

Průměrný důchod má do roku 2010 vzrůst téměř o čtvrtinu. Levicoví politici neslibují pouze vyšší platy a penze, ale i různé dávky. Růst má porodné, rodinné přídavky, rodičovské příspěvky či dávky sociální pomoci. Pomoci chce ČSSD i chudším lidem při deregulaci nájmů.

Oranžový sjezd

Jednání sociálních demokratů, na kterém schválili volební program, se odehrávalo v oranžových kulisách, ať už šlo o jednací sál, oblečení hostesek nebo barvu akreditací. Oranžovou jako volební barvu si podle Paroubka ČSSD vybrala proto, že je "moderní a sebevědomá".

  • O oranžovém sjezdu si můžete více přečíst ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy