ČSSD zváží trestní oznámení na Zemana

Sabina Slonková, Petr Holub
16. 3. 2007 10:30
Praha - Sociální demokraté si nechali zpracovat analýzy, kdo z nich dostal stranu do "Altnerovy" pasti.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kvůli miliardovým požadavkům advokáta Altnera je ve hře trestní oznámení na bývalého šéfa ČSSD Miloše Zemana. Právě on smlouvu se Zdeňkem Altnerem, který stranu zastupoval v soudní při se státem o Lidový dům, podepsal.

Předložili mu ji místopředseda strany Ivo Svoboda a jeho blízká spolupracovnice Barbora Snopková, kteří se s Altnerem znali. Dohoda - včetně pasáže o vysoké odměně - byla uzavřena, aniž ji schválilo vedení strany.

Trestní oznámení pro lichvu

A Altner nyní po ČSSD vymáhá nejen smluvně dohodnutou odměnu, ale i penále za to, že strana odmítala dohodu plnit. Podle deset let starého kontraktu Altnerovi náleží deset procent z hodnoty Lidového domu plus dalších deset procent z příjmů, které ČSSD každoročně plynou z pronájmu pozemků jejího sídla. A za každý den prodlení má advokát podle této smlouvy nárok na vysoké penále. Celkem žádá devatenáct miliard korun.

"Právníci to nyní zkoumají. Ve hře je trestní oznámení a to nejen na Altnera, ale i na Miloše Zemana a Iva Svobodu.

Miloš Zeman - na snímku na sjezdu ČSSD loni v květnu.
Miloš Zeman - na snímku na sjezdu ČSSD loni v květnu. | Foto: Ondřej Besperát

Podle některých názorů je tam jasná lichva," sdělil Aktuálně.cz člen sociální demokracie detailně obeznámený s případem.

Současný šéf ČSSD Jiří Paroubek potvrdil, že právní analýza, která posoudí kroky všech aktérů z řad sociální demokracie, skutečně vzniká.

"Ta chyba je především u Ivo Svobody a u Miloše Zemana, protože rozhodli bez stranických grémií, o své újmě a na vlastní odpovědnost. Nechávám si dělat právní rozbor, jak postupovat v jejich případě," uvedl Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz
Velký rozhovor s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem
O případu Altner, o sjezdu ČSSD i o tom, jak se sociální demokracie chce vrátit do vlády
Čtěte v neděli na Aktuálně.cz

Na přímou otázku, zda bude podáno trestní oznámení, lídr socialistů řekl: "Netvrdím, že takhle budeme postupovat. Nechám si dělat právní rozbor a zcela nepochybně se na základě rozboru nějak rozhodnu."

Kdo ze smlouvy profitoval?

Kromě právní analýzy sociální demokraté zjišťují, zda měl na uzavření dohody s Altnerem podíl ještě někdo další. Zkoumají i to, jestli jednotliví aktéři neměli z dohody osobní profit.

"Nečekáme, že se něčeho nekalého v tomto smyslu dopustil Zeman, ale chtěli bychom vědět, jestli z nevýhodné smlouvy neměl propěch někdo jiný," řekl na dotaz Aktuálně.cz jeden z Paroubkových spolupracovníků.

Miloše Zemana osočilo nynější vedení ČSSD kvůli sporu s Altnerem už několikrát.

Nejnověji mu ale vyčítají i to, že když mu před časem Paroubek poslal dopis se žádostí o pomoc v případu, Zeman mu podle zdrojů z Lidového domu ani neodpověděl.

Zeman: Nemám se za co omlouvat

Miloš Zeman ale jakékoli pochybení v kauze Altner odmítá.

"Podívejte, já se nemám za co omlouvat. Já jsem nebyl ten, kdo tuto smlouvu nějak vehementně hájil. Samozřejmě, že ten honorář byl vysoký a měl jsem své pochybnosti o jeho výši, nicméně kdybych tu smlouvu tehdy odmítl podepsat a my nezískali Lidový dům, tak si nedovedu představit ten poprask v sociální demokracii, kde bych byl obviňován, že kvůli mně nemá sociální demokracie své tradiční sídlo," prohlásil Zeman před pár dny v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1.

Další potenciální viníci - někdejší správce stranické pokladny Ivo Svoboda a jeho pravá ruka Barbora Snopková - se k nejnovějšímu vývoji případu vyjádřit nemohou. Odpykávají si ve vězení několikaleté tresty za vytunelování mělnické továrny na kočárky Liberta.

Již dříve řekli, že si za svým postupem stojí. Jejich verze se opírá o tvrzení, že kromě Altnera nikdo jiný nechtěl ČSSD v jejím sporu se státem zastupovat.

Snopková: Udělali jsme dobře

"Nikdo o to neměl zájem. ČSSD byla v katastrofální finanční situaci, neplatila, měla obstavené účty. A ten, kdo souhlasil s tím, že bude ČSSD zastupovat, musel přistoupit i na to, že v případě nezdaru nedostane ani korunu," řekla Snopková.

 Bývalá hlavní ekonomka Lidového domu Snopková navíc shodně se Zemanem tvrdí, že nejužší vedení ČSSD smlouvu před podpisem projednalo. "Řešilo to grémium strany," prohlásila.

Lidé z tehdejšího vedení ČSSD to ale dnes neumí ani potvrdit, ani vyvrátit.

"Popravdě řečeno, nevzpomínám si," řekl před časem například Zdeněk Škromach, který tehdy i dnes zastával funkci místopředsedy.

Co spojilo Altnera a Svobodu

Právě Svoboda a Snopková nemají na Zdeňka Altnera ty nejlepší vzpomínky. Altner totiž sehrál roli v jejich kauze vytunelované Liberty.

Snopková označila u soudu Altnera za člověka, který jim zařizoval na Slovensku "alibi" pro jeden ze sporných úvěrů Liberty. Její verzi tehdy potvrdil i slovenský podnikatel Pavol Landsmann, který ono "alibi" Svobodovi a Snopkové roky poskytoval.

Právě Landsmann ale nakonec změnil výpověď a tvrdil, že původní výpověď ve prospěch Svobody a Snopkové byla nepravdivá. Z alibi se tak stal jeden z důkazů proti někdejší vlivné dvojici.

Altner ale u soudu všechno popřel a soud jeho roli nakonec neřešil.


 

 

Právě se děje

Další zprávy