Místní ČSSD vyloučila ostravského primátora Kajnara

ČTK ČTK
27. 1. 2014 20:40
Rozhodli o tom členové místní organizace v Porubě.
Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Členové místní organizace ČSSD Ostravy-Poruby v pondělí večer zrušili členství ve straně ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi.

Důvodem jsou žaloby, které někdejší krajský předseda strany podal loni před parlamentními volbami kvůli údajně nedemokratickému sestavování kandidátní listiny. Kajnar na ní nebyl.

Ze 120 přítomných členů porubské ČSSD se pro zrušení členství vyslovilo 111. ČTK to řekl předseda porubské organizace Lumír Palyza. Zrušení Kajnarova členství ale ještě musí projednat okresní výkonný výbor strany.

Podle stanov se musí okresní výkonný výbor zrušením členství zabývat do 60 dnů od dnešního rozhodnutí. "Musí o tom hlasovat tři pětiny všech členů okresního výkonného výboru. Prostřednictvím okresního výkonného výboru se může dotyčný (Kajnar) odvolat k okresní konferenci," řekl Palyza.

Kajnar dnes ČTK řekl, že ČSSD chybí sebereflexe.

V Ostravě žalobou začalo mnohaměsíční napětí v otevřený boj "kdo s koho".

Proti sobě stála skupinka reprezentovaná Kajnarem a uskupení vedené zastupitelem, členem předsednictva ČSSD Adamem Rykalou. Obě strany tvrdí, že protivník hraje nefér a prosazuje své zájmy pomocí účelově získaných podporovatelů. Tedy uměle vytvořenými klakami, "velrybářskými metodami" známými i z jiných partají.

Kdo je Kajnar?

  • V politice se s přestávkami pohybuje víc než dvě desítky let
  • Vystudovaný kybernetik v mládí podepsal Chartu 77, za listopadového převratu v Ostravě spoluzakládal Občanské fórum
  • Do ČSSD vstoupil v roce 1997, od roku 2002 působí ve vrcholovém vedení ostravské radnice: čtyři roky byl náměstkem, teď končí sedmý rok v křesle primátora.

Rykalovské křídlo už předtím prosadilo vyloučení dvou Kajnarových přívrženců ze strany, válka vedla i ke zrušení jedné z městských stranických organizací. Primátor se tak letos dostal do izolace, takže v letních primárkách nakonec nezískal nominaci na kandidátku do Sněmovny. Proto se obrátil na soud. Rozhodování podle něj bylo nedemokratické, v rozporu se stanovami.

Podle Palyzy členové porubské organizace před zrušením členství diskutovali především o podaných žalobách. "Členská schůze se domnívá, že šlo o poškození ČSSD a rozhodla tímto výsledkem," řekl Palyza. Podle něj dnešní rozhodnutí nemá vliv na Kajnarovu funkci primátora. "Zrušili jsme členství, zastupitelský mandát jako takový získal na kandidátce ČSSD a my to v tuto chvíli neřešíme," uvedl Palyza. Podle něj Kajnar důvod žalob spolustraníkům dosud nevysvětlil. "Víme jen ze sdělovacích prostředků, že se domnívá, že byla poškozena jeho práva, nevíme jak. Na dnešní schůzi jsme ho zvali, ale nepřišel," doplnil Palyza.

Kajnar dnes rozhodnutí svých stranických kolegů kritizoval. "V okamžiku, kdy ukážu na to, že strana nefunguje dobře a oni mě vyloučí, tak si myslím, že ta strana nemá sebereflexi," řekl ČTK Kajnar. Případné odvolání proti dnešnímu rozhodnutí teprve bude zvažovat.

O Kajnarově členství v sociální demokracii bude ještě rozhodovat ostravský okresní výkonný výbor strany, který musí do 60 dnů rozhodnutí místní organizace potvrdit. Ani verdikt okresního výkonného výboru, který má v Ostravě 18 členů, ale nemusí být konečný, vyloučený primátor se může ještě odvolat k okresní konferenci. Pokud potvrdí vyloučení i ta, je možné se už jen obrátit na soud, jak už v uplynulých letech vyloučení členové ČSSD několikrát učinili.

Hejtman a krajský předseda ČSSD Miroslav Novák dnes novinářům řekl, že krajský výkonný výbor se zrušením členství zabývat nebude. "Musím podotknout, že krajský výkonný výbor ČSSD se tím zabývat nebude, protože jestliže rozhodne místní organizace, tak už to po tom ani při těch odvolacích řízeních krajský výbor vůbec neposuzuje," řekl novinářům Novák, který je rovněž členem porubské organizace. Dnešní výsledek hlasování označil za "všeříkající". "Seděl jsem s Petrem Kajnarem a rozmlouval jsem o té situaci. Považuji za nešťastnou tu eskalaci napětí od chvíle, kdy podal žalobu. Osobně podání žaloby považuji za věc, která je velmi hraniční, která je nesprávná," míní Novák.

Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy