ČSSD zpochybňuje, proč chtějí USA radar

Martina Macková
21. 2. 2007 21:30
Praha - Poslanec Jan Hamáček (ČSSD) přišel s novým dokumentem do diskuse k americkému radaru v Česku.
Foto: repro Aktuálně.cz

Tvrdí, že Američané používají v Kongresu jiný důvod ke stavbě radaru než jakým argumentují v Česku.

"Dokument říká, že radar potřebují USA postavit ve střední Evropě proto, aby ochránili svoje základny ve Velké Británii a v Grónsku. A nám argumentujete, že je to pro ochranu NATO a Česka," řekl Hamáček zástupci amerického velvyslance v České republice Cameronu Munterovi, který dnes odpovídal na dotazy členů zahraničního výboru sněmovny.

"Co je tedy hlavním důvodem pro stavbu základny?," zeptal se Hamáček.

Poslanec za ČSSD Jan Hamáček.
Poslanec za ČSSD Jan Hamáček. | Foto: Poslanecká sněmovna

Zástupce ambasády tím zaskočil. "Nic takového jsem neviděl," řekl Munter. "Umístění základny vychází z technických parametrů. Není to pro ochranu základen, ale pro to, aby technicky protiraketový deštník ochránil spojence. Proto je nejlépe umístit radar zde," prohlásil.

Posléze slíbil, že na dokument se Washingtonu určitě zeptá.

Dokument vydala vládní agentura pro raketovou ochranu a je veřejně přístupný na Internetu. "Našel jsem ho, když jsem hledal argumenty a informace k radaru. Od ministerstva obrany jsme mnoho informací nedostali. Je to rozporné," řekl Aktuálně.cz Hamáček, který ještě tento týden odlétá společně s místopředsedou Strany zelených Ondřejem Liškou do USA.

Právě tam chtějí získat další informace k plánovanému americkému radaru.

Hamáček bere údaje naprosto vážně. "Pro mě jsou zásadně věrohodné. Nedokážu si představit, že by agentura financovaná z daní amerických občanů dovolila uvádět nepravdivé informace," řekl Aktuálně.cz.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V souvislostech

Fakta: Vše kolem amerického radaru
Diskuse kolem vzniku protiraketové základny zaměstnávají české politiky i veřejnost déle než rok. Jaká jsou fakta? Co lze očekávat? Projděte si SPECIÁL

Odpověď jednoho z ambasadorů ho překvapila. "Rada pro vojensko-politické otázky, který u jednání také byl, ale naznačoval, že o dokumentu ví," dodal.

Zástupce velvyslance před politiky argumentoval tím, že se USA radarem snaží rozšířit protiraketový deštník i na ostatní partnery NATO.

Další poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek ale namítl: "To je další rozpor. Pokud se to týká všech států aliance, pak by oni měli o tuto ochranu stát. Ale já nevím o tom, že by se na nás někdo obracel, abychom sehráli úlohu při této obraně, ani Německo ani Británie to nedělají," uvedl.

"Rozhodně to neděláme za zády aliance. Debata se vede. Existuje studie aliance, která říká, že protiraketový systém je účinnou obranou proti hrozbám, kterým budeme čelit," řekl Munter. Pokud by obrana pokrývala jen Spojené státy, Evropa se mohla snadněji stát terčem vydírání někoho, kdo by získal zbraň hromadného ničení a vazba mezi USA a evropskými členy NATO by se oslabila, míní zástupce USA.

 

Právě se děje

Další zprávy