ČSSD zoufale hledá nového muže na Hrad. Bojí se fiaska

Martina Machová Martina Machová
11. 5. 2012 5:30
Straníci mají obavy z potvrzování jediného prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera
Jiří Dienstbier zůstal jediným uchazečem v prezidentském předvýběru ČSSD. Je tu ovšem potíž - mezi funkcionáři, kteří rozhodují, není příliš oblíben.
Jiří Dienstbier zůstal jediným uchazečem v prezidentském předvýběru ČSSD. Je tu ovšem potíž - mezi funkcionáři, kteří rozhodují, není příliš oblíben. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté po Švejnarově hození ručníku do ringu začali nanovo hledat svého kandidáta na prezidenta.

A to přes to, že jejich lídr Bohuslav Sobotka veřejně tvrdí, že v současnosti strana svého kandidáta má v osobě Jiřího Dienstbiera a teď jen záleží na tom, zda jej potvrdí i širší vedení strany, tedy květnový ústřední výkonný výbor.

Vše probíhá prozatím ve stranických kuloárech a sami socialisté přiznávají, že situace je nepřehledná.

ČSSD se totiž bojí fiaska číslo 2, tedy že poté, co jim dal vale Švejnar, ústřední výkonný výbor složený zejména z představitelů regionů a stranických bafuňářů nezvolí jako kandidáta na prezidenta ani zbylého Jiřího Dienstbiera.

Místopředseda sociální demokracie sice vede žebříčky popularity politiků, ale podpora stranických bossů mu chybí. A jeho oponenti navíc poukazují na výzkumy veřejného mínění, ve kterých pravidelně končí na pěti procentech daleko za favority souboje o Hrad Janem Fischerem, Janem Švejnarem a Milošem Zemanem.

Do hry o Hrad se tak vrací jména, která sociální demokraté zvažovali již v únoru v penzionu "Osada havranů", tedy na výjezdním zasedání politického grémia na jižní Moravě.

Frakce v rámci ČSSD opět zvažují, zda by přeci jen nebylo řešením postavit do prezidentských voleb místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka a předsedu Senátu Milana Štěcha, kteří v minulosti kandidovat odmítli.

Nově se ve stranických kuloárech skloňuje i jméno místopředsedy ČSSD a Senátu Zdeňka Škromacha. Ten doposud o svém případném zájmu o prezidentství přitom jen žertoval, nyní se ale o něm začíná hovořit jako o vážném kandidátovi.

Poprvé a naposledy spolu...
Poprvé a naposledy spolu... | Foto: Ludvík Hradilek

Zaorálek na Hrad?

Ze zmíněné trojice je ovšem podle straníků favoritem právě Lubomír Zaorálek, který počátkem roku usilovat o Hrad odmítl. Nyní tvrdí, že své názory nezměnil, nicméně podle zdrojů z Lidového domu je největší tlak upřen právě na něj.

"Patří do skupiny kolem Jiřího Dienstbiera, takže ho nechce podrazit," tvrdí zdroj obeznámený s vyjednáváním ve straně. A jeho loajalitu vidí jako největší překážku.

Jeho slovům pak nasvědčuje i reakce samotného Zaorálka.

"Budeme se o tom bavit na pátečním grémiu, je to poněkud nepříjemná situace," líčil situaci ve straně.

Podle něj ovšem celá věc není neřešitelná, a i když jeden kandidát z uchazečského klání odstoupil, měl by se celý rozjetý projekt dojet do konce podle pravidel nastavených v únoru už jen proto, že je to korektní vůči zbylému uchazeči, tedy právě jeho spojenci v rámci ČSSD Jiřímu Dienstbierovi.

Lubomír Zaorálek prý není
Lubomír Zaorálek prý není | Foto: Ludvík Hradilek

Škromach na Hrad?

Navíc podle něj není šance Dienstbiera přeci jen volbou ústředního výkonného výboru projít zcela mizivá. "Myslím, že má největší šanci ze současného vedení oslovit straníky i veřejnost," uvedl.

A jeho vlastní šance stát se kandidátem ČSSD? "Až budeme úplně bez kandidátů, můžeme se vrátit k tehdejší debatě. Opět by ale výběr měl probíhat podle určených pravidel," dodal.

Opatrně hovoří o své případné kandidatuře i Zdeněk Škromach. "Jsem v tomto ohledu střízlivý," komentuje opět gradující diskusi uvnitř partaje. "Záleží na vůli strany a hlavní pro mne je, aby ČSSD byla úspěšná," dodává s tím, že podle něj je na diskuse o prezidentském kandidátovi jednoduše dost času.

Již od samého začátku stranického hádání o prezidentského kandidáta navíc razí názor, že sociální demokracie měla počkat do podzimu a rozhodnout se podle výsledku krajských voleb. Podle něj totiž dosud známí kandidáti přepálili start a po krajských volbách může být situace ve společnosti jiná, a proto by se měl hledat kandidát šitý na míru právě povolebnímu období.

A Zdeněk Škromach se zatím jen usmívá a mlčí.
A Zdeněk Škromach se zatím jen usmívá a mlčí. | Foto: Ludvík Hradilek

Hlasy pro Zemana

Jeho strategie ovšem nahrává i jiným silám v sociální demokracii - a to postzemanovskému křídlu, jehož je Škromach taktéž reprezentantem. Protizemanovská opozice uvnitř ČSSD totiž s obavami sleduje rostoucí preference Miloše Zemana v posledních průzkumech a chce postavit kandidáta ČSSD jako levicovou alternativu co nejdříve.

I on totiž ožil odchodem Švejnara z pozice uchazeče o sociálnědemokratického kandidáta a zejména v severních Čechách a části Prahy místní vlivní straníci pod rouškou anonymity přiznávají, že Zeman je jejich kandidát a že mu půjdou hodit hlas tak jako tak.

Sociálnědemokratický senátor Vladimír Dryml dokonce získal pro někdejšího šéfa ČSSD, který v současnosti kandiduje pod vlajkou své nové Strany práv občanů, deset senátorských podpisů, a tím mu zajistil oficiální nominaci do prezidentského klání.

A co na vnitrostranický lov na nového kandidáta socialistů říká Bohuslav Sobotka? "Ve straně padají různá jména, ale jsou to jména lidí, kteří odmítli kandidovat. Je tu teď jeden kandidát, který prošel vnitrostranickou diskusí, a měl by o něm rozhodnout ústřední výkonný výbor, zdali ho vyšleme, či ne," uvedl.  

 

Právě se děje

Další zprávy